Mesajımda TR'nin diğer ülkelere oranla 600 rakamının düşük olduğunu ve buna sebebiyet verdiğini düşündüğüm etkenlerin bir kaçını yazdım, bu dediğiniz de sebeplerden birisine örnektir, günümüzde bir sunucuda yüzlerce oyuncu oynatmak için bu dediğiniz şeylerin yapılması gerekiyor, Sunucu Kurmanın ve yönetmenin giderleri artık epey fazla olduğundan aktif bir şekilde yeteri kadar para kazanamayan sunucular kapanmaya gidiyor, oyuncu toplayamazlarsa da yeterli kârı elde edemezler. Sunucu kurmak artık bir yatırım aracı olmuş ve para kazanmak bir mecburiyet haline gelmiştir. Üzücü bir durum tabii ki de çünkü bunu hobi olarak yapan insanlara en büyük zararı veriyor.
Fakat sunucu açarken illa bulunduğu modu öyle bi farklılaştıracak ki apayrı yeni modmuş gibi olacak diye bir zorunluluk yok, forumlarda şunu çok yazdım, olan modu/sunucuyu ayrı bir şeye dönüştürmeden bile bir çok yoldan geliştirebilirsiniz, benim düşündüğüm geliştirme yollarını sayayım:
- Başka sunucuların araştırmadığı güzel pluginleri koydun diyelim
- Menülerin, Sistem/Plugin mesajlarının, hologramların, maplerin görünüşünü geliştirdin baya estetik açıdan güzelleştirdin diyelim
- Diğer sunucularda olan sistemleri daha da geliştirip kendi sunucuna koydun diyelim
- Diğer sunucularda insanların şikayet ettiği şeyleri veya öneri kanalında yazdıkları şeyleri düzeltip ekleyip kendi sunucuna koydun diyelim bir ton öneri listeledin notepad'a sıra sıra ekledin diyelim eklenebilecekleri.
- Diğer sunucularla kullandığın aynı eklentiye, örneğin bir skill eklentisine gelişmiş konfigürasyon yaptın wikisine bakarak atıyorum komple güzel yeni bir skill ekledin diyelim (farklı pluginlerle de olur örnek bu)
- Eklentilerin konfigürasyonlarına deli gibi zaman ayırdın ve mükemmele yakın konfigürasyon ayarları yaptın diyelim.
- ve dahası benzeri eklemeler...
Bunların her biri sunucunu diğer sunuculardan ayıran oynamasını keyifli kılan eklemelerdir, yapınca da apayrı yeni mod oluyormuş gibi de olmaz, sadece tek bir tanesi çok fark yaratmaz ama hepsi yapıldığı taktirde muazzam fark yaratır. İki sunucu düşünün, ikisi de tamamen aynı pluginleri kullansın diyelim, fakat birinin sahibi eklenti konfigürasyonlarını pek yapamamış becerememiş eksik kalmış, diğeri ise neredeyse mükemmel yapmış aşırı zaman harcamış, aynı eklentileri kullansalar bile bu iki sunucu arasında deli gibi fark oluşacak ve oyuncu sayısına ve oynama keyfine direkt bir katkıda bulunacak.
Günümüzde hazır paket kullanımı epey arttığı için bu saydıklarımı yapan pek sunucu göremezsiniz, hep eksik kalınır geliştirilecek çok şeyleri olur.
Burda çok fazla kişisel görüşe takılmışsınız bence, sizin sunucu açtığınız zamanlarda atıyorum Haronken en ilk zamanları, ortalıkta Türkiye'de Towny sunucusu sayısı tek bi elin parmağını geçmezdi TR'ye yeni gelmiş bir mod gibiydi veya direkt öyleydi, yani Yepyeni çıkan bir modda ne açarsanız illa ki bir kitle oluşur.
Bu her modda böyledir, örneğin yıllar yıllar önce 2013-14-15 zamanında Factions Survival açardın dümdüz çok basit bir sunucu olurdu millette oynardı çünkü daha iyisi yok, elimizde olan bu. Şimdi şuan Factions Survival açmaya kalkışsan başarılı olması ve tutması için üstünde baya durulması ve çok özellik eklenmesi lazım artık yoksa tutmayacak. Yani basit factions dümdüz factions seven bir kitle diye bir şey yoktu ki, sunucular hep öyleydi diye o oynanılıyordu yıllar yıllar önce 1.8 zamanları, bu yüzden mesela OP Factions çıkınca millet deli gibi ona akın etti o moda eskiden bazı sunucularda factions yoktu sadece OP Factions olurdu mesela, çünkü millet elinde olan basit factions yerine daha üstünde durulan bir şey gördüklerinde hemen girdiler. İnovasyon.
Bir sunucuda yapacak bir şey kalmazsa oyuncu da sıkılır ve sonrasında bırakır, dümdüz vanilla da yapacak çok bir şey zaten yok üstüne bu modlardaki sunucular da yapacak bir şey sunmuyor oyuncak araba ile kendi kendine eğlenen çocuklar gibi oluyoruz kendi kendimizi eğlendirmeye çalışıyoruz sıkılmaktan ve elin kolun bağlı istediğin şekilde eğlenemiyorsun şunu şunu yap anca öyle eğlenirsin mantığı oluyor, fakat başka bir Towny var diyelim onda oynayan kişi gidip Görev quest yapıyor boss kesiyor sıkıldıkça pvp atıyor pvp mekanları oluyor bir sürü falan filan yani baya bildiğin yapacak çok şey var.
Yanlış anlamayın Haronken sevdiğim sunucuydu zamanında kötülemeye çalışmıyorum.