FreadFries'ın Sunucu İlkeleri - Asıl Doğru Yol

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan FreadFries
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Görüntüleme 139

FreadFries

Tasarımcı (Yankılı)
Yazar Şefi
MinePass
Elmaslar
221
Minecraft
Furkan0936

Discord:

freadfries

mctr-bg.webp

Ön söz: Bu konu tamamen sıradan bir oyuncu olarak kişisel görüşler üzerine inşa edilmiş olup konuda belirtilen hiç bir yargı katı olarak başka sunucuları yargılamak için kullanılmamaktadır. Kimseye ne yapması gerektiği söylemiyor, kimseye benim kesinlikle doğru olduğum veya en çok bilenin ben olduğu söylenmiyor. Konunun yazılma amacı oyunu yeterince uzun süre boyunca oynamış ve Türkiye Minecraft sunucularının genel izlenimi hakkında şikayetçi olan oyuncuların dertlerini bir ihtimal temsil etmektir.

Bu konu genellikle SkyBlock sunucuları baz alınarak yazılmıştır, fakat çoğu madde diğer sunucu tipleri için geçerli olabilir.

➼ Madde 0: Giriş
Selamlar, ben 5+ yıldır sunucularda oynayan bir Minecraft oyuncusuyum. Son zamanlarda özellikle Shorts videolarının artmasından dolayı Minecraft sunucuları tüm bir konu olarak gittikçe dikkatimi çekmeyi başladı. Son zamanlarda yine arada bir farklı sunucuya giriyordum, ama genellikle gördüğüm sunucu odaklı her içerik Shorts videolarıydı. Bu içeriklerde fark ettim ki sunucuların reklamı yapılırken sürekli tekrarlanan şey kurgulanmış bir senaryo. Çok nadiren bir yeniliği vurgulayan bir reklam görüyorum. Bu ve birkaç kişinin de sunucu sahiplerinin projelerine bir firma gözü ile bakmasından bahsetmesi beni bu ilke listesini yazmaya teşvik etti.

Gelin o zaman, ilk maddeden listeye başlayalım.

➼ Madde 1: Sunucular kalıcı anılar bırakmalıdır.
Oynayan herhangi bir oyuncu için kendisini özel hissettiği, normalden daha doygun bir heyecan yaşadığı, sunucunun en yüksek noktasını deneyimlediği en az bir an yaşatılabilmelidir. Bu anı uzun sürede bir gerçekleşen bir etkinlik olabilir, bir içerik üreticisini çağırmak olabilir, yeter ki kitlenin ilgisini çekebilsin ve kalıcı bir hatıra bırakabilsin.

➼ Madde 2: Yeniliklere her zaman yer verilmelidir.
Diğer sunucularda görülmemiş ve etkisi büyük (veya küçük) olabilecek özellikler veya bakış açıları göz ardı edilmemelidir. Eklediğiniz her yeni veya farklı bakış açısı ile yeniden tasarlanmış özellik o sunucuyu diğerlerine kıyasla seçilmesi ve önerilmesi için daha olanak kılar.

➼ Madde 3: Maddi değerler gelişimin önüne geçmemelidir.
Sunucuya herhangi bir maddi ücret ödeyen oyuncular ödeyenler ve ödemeyenler arasındaki uzaklığı büyük bir miktarda açmamalı. Bu ücretlere karşılık kozmetik ayrıcalıklar ve hafif gelişimi destekleyici ödüller verilebilir.

➼ Madde 4: Sunucuların bir amacı olmalıdır.
Sunucuların günümüzde belirli bir amacı olmayıp basitçe sadece oyuncuya eğlendirici bir hizmet sunma görevi görüyor, fakat bu durumdan kaçınılmalıdır. Oyuncunun yönelebileceği bir yol, bir amaç olmalıdır. Gelişmesi için uğraş vermesi gereken adımlar açıkça iletilmelidir.

➼ Madde 5: Her türlü oyuncuya rehberlik edilebilmelidir.
Bir amaç bulunsa bile genelde her sunucuda oyuncu sunucuya girdiği anda tek başına her şeyi keşfetmesi için bırakılır. "Madde 4"ün bir uzantısı olarak ortadaki amaç ve oyuncunun sunucuya rahatça başlayabilmesi için takip edebileceği ilk adımlar açıkça iletilmelidir. Bu iletişim özel başarımlar yolu ile veya tek seferlik görevler aracılığı ile sağlanabilir.

➼ Madde 6: Kişisellik ön planda tutulmalıdır.
Sunucu ister hazır bir paket olsun, ister sıfırdan hazırlanmış olsun; o sunucuda yapımcıdan bir parça bulunmalı. Onu/onları mutlu eden, derinden etkileyen, kısacası özel olan etkenler sunucuda yer almalı. Ve eğer oyuncular yeterince sıkı ararsa, onlara bastıkları blokların arkasındaki kitle hakkında daha fazlası tanıtılmalı.

➼ Madde 7: Cana yakınlık bir öncelik olmalıdır.
Sadece yönetim için değil, ayrıca yetkili ekibinin kalanı ve sunucunun oyuncuya konuştuğu dil yüzeysellikten çıkarak kullanıcıya samimi bir hitap edinmelidir.

➼ Madde 8: Mantık ve hikaye tutarlı olmalıdır.
Sunucuda yer alan kurgu olan herhangi bir şeyin arkasında bir neden yatmalıdır. Biri "neden" veya "nasıl" diye sorduğunda geçiştirici bir cevap verilmemelidir. Meraklı olan ve azıcık da olsa ilgi gösterenler sıkıcı bir cevapla bırakılmamalıdır. Kısaca detaylara özen gösterilmeli ve yüzeysel işlevselliğin ötesinde bir akıl yürütme sağlanmalıdır.

➼ Madde 9: Sıradanlık ve yenilik arasında denge sağlanmalıdır.
Yeni içerik eklenmesi ve yeni başlayan birinin aşırı fazla özellik olmasından dolayı bu içerikten faydalanamaması oyunu efektif oynamasında bir hata sebebi olmamalıdır. Fakat aynı zamanda oyuncu efektif oynamak için sürekli birkaç içeriği kullanmamalıdır. En iyi orta yol için fazla özellik kullanımı durumunda bu özellikler oyuncuya teker teker teker tanıtılmalıdır. Her şeyin bir anda tanıtılması oyuncuyu doğru oynaması için aşırı düşündürebilir, bu da sunucunun zor olduğu gerçeğini bildirebilir.

➼ Madde 10: Sunucu sahipleri risk alabilmelidir.
Popüler edilmemiş bir konseptin entegre edilmesi için geliştirici risk alabilmelidir. Akılda tek seferde net başarı kaygısı olmadan en azından biraz ilgi gösteren kitleden geri dönüş alınması amaç olmalıdır. Bu geri dönüş sayesinde konseptin hataları ve eksikleri giderilmeli, ve gelecek için konsept daha derince planlanmalıdır.

➼ Madde 11: Stratejik oynamada denge sağlanabilmelidir.
Efektif oynamak için sadece bir yol diğerlerini gölgelememelidir. Buna örnek olarak en iyi para veren "farm"ın belirli bir eşya olması, ve diğer eşyaların "farm"lanmasının gereksiz olması verilebillir. Oyuncu çeşitli seçeneklerden istediğini seçip kullanabilmelidir.

➼ Madde 12: Oyunun birden fazla yolu olmalıdır.
Oyunun baştan "sona" (burada son kavramı sunucuya bağlı olmakla beraber genellikle bir sıralamanın en üstüne çıkmaktır) oynanışı göz önünde tutulduğunda alınan yol neredeyse herkes için aynı, bu durum engellenmeli. Çözüm olarak oyunun başlangıcında tamamen alternatif bir yol sağlayan bir seçenek verilmelidir.

➼ Madde 13: Yönetim bağımsızca yürüyebilmelidir.
Yönetim tarafında her kişinin bağımsız olarak sunucuyu yönetebilmesi şart olmalıdır. Eğer sunucuda bir hata varsa, o hatayı sadece geliştirici değil, aynı zamanda yöneticilerin kendileri düzeltebilmelidir. Kısacası yönetimin esnek olması ve bir kişinin beklenmedik bir durumda diğer kişinin rolünü üstlenebilmesi gerekir.

➼ Madde 14: Emek verenlere sahip çıkılmalıdır.
Sunucunuzu bir üst seviyeye taşıyan biri varsa onun/onların arkasında olunmalı. Eğer bir içerik üreticisi bir sunucu için video yapıyorsa bu bir iş ilişkisi olarak değil, samimi bir arkadaşlık olarak görülmeli. Zorluk çektikleri bir konu varsa elden geldiğince yardımcı olmaya çalışılmalı. Sunucuda büyük başarılara ulaşmış bir oyuncu varsa onlar şahsen ödüllendirilmeli.

➼ Madde 15 (Bonus): Mini-caps yazı kullanımı son bulmalıdır.
Font daha havalı falan durmuyor, ve büyük/küçük harf ayrımı yok. Lütfen Minecraft'ın sunduğu orijinal fontu ve formatlamasını kullanın. (!)

Kapanış ve Son Sözler
Son madde ile sunucu ilkelerimin sonuna geldik. Umarım bir oyuncu olarak bu maddeler ile katılıyorsunuzdur. Eğer katılmıyorsanız veya ekleme yapmak istiyorsanız lütfen bu konu altına hata yaptığım yerleri saygı çerçevesi etrafında belirtiniz. Eğer bir sunucu sahibi olarak okuyorsanız umarım uzun süreli oyuncu kitlesi olarak isteğim hakkında farkındalık oluşturmuşumdur. Eğer bu ilkeleri kabullenemeyeceğiniz sebepleriniz varsa siz de mutlaka fikrinizi / gerekçenizi belirtin.

İyi günler ve iyi forumlar dilerim, bayramınız mübarek olsun.
~ FreadFries

Güzel konu ellerine sağlık..

Bunları yaparsak FreadFires sunucumuza geliyormu?

Sen ayrı seviye bir adamsın dostum. Efsane konu, eline sağlık.

Senin benim gibi düşünen çıktıda bizmi oynamadık be eline sağlık hala bir ümit bekliyorum :crying:

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl