- Elmaslar
- 210
Discord:
ilsavis
IlSavis - Sektörün Sohbetleri (#02.)
Bir forum yöneticisi...
Bir forum yöneticisi...
Öncelikle davetimi kabul edip serime katıldığın için teşekkür ediyorum. Hoş geldin.
Ben teşekkür ederim, böyle bir röportaja beni dahil ettiğiniz için. Herkese kucak kucak gönülden selamlar! IISavis tarafından gerçekleştirilen bu röportaj serisinin 2. konuğu olmaktan mutluluk duyuyorum.
Kuvvetle muhtemel ben dahil olmak üzere seni tanımayan birçok üye vardır. Şöyle kendinden birazcık bahsetmek ister misin?Ben Ömer Baran, yaklaşık 8 senedir forum camiasının içindeyim. 6 senedir de yazılım piyasasında bulunuyorum. Bu işlere 3 yaşımdan beri merak saran, Batman lego ve figürleri ile oynaya oynaya bir şeyler inşa eden, şehir içerisinde Batman'i kancası ile dolaştırırken birden bire ağabeyimin yardımıyla 5 yaşımdan beridir yazılım ve site uygulamaları ile haşır neşirim. MC-TR.COM'a 2015 yılında kayıt olup, 2017 yılında eski reklam yöneticimizin yaptığı bir istisnasız hata ile hesabımın silinmesinden dolayı yeniden bir hesap açıp "ilk resmi forum kariyerime" 2017'nin sonunda başladım. O zamanlar MC-TR.COM'un yetkili sistemi daha kompleks olduğundan dolayı da 4 kez başvurum reddedilip sonunda kabul edildim. MC-TR.COM dışında Oyun Gezgin gibi birçok oyun platformunda yazar, geliştirici ve yönetici olarak görev aldım. Günümüzde ise Team of Digital yöneticisi ve MC-TR.COM yöneticisi olarak aktif bir şekilde görev alıyorum.
Peki özelini biraz daha açacak olursak günlerin nasıl geçiyor? Boş zamanlarında daha çok film ve dizi izleyen tiplerden misin, kitap okuyan tiplerden misin yoksa daha çok gamer olarak takılan biri misin?Günlerim elbette sadece forumlar ile geçmiyor. Film/dizi olarak genellikle arkadaşlarımın önerdiği içerikleri seyrediyorum. Türkiye'nin en büyük Netflix sunucusunun eski sahibiyim. Kitap olarak ise oyun dergileri okumayı çok severim. Gamer olarak ise evet, oyun platformlarında açtığım makaleleri takip eden birisi oyunun bir kültür olmadan nasıl bilinçli bir bilgiye sahip olabileceğinizi anlatmaya teşvik ettiğimi anlar. Oyun serüvenim Minecraft ile, Cars Mater-National Championship ile ve Cars 2 ile başladı. Günümüzde ise Dying Light 2: Stay Human, Bioshock Infinite ve Batman Arkham gibi oyunları tercih ediyorum. Bunlar dışında günümüzde oynadığım 50'den fazla oyun vardır.
Kariyerine nasıl başladın? Bu işlere ilk adımını atışın nasıl gerçekleşti?İş kariyerime ilk kez resmî olarak 2017 yılında MC-TR.COM'a yazarlık başvurularım ile başladı. 4 kez başvurulup reddedildikten sonra uzun gayretlerim ve sabrım sonucunda 5. başvurumda kabul edildim. 4 sene boyunca yazar şefimin altında ayrılıp girdiğim zamanlar dışında güzel bir dönem geçirdim. Bu dönemde pek çok sıkıldığım anlar olsa bile bir yandan en huzurlu, en keyifli geçirdiğim dönemdi çünkü bir şeyler yapıyorsun ve bir şeyler oluyor, gerçekleştiriyorsun. Birçok arkadaş edinmiştim ve hâlen de görüşüyorum. 2017'den 2019 dönemine kadar yazar olarak devam ettikten sonra 2020 yılında yaklaşık 18 temamın iptali ardından yöneticilere AsinPW ile beraber gecenin saat birinden üçe kadar üzerinde uğraştığımız MC-TR v3.0 teması ile beraber epey bir kitlem ve çevrem oluştu. MC-TR 3 sene boyunca bu temayı kullandı ve kullanmaya devam ediyor. (Pek yakında Minecraft Türkiye teması da geliyor.) Bu temamın başarısı sayesinde insanlar ile yakınlaşarak, yöneticiler ile olan sorunlarımı gidererek resmi olarak MC-TR'nin site geliştiricisi oldum. Birçok sayfa, özellik ve temayı geliştirerek ve işlerimin alanları değişerek üst yönetime kadar ilerledikten sonra Genel Sorumlu olarak 2020 kadrosuna giriş yaptım. Ayrılma süreci dışında yaklaşık 4 aylık Genel Sorumlu kariyerim sonucunda ise yeni yönetim ile beraber Yönetici olarak işe başladım ve hâlen devam ediyorum. Bu yazım, MC-TR içerisinde gerçekleştirmiş olduğum kariyerimi anlatmakta.
Peki soruları biraz da MC-TR üzerine yoğunlaştıracak olursak foruma kısa bir süre önce "Yönetici" yetkisinde tekrardan katıldın. Bu ani geri dönüşünün sebepleri var mıdır, nelerdir?MC-TR.COM'a geri dönme düşüncem yoktu çünkü şu anki ekip ile aramda büyük bir mesafe vardı. Bir gece site sahipleri tarafından Whatsapp'tan aldığım iş teklifini değerlendirdim. Bu süreçte gerçekleşen veri kaybı sorunlarından da haberim vardı ve bu süreçte altında kalkmanın zor olduğunu fark ettim ve kabul etme durumunda kaldım. Elbette bazı kişiler sorabilir, mevcut yöneticiler ile yaşadığınız tartışmaları nasıl düzelttiniz diye: Konuşarak her şeyi çözebilirsiniz, biz de konuşarak uzun uzun abi-kardeş tadında sorunlarımızı çözdük, aramızı düzelttik. Herkese de bu konuşma biçimini tavsiye ediyorum.
Mevcut durumda görünürde üç adet "Site Sahibi" ve iki adet de "Yönetici" var. Peki işler böyle yürüyor mu? Bir karar alınacağı zaman beş kişinin de onaylaması mı gerekiyor? Yoksa "Site Sahipleri" biraz daha geri planda ve iki "Yönetici" olaraktan sen ve Wafe ortak bir şekilde karar vererek mi forumu yönetiyorsunuz?Herkes farklı bir alana bakıyor. Birisi izinde olduğu zaman genellikle tek kişi yani ben bakıyorum, sorumluluğunu üstleniyorum. Ortak kararlarımız elbette oluyor ancak demokrasi anlayışını sağlayarak hızlı fikir alışverişi yapabiliyoruz. Yönetim değiştiğinden dolayı bazı kişiler bu durumu tuhaf algılayabilir ancak şu ana kadar herhangi bir problem yaşanmadı.
Eski ekibin hakkında ne düşünüyorsun? Eskiden yan yana gözüktüğün ekibin ile artık aranın limoni olduğu gözüküyor. Bizlere bir şeyler söylemek ister misin?Evet, ekibim bazılarınızın bileceği gibi dağıldı. Eski ortam yok ancak bir yandan da mutluyum çünkü hepsi iyi yerlerde kendilerini geliştiriyor. Aramızın limoni olması veya bozuk olması çok bir şey değiştirmedi. Belki bir gün tekrardan bir olur ve tekrardan güzel güzel projelere imza atarız, kim bilir?
Minecraft Türkiye - Hesap Yükseltmeleri | Minecraft Türkiye - Tema |
Minecraft Türkiye - Yetkili Ekibi | Minecraft Türkiye - Güvence ve Bireysel Satıcı Sistemi |
Minecraft Türkiye - Sunucu Sahibi | Minecraft Türkiye - Güvence Takım Sistemi |
Minecraft Türkiye - Seçkin Üyelik | Minecraft Türkiye - Satıcı & Takım Sayfası |
Minecraft Türkiye - Madalyalar | Minecraft Türkiye - Sunucu Sayfası |
Minecraft Türkiye - Forum Destek | Minecraft Türkiye - Reklam Politikası |
Minecraft Türkiye - Vadi | Minecraft Türkiye - Sosyal Medya |
Minecraft Türkiye - Discord | Minecraft Türkiye - Etkinlik & Turnuva Takvim Özelliği |
Minecraft Türkiye - Gelişim Günleri | Minecraft Türkiye - Başarımlar ve Görevler |
Minecraft Türkiye - Kaynaklar | Minecraft Türkiye - Profil Özelliği |
Bundan önce üyelerin önerileri ve istekleri çok dikkate alınmıyor gibime geliyordu. Bundan sonra bu değişecek mi? Nasıl bir yol izleyeceksin?Üyelerin önerileri, fikirleri not alınıyor hatta işleve koyuluyordu ancak hiçbir zaman gün yüzüne çıkmadı. Eski yetkililerden dinlerseniz eğer onlar da cevaplayacaklardır ki, silinen özelliklerle en az 4-5 adet farklı forum yapabilirdik. MC-TR, büyük bir forum olduğu için alınan kararlar da bazen kritik olabiliyor. Elimizden geldiğince bu fikirleri somutlaştırmaya çalışıyoruz ve sürprizler ile göstermek istiyoruz. Yeni yetkili ekibi sistemi ile birlikte üyelerin de fikirleri ve isteklerini soyut boyutundan ayırıp somutlaştırmak için çaba veriyoruz.
Normal bir üye olarak uzun zamandır konu açtığını göremedim. İşlerinden dolayı zaman mı ayıramıyorsun yoksa konu açmamanın başka sebepleri mi var?Konu açmayı epey seven birisiyim, yazar olup olmasam bile makale açmak hoşuma gidiyor ancak mevcut işlerimden dolayı sadece yeniliklerin tanıtım konularını açabiliyorum. Yakın bir tarihte yazar ekibi ile birlikte aynı yol haritasını izleyerek bende birtakım içerikler açacağım.
Aslında bakacak olursak sorulacak daha çok soru var ama ilk röportajdan sıkmayayım. Yavaş yavaş sona gelmeden önce buradan MC-TR üyelerine söylemek istediğin bir şey, vermek istediğin herhangi bir mesaj var mı?MC-TR.COM, algılar ile birlikte gelişmiş bir forum. Aradığınızdan fazlasını bu platformda bulabilirsiniz veya derinlerine inerek ilginç bilgiler ve aradığınız şeylerin en detay ayrıntılarını dahi bulabilirsiniz. MC-TR.COM'un en çok alınan şikayetlerden birisi olan fikir alışverişi problemini çözdüğümüzü bildirmek isterim. Fikirleriniz dinleniyor, AR-GE ekibi tarafından not alınıp işleve koyuluyor. Bizlere önerilerinizi paylaşmak için birçok alandan iletişime geçebilirsiniz deyip bırakmak istiyorum.
O zaman sanırım sona geldik. Vakit ayırıp programıma katıldığın için tekrardan teşekkür ederim, bence hoş bir sohbet oldu. Hoşça kal, sağlıcakla kal.Ben teşekkür ederim. Forumun bazı üyeleri ile birlikte bu röportajı gerçekleştirirseniz eğer kitlenizi ve forumun samimiyetini, çevresini arttırabileceğinizi düşünüyorum. Görüşmek üzere Steve ve Alex oyuncuları!
Son düzenleme: