The0Felon
Altın Benim Yeni Sevgilim
- Elmaslar
- 75
- Minecraft
- The2Felon
Discord:
0mustafa
Sunucu Türü ve Yazılımı Rehberi
Sunucunuzun sürümü ve yazılımı gibi özellikleri bir çok açıdan büyük farklar yaratabiliyor: hangi oyuncu kitlesine hitap edeceğiniz, sunucunuzun eklentilerle uyumluluğu veya performans gibi bölümler de yeri var. Bu yüzden sunucu yazılımınızı ve hangi sürümü kullanacağınız sunucunuzun kalitesinde kayda değer miktarda değiştirebiliyor. Bu yazıda sunucunuza en uygun seçenekleri bulabileceksiniz.
Sunucu Sürümü
Sunucu sürümünüz her açıdan çok önemli; eklenti uyumluluğu, oyuncu kitlesi gibi çoğu alan için dikkatli olmanız gereken bir konu.
Hangi Sunucu Sürümünü Seçmelisiniz?
Buna karar verirken değerlendirmeniz gereken etkenleri aşağıya sıraladım:
- Sunucunuzun Türü: Örneğin Survival gibi bir sunucu da daha çok yenilik odaklı olmak, oyuncularınızın dikkatini çekecektir. Aynı zamanda oyunun en yeni özellikleriyle oyuncularınızı cezbedebilirsiniz. Ancak PvP odaklı bir sunucu (BoxPvP, Arena PvP vs.) inşa edecekseniz düşük sürümleri tercih edebilirsiniz.
- Oyuncu Kitlesi: Tercih edeceğiniz sürüm, sunucunuzun barındıracağı oyuncu kitlesini ve potansiyel tekil oyuncu istatistiğinizi etkileyebilir. Örneğin bir PvP sunucusunda 1.8, 1.16.5 gibi sürümler tercih edilebilir. İkisi de farklı kitlelere hitap eder, size uyanı seçmelisiniz.
- Eklenti Uyumluluğu: Kitle ve türün yanı sıra kullanacağınız eklentilerle sunucunuzun sürümünün uyumlu olması çok önemli. Modern ve güncel eklentiler güncel sürümlerini 1.20+ gibi oyun sürümlerine taşımaya başladıkları için güncel kalmanız önemli. Eğer ki eski sürümleri (1.8.8, 1.12.2) kullanarak bir sunucu yapmayı planlıyorsanız en yeni eklentilerin eski sürümlerini kullanabilirsiniz.
Sunucu Yazılımı
Sunucu yazılımınız sunucunuzun kalitesini ciddi şekilde değiştirebiliyor. Performanstan uyumluluğa kadar her alanda etkisi görülebiliyor.
Hangi Sunucu Yazılımını Seçmelisiniz?
Sunucu yazılımınızı seçerken bir kaç faktöre dikkat etmeniz gerekiyor, aşağıda sıraladım:
- Sunucunuzun Performansı: Sunucunuzun eklentilerinden önce yazılımı gelir, bu da ne kadar iyi bir yazılım seçerseniz o kadar yüksek performans alabileceğiniz anlamına geliyor. Mesela Paper veya Purpur gibi sunucu yazılımlarında özel performans iyileştirmeleri bulunuyorken Spigot gibi klasik bir sunucu da daha çok uyumluluk gibi şeyler göz önünde bulunduruluyor.
- Sunucunuzun Eklentileri: Seçeceğiniz eklentilerle sunucu yazılımınız uyuşmuyorsa o eklentileri kullanamazsınız (istisnalar dışında). Spigot bu konu da geniş bir uyumluluğa sahip, bu da demek oluyor ki eski eklentilerden yenilerine her eklentinin Spigot versiyonlarını bulabilirsiniz.
Bana göre Paper gibi bir sunucu kullanmak daha mantıklı, hem API'sinde işleri kolaylaştıran şeyler bulunabiliyor hem de performans/güncellik açısından oldukça iyi. Sunucu yazılımınızı seçerken dikkatli olmalısınız.
Popüler Sunucu Yazılımları
Spigot
- Ne? Bukkit’in devamı; uzun yıllardır “standart” kabul edilen plugin tabanlı sunucu.
- Artıları: Çok geniş eklenti uyumluluğu, yıllardır oturmuş ekosistem.
- Eksileri: Paper/Purpur gibi modern fork’lara göre performans ve optimizasyon geride kalır.
- Ne zaman? “Uyumluluk en önemli önceliğim, çok ekstrem performans istemiyorum.” diyorsan.
Paper
- Ne? Spigot uyumlu, bir sürü performans düzeltmesi olan bir yazılım.
- Artıları: Yüksek performans, daha stabil TPS, API tarafında güzel destekler.
- Eksileri: Çok nadir bazı eklentiler Paper’ın ek değişiklikleriyle sorun çıkartabilir (çoğu zaman çıkmaz).
- Ne zaman? Genel kullanım için en mantıklısı. Survival, SMP, minigame, çoğu senaryoda Paper candır.
Purpur
- Ne? Paper üzerine daha da fazla config ve QoL ekleyen fork.
- Artıları: Aşırı özelleştirilebilir; “şunu da kapatayım, bunu da kısayım” diyebileceğin tonla ayar.
- Eksileri: Çok ileri seviye özellikler yanlış kullanılırsa dengesizliğe sebep olabilir.
- Ne zaman? “Paper iyiydi ama daha da detaylı oynamak istiyorum.” diyorsan.
Pufferfish (tarihi)
(Bu bölüm yapay zeka yardımıyla yazılmıştır.)
- Ne? Paper tabanlı, özellikle yüksek oyuncu sayısı altında ekstra optimizasyonlar.
- Artıları: Büyük network’lerde TPS düşüşünü ciddi azaltır.
- Eksileri: Bazı agresif optimizasyonlar edge-case plugin’lerle çatışabilir.
- Ne zaman? “200+ oyuncu bekliyorum, her ms önemli” diyorsan.
Folia
(Bu bölüm yapay zeka yardımıyla yazılmıştır.)
- Ne? Paper ekibinin multithread (region scheduler) mantığıyla denediği yeni nesil yaklaşım.
- Artıları: Tek çekirdeğe tıkanıp kalmamak için bölgeleri ayrı thread’lerde çalıştırır -> yüksek ölçeklenebilirlik.
- Eksileri: Bir çok eklenti henüz Folia açısından güvenli değil; uyumluluk büyük mesele.
- Ne zaman? “Ben deneyselim, plugin’lerimi kendim uyumlarım, çok çekirdek kullanmak zorundayım” diyorsan.
Sunucu yazılımları ve sürümler hakkında bildiklerim bu kadar. Elimden geldiğince bildiklerimi aktarmaya çalıştım, okuduysanız teşekkür ederim :)
Son düzenleme: