İnsan Psikolojisi ― Duygusal Zeka

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Eratonos

No Mercy
Elmaslar
344

Discord:

blackeratonos

Duygusal Zeka Nedir?

duygusal-zeka.jpg
Günümüzde duygusal zeka sıkça kullanılmaya başladı bunun sebebiyse artık insanların kendi hayatında, sosyal çevresinde ve iş hayatında daha hızlı yükselmek, daha iyi konuma gelmektir. İnsanların hayatında yüksek IQ seviyesi lazım olsa da artık buna EQ seviyesi de tartışmasız olarak gereklidir.
Duygusal zekası yüksek olan insanlar kısaca;
Motivasyon artırmada, empati kurabilmede ve özgüven duygusu da gelmiş olur. Ayrıca bu kişiler kendi duygularını anlaması, başka insanların duygularına karşı empati kurması ve kendi duygularını kendi hayatını zenginleştirecek şekilde kullanabilmesi ile diğer insanlardan farklı olurlar. Beş adımda EQ:

Kendini Tanımak ― Özbilinç
Kendini tanıma kısaca söylersek, kişinin kendi ruh halini ve o ruh hali hakkında olan düşüncelerinin farkında olmasıdır. Bu kişiler hayatı boyunca her şeye olumlu/pozitif bakan kişilerdir ve eğer kötü bir şey olsa da bunu kafalarına çok takmayan ve en kısa sürede bu düşünceden/bakış açısından vazgeçerek tekrardan olumlu hayat sürmeye devam eder.
Duyguları Yönetebilme ― Özdenetim
Duyguları yönete bilmek demek ne tutkularının kölesi olmamak nede duygularını bastırmamak demektir. Yani bu kişiler duygularını dengeli ve uyumlu biçimde ortaya koyabilmektir. Özdenetim olan kişiler, yaptıkları işlerinde duygularının onları engellemek yerine işlerini kolaylaştıracak bir şekilde idare edebilirler.
Motivasyon
Bu kişilerin dışarıdan bir desteğe ihtiyaçları olmaz çünkü bu insanların kendine güveni tam ve her zaman kendilerini yaptıkları işte motive ederek durmak yerine her defasında daha iyi işler çıkarırlar. Bu kişiler içerilerinde olan başarı içgüdüsünü ortaya çıkartabilir, olumlu düşünebilir ve sorumluluk alabilirse içsel motivasyonunu sağlayabilirler.
Diğer İnsanların Duygularını Anlayabilme
Yani kişinin karşısında olan kişinin duygusunu ve düşüncelerini sözlü veya sözsüz olarak iletişime geçmeden anlayabilmektir. Hangi kişilere hangi desteği duygu halinde vereceğini biliyordur. Bu kişiler yerli yerinde gerekli derecede konuşma yapan ve kendisini karşısında ki, kişinin yerine koyarak onun derdini, duygusunu anlıyorlardır.
Sosyal Beceriler
Sosyal becerileri yüksek olan kişiler karşılıklı ilişkilerde kendilerini kanıtlamış ve genellikle hep olumlu olmuşlardır. Bu kişiler yaşadığı bir tartışmadan kolaylıkla kurtulabilir.

1*peVT6N4C8hy6SXE2aYNTdQ.jpeg

İnsan zekası iki yere ayrılır bunlar bilişsel zeka ve duygusal zekadır. Hayatı nasıl yaşayacağımıza bu iki zeka ile karar vereceğiz. Genel olarak hiç kimse sadece aklıyla karar alamaz, bir aileye sahip çıkamaz ve projelerini yürütemez çünkü akıl duygusal zeka olmadan hiç bir şeydir

Bunu da unutmayın ki, elindeki telefonu satarak zengin otel sahibi olan kişiler var bu insanların aldığı kararların arkasında sadece akıl yatmaz dönün ve dünyada tanınan kişilerin geçmişine göz gezdirin okulu bitirenlerin mi iş hayatı iyi yoksa duygusal zekası olanların mı?

Bu konu hakkında uzun-uzun konuşmak mümkün fakat ben kısa keseceğim. Gelecekte çocuklarınızı sadece okul başarıları için uğraşmayın çünkü o çocuk bir gün isyan edecek, bunun sebebi ile çok fazla okuması olmayacak. Okulu en iyi notlarla bitirdiği halde duygusal zekası gelişmiş insanların orta okuldan çıkarak ondan daha iyi hayat kurması, daha iyi yaşaması olacaktır. Buda o kişinin gelecekte kuracağı aileye iyi bakamaması ve onunda çocuklarının bu şekilde büyümesi sonucunda bir neslin sonunu getirebilirsiniz.

Unutmayın ve düşünün sizin iyi hayatınızın, iyi iş kariyerinizin olması gelecekteki nesliniz onlara vereceğiniz doğru terbiye ile ne kadarda güzel bir neslin gelişeceğini bir düşünün. Pazarda insanların yüklerini taşımaya yardım ederek zengin olan kişilerden farkınız yok.

Duygusal Zekayı Geliştirmeniz de Yardımcı Tavsiyeler:

• Kendinizi duygularınızı keşfetmeniz ve ifade etmeniz konusunda geliştirin.
  • Kendiniz için net kurallar ve sınırlar oluşturun ve bunlara uyun eğer uymazsanız kendinize sınırlar koyarak cezalandırın bunlara örnek; bilgisayar veya telefon başında geçireceğiniz zamanı kısıtlamak.
  • İnsanlarla daha iyi empati kurabilmek için sosyal sorumluluk projeleri konusunda bilgi edinin.
  • Dürüstlüğün önemi olduğunu kendi kafanızda vurgulayın.
  • Yaşadığınız bir sorunda ailenize, yakınlarınıza danışarak onlarında fikirlerini alın.
  • Birilerinin sorunlarını çözmeleri için yardımcı olun veya alternatif yollar önerim ama hiç bir zaman onların yerine siz sorunlarını çözmeyin.
  • Okul hayatınızda ve dış hayatta kedinize arkadaşlar edinmeye önem gösterin.
  • Hata yapmaktan çekinmeyin, hata yaparak kendi hatanızın bedellerine katlanarak bundan bir ders çıkartın ve hiç bir zaman özür dilemekten çekinmeyin. Bunu yapmak ne sizi alçaltır nede zayıf yapar.
  • Kendi hobilerinizi bulmaya teşvik gösterin ve bu yolda durmadan gelişin ama kurslardan kurslara koşarak sadece hafta sonu boş olacağınız bir programdan kaçının.
  • Rekabetin ne olduğunu daha iyi kavramak için arkadaş çevrenizde gurup kurarak buna dayalı oyunlar oynayabilirsiniz örnek; futbol, basketbol gibi oyunlar.
  • Depresyondan kaçının çünkü bu sizi agresif birisi yapar.

Son düzenleme:
Vallahi bizim oralarda eq iq bilmezler. Gülene ergen, gülmeyene ergen; fazla konuşana ergen, az konuşana yine ergen, tam kıvamında konuşana ise gıcık derler.

Duygularla yanlış karar alabilirsin ama akıl ve mantık doğru kullanıldığında hiçbir şekilde yanlış sonuç aldım diyen birisini duymadım, ben önemli kararlarımı duygumla değil aklımla almayı tercih ederdim. Yeterince zekiyseniz karşınızdaki kişinin duygularını kendi duygularınızı kullanmadan analiz edebilir ve yapmış olduğu veya yapabileceği şeyleri onun karakterini tanımaya çalışarak net bir şekilde elde edebilirsiniz, motivasyonunuzu artırmak istiyorsanız bu işi neden yaptığınızı, neden yapmanız gerektiğini ve yapmazsanız ne olacağını düşünün, bunu ne kadar yapabileceğinizi düşünün ve ona göre bir iş yapın ve sonrasında kendinizi geliştirin ama duygularınızla yapıyor olsanız yapabileceğinizden fazlasına güvenirdiniz ve yapamazdınız, sosyal beceriler ve iletişim konusunda da zaten duygularımızla değil aklımızla hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Keşke hepimiz duygularımızı silip bir makineye dönüşsek (!). Evet bunu ironi olarak yazdım ama düşünsenize: Dizilerdeki 10 dakikalık "romantik" sahneleri izlemek yerine kendinizi geliştirecek bir uğraş ediniyorsunuz veya bu dizi yerine sizi yormadan bilgi sahibi yapabilecek bir belgesel, bilgi yarışması izliyorsunuz -bu kadar abartma bari müzik dinleyelim o arada derseniz de olur-, İleride "aşık" olacağınız insanla el ele kol kola -bence yeterince saçmalık olan bu zamanları- geçirdiğiniz zamanın yarısıyla geleceği planlıyorsunuz, Müşterinizle, ailenizle, arkadaşlarınızla sohbet edip "havadan sudan" konuştuğunuz zamanlarda bedensel aktiviteler yapsanız veya çevreyi inceleyip bir konu üzerinde düşünseniz hiç fena olmaz. İletişim bir gerekliliktir fakat son derece gereksiz şekillerde de kullanıyoruz, sadece aklımızla düşünsek şu depresyon dediğiniz şeyleri de yaşamazdık, görmediğimiz kişileri özlemez ve hasret gidermek için birkaç saat oturup çay içmezdik, yemek yiyeceğimiz tatile gideceğimiz yerleri lükse göre değil ilgi alanımıza ve araştırmak istediğimiz şeye göre seçerdik. Bence fena bir hayat olmazdı ama ne yaparsın işte insan insandır, illa pişmanlık duyacak, vakit kaybedecek, duygularıyla hareket edecek bir zaman bulur.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl