Sol Reklam
G

Garp

Ziyaretçi
03 Eylül 2018 - 09 Eylül 2018 | Haftanın Mobil Oyunu
Merhaba, bu hafta size satranç ile ilgili olan lichess adlı mobil oyunu tanıtacağım. Konu sıkıcı gelebilir fakat hiçte sıkıcı değil garantisini verebilirim. Geçen hafta açmış olduğumuz Haftanın Mobil Oyunu konusuna gitmek için buraya tıklayabilirsin. Satranç ile ilgili amatör şekilde bilgi verdiğim konuma buraya tıklayarak gidebilirsin.

lichess.jpg


lichess • Free Online Chess
Satrançı sever misiniz? Cevapları duyar gibiyim. Bazı kesim evet derken bazı kesim hayır diyor. Hayır diyenlerin çoğu ise satrançı bilmediklerinden diyor. Birçok ünlü isim satrançı severek oynamış ve onun yaygınlaşması için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Bu konumda lichess adlı oyunun yanı sıra satranç ile ilgili ufak bilgileri de paylaşacağım. Yani bu konu hem satranç hakkında bir konu olacak, hemde uygulama ile ilgili bir konu olacak.

Geçtiğimiz yıllardan bu yana satranç hiç olmadığı kadar popüler hale geldi. Hemen hemen tüm insanlar satrançın ne demek olduğunu bilir oldu. Satranç severler olduğu kadar satranç düşmanı veya satrançı oynamayı bilmeyip onu kötülemeye kalkan bir kesim de yavaş yavaş ortaya çıktı.
Satrançın gelişimini sağlayabilmek için ödüllü turnuvalar veya okullarda yarışmalar düzenlenmeye başladı.

Halk eğtim merkezleri ve okullar satranç için kurslar açmaya başladı. Kurslara katılan öğrenciler içerisinde satrançı bilmeyenler öğrenmeyi, bilenler ise turnuvalarda başarı kazanmayı hedefliyordu. Türkiye Satranç Federasyonu her yıl satranç turnuvası düzenlemekte. Öyleki satranç ile ilgili birçok oyun ve uygulama da ortaya çıktı. Çıkan oyunlar arasında Dünya'da ilk sıralarda yer alan oyunumuzun adı tabii ki lichess.

lichess Dünya'daki tüm oyuncular ile mücadele edebileceğimiz mükkemmel bir oyun. Dokuz farklı oyun türü ile rakiplerimizle çarpışabileceğimiz oyun, para ödüllü turnuvalara ve daha önce oynamış ünlü isimlerin maçlarını görebilmemize olanak sağlıyor. Şu sıralar satrançın kralı olarak Magnus Carlsen ön planda duruyor. Magnus yaptığı maçlarda kelimeyi caiz ise hamle var ediyor. lichess adlı oyunda Magnus'un yaptığı maçları, Albert Einstein yaptığı maçları ve birçok ünlü ismin yaptığı maçları kolaylıkla bulabilirsiniz.

lichess.jpg


Çevrimiçi Bölümü
Giriş
Oyunun ana menüsünde 8 adet farklı oyun girişi bulunuyor birine tıklayarak girebilirsiniz. Eğer sizin istediğiniz türde oyun bulunmuyorsa 9. olan yere tıklayıp kendi oyununuzu açabilirsiniz.
Alıştırma
Her gün birden fazla alıştırma yapabilirsiniz. Alıştırmalar oyunda şöyle gösteriliyor. Rastgele bir oyun size sunuluyor ve en iyi hamleyi bulmaya çalışıyorsunuz. Hamleniz yanlış ise oyun geri alınıyor. Eğer çözemeyecek durumda iseniz geçebilirsiniz. Oyunu çözdüğünüz taktirde daha zor veya daha kolay bir alıştırma karşınıza çıkıyor. Böylelikle satrançta hamle düşünme şekliniz değişecektir.
Study
Birçok satranç dersi olan bu bölümde çevrimiçi olarak tüm oyuncular ile ders alabilirsiniz.
Lichess TV
Bu bölüm ile oynanıyor olan bir oyuna girip izleyebilirsiniz. Prosefyonel oyuncuların bulunduğu bu bölümde izleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Dikkat edin de beyniniz yanmasın. :D
Oyuncular
En yüksek puana sahip oyuncuları buradan görebilirsiniz. İsterseniz takip edip oyunlarını izleyebilirsiniz.
Lider Tablosu
Bütün oyun modlarındaki en iyi oyuncuların listelendiği bölümdür. Bu bölümde en iyi oyuncuları arkadaş ekleyebilirsiniz.


Araç Bölümü
Tahta Yapıcı
Bu modda istediğiniz kadar taşı oyuna sokabilir daha sonra arkadaşlarınızla veya bilgisayara karşı oynayabilirsiniz. Unutmayın bu mod hayal gücünüze bağlı.
Analiz
Bu modda oyunda yaptığınız hamleler yazı olarak gözükmektedir. Taş yeme, geçerken alma, rook, şah çekme, piyonu vezir yapma gibi birçok etmen gözükebilir.
Saat
Arkadaşlarınızla gerçek hayatta oynayacağınız satranç için süre tutucu görevini görür.
Oyun Yükle
Daha önce oynamış olduğunuz bir oyunu veya ünlü isimlerin yapmış olduğu oyunları görebilirsiniz.


Çevrimdışı Bölümü
Bilgisayara Karşı
İnternetiniz olmadığı zaman bilgisayar ile oynayabileceğiniz oyun türü.
Tahta Üzerinde Offline Oyna
Tahta üzerinde arkadaşlarınız ile oynayabileceğiniz çevrimdışı oyun türü.

lichess.jpg


Oyun Modları
Oyunda toplam 9 farklı mod bulunmakta. Bunlardan en bilineni standart mod. Standart mod ile ilgili diyecek pek bir şey yok. Normal satranç kuralları. Oyunlar arasında en gözde olanlarını sizin için yazacağım.

Crazy House
Standart satranç gibi gözüken bu oyun modunda yediğimiz taşı oyunda istediğimiz bir alana koyabiliyoruz. Anlayacağınız taş kaptırmak bu modda oldukça kötü bir şey. Oyunda en son karaye herhangi bir taş koyabilirken piyonu koyamıyoruz. Sebebi oldukça basit. :)

Chess960
Öncelikle Şah ile Vezir'in yer değiştirmesi daha sonra Şah ile At'ın yer değiştirmesi sonucu ortaya çıkan bir oyun türüdür. Biraz garip gözüksede filleri erken oyuna sürmek size avantaj sağlayacaktır.

King of the Hill
Hangi takımın Şah'ı ilk önce ortadaki 4 kareye varırsa oyunu o kazanıyor. Basit gibi gözüksede oldukça zorlu bir iş fakat eğlenceli bir mod.

Atomic
Yediğimiz taş ve taşın etrafındaki 9 kare patlıyor. Yediğimiz taş ve bizim taşımız yok oluyor. Eğer Şah patlayan 9 kare içerisinde ise mat oluyorsunuz. Dikkat gerektiren bir oyun türü. Yeni başlamış arkadaşlarınızı bu oyun modu ile kandırabilirsiniz.

Horde
Karşınızda 36 tane piyon bulunuyor ve sizde normal satranç taşları var. Anlayacağınız piyonlara karşı müthiş bir mücadele veriyorsunuz.

Racing Kings
İki takımın taşları yan yana olmak üzere bulunuyor ve karşı taraftaki boş kısma ilk varan takımın Şah'ı oyunu kazanıyor. Oyundaki tek kural şah çekmek yasak. Oldukça düşündürücü olan bu modda Fil'ler ile rakibin gidiş yolunu kesebilir, Kale ve Vezir ile Şah'ın girişini kapatabilirsiniz.

lichess.jpg


Evet satranç hakkında genel birkaç bilgi vererek konumu tamamlamak istiyorum.

- Atatürk sıkı bir satranç hayranıdır ve iyi bir satranç oyuncusudur.
- Albert Einstein zamanında atom bombasının mucidi Robert Oppenheimer ile satranç oynamışlardır. (Eğer o maçı izlemek isterseniz konu sonunda video bağlantısını bırakacağım.)
- Osmanlı padişahı olan Sultan II. Abdülhamid Han tam bir satranç uzmanıydı. Çoğu ünlü kişiler ile satranç oynamış ve galip gelmişti.
- Sultan II. Abdülhamid Han'ın büyük büyük dedesi olanYavuz Sultan Selim Han padişah olmadan önce Şah İsmail ile satranç oynamıştır ve kazanmıştır.

Çok fazla tarihi bilgi verdim farkındayım fakat satranç için bu bilgiler oldukça önem taşımakta. Gelelim satranç ile ilgili söylenmiş özlü sözlere. Belki satranç hakkında kötü yorum yapanlar kendilerine ders çıkarır.

- Satranç hayattır. ~ B. Fischer
- Satranç bilgeliğin ölçüsüdür. ~ Goethe
- Ben satranç bilmeyen herkese acıyorum. Yeni öğrenmekte olanlara bile sevinç sağlar, iyi bilenlere ise olağanüstü mutluluk verir. ~ L. Tolstoy
- Yaşan satranç için çok kısadır. ~ L. Byron

lichess.jpg


Evet konumun sonuna gelmiş bulunmaktayım. Haftaya farklı bir Mobil Oyun ile görüşmek üzere, kendinize iyi bakın...
Oyunu indirmek ve hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayınız.

Konu içerisinde bahsetmiş olduğum Albert Einstein ile Robert Oppenheimer'ın maçını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
 

Ekler

  • Minecraft-Türkiye.png
    Minecraft-Türkiye.png
    84,5 KB · Görünt.: 419
  • lichess.jpg
    lichess.jpg
    6,6 KB · Görünt.: 505
Son düzenleyen: Moderatör:
S

Silinen üye 87069

Ziyaretçi
@Garp Bey biraz yavaş efendim alışkın değiliz böyle konulara :D
 
G

Garp

Ziyaretçi
S

sooply

Ziyaretçi
G

Garp

Ziyaretçi
Adamın stratejisi çok farklı. Ayrıca Atom bombasının kurucusu ile Einstein'in maçı çok iyi :D
Magnus çok iyi düşünüyor ve Einstein'in yaptığı maç @SydeFQ 'nun ilgisini çekebilir. :D
 

-ULTRA-

GY!
Katılım
28 Nisan 2018
Mesajlar
210
Elmaslar
222
Puanlar
4.020
Minecraft
Whessry
Bi ara kapışalım.
 
G

Garp

Ziyaretçi

Bluter

Öfkelen, ışığın giderek sönmesine karşı öfkelen.

Discord:

Bluter#0074

Katılım
13 Aralık 2018
Mesajlar
230
Elmaslar
323
Puanlar
0
Yaş
20
Strateji son seviyeye ulaştı. Bundan sonra daha ilerlemeyin !
 
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı