Sol Reklam
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Cazcez

Çerezler Güzeldir!
Premium
Emektar

Discord:

CazcezXD#4073

Katılım
8 Haziran 2015
Mesajlar
229
Elmaslar
1.244
Puanlar
15.660
Yer
JEFF Media GbR
Discord İzni
Minecraft
Cazcez
Giriş:
Merhabalar MC-TR üyeleri, hatırlarsanız bu ay içerisinde Nedir Bu Sunucu Yazılımları (tıklanabilir) isimli bir konu ile genel olarak popüler sunucu yazılımlarından bahsetmiştim. Kanımca Fabric bu sunucu yazılımları içerisinde en saf, stabil ve işini layıkıyla yapan sunucu yazılımıdır. En büyük özellikleri arasında hem sunucu taraflı hem de istemci taraflı mod'ları desteklemesidir.

Bu konumuzda aynı Mojang'ın kendi sunucu yazılımı gibi saf bir sunucu yazılımı olan, tek işlevi Fabric modlarını sunucuda çalıştırmaya yarayan bu sunucu yazılımında nasıl Airplane, Yatopia, Purpur, Tuinity ve Paper sunucu yazılımları gibi (hatta daha fazla) optimize edebileceğimizden bahsedeceğim.

Ne yazık ki (belki de böyle olarak saflığını koruması daha iyidir) Fabric sunucu yazılımının kendisi yukarıda sıralamış olduğum Bukkit ve Fork'larının tersine Mojang'ın kendi sunucu yazılımında bulunan ayarlar haricinde hiçbir ayar içermemektedir. Bu sebeplerle Fabric sunucu yazılımı için sadece sunucu taraflı olan (böylece oyuncuların herhangi bir eklenti indirmesine gerek kalmayacaktır) optimize mod'larını listeleyecek ve sizlere önereceğim.

Dünya & Chunk Oluşturma (World Generation):
Bu kategoride bulunan eklentilerin genel amacı dünyayı daha hızlı ve performanslı bir şekilde oluşturarak sunucunuz tarafından kullanılan kaynakların en aza indirgenmesidir. Belirtmek isterim ki bu kategoride bulunan World Specific View Distance hariç (istediğiniz mod ile kullanabilirsiniz) iki ayrı modu kullanmanız imkansız olup, aynı konularda düzenlemelerde bulundukları için önlenemeyecek sonuçlar yaratabilme potansiyelleri mevcuttur.

Overworld Two (Tıklanabilir)
Bu eklenti kısa ve öz bir şekilde anlatmamız gerekir ise oyunun vanilla dünyasında hiçbir değişiklikte bulunmadan, saf bir şekilde tamamen aynı dünyayı Minecraft'ın orjinal dünya oluşturma sisteminden %50 oranında hızlı bir şekilde oluşturmayı hedeflemekte olup, ciddi ciddi de hedefini başarmış durumdadır.

C2ME (Tıklanabilir)
Aynı Overworld Two gibi bir mod olan C2ME modu Overworld Two'dan çok daha iyi optimize ve hızlı bir dünya oluşturma mod'udur. Bana tıklayarak ulaşabilecek olduğunuz (tıklanabilir) sunucu kaydında göreceğiniz üzere 1.17.1 sürümünde ortalama olarak saniyede 892, en fazla ise 1200 chunk oluşturmaktadır. Starlight adlı mod ile kullanıldığında ne kadar hızlı olduğunu bana tıklayarak görebilirsiniz.
Sunucu kaydından bir parça: [Server thread/INFO] (Minecraft) [Chunky] Task running for minecraftomgverworld. Processed: 81801 chunks (30.25%), ETA: 0:02:34, Rate: 1217.1 cps, Current: -11, -10

TIC-TACS (Tıklanabilir)
Bu mod'da aynı C2ME ve Overworld Two gibi dünyanın daha hızlı oluşturulmasını amaçlamakta olup, stabil olmaması ve aktif olarak geliştirilmemekte olması sebebiyle önermediğim ama birçok kullanıcısı bulunan bir mod'dur.

World Specific View Distance (Tıklanabilir)
Her ne kadar bu kategoriye uygun olduğunu düşünmesem bile sunucuları optimize etmenin en iyi yanlarından (ama sevmediğim) bir tanesi de görüş mesafesini azaltmaktır. Bu mod'un yardımı ile tüm dünyalar, hatta her dünya için ayrı ayrı görüş mesafesi belirleyebilmektesiniz.

Işıklandırma (Lightning)
Bu kategoride bulunan modların amaçları Minecraft'ın eski, saçma ve işe yaramaz ışıklandırma sistemi yerine daha stabil, hızlı ve performanslı ışıklandırma sistemi eklemekte olup, burada bulunan çoğu mod dünya oluşturma kategorisinde bulunan modlar ile kullanıldığında çok daha iyi sonuçlar vermektedirler.

Phosphor (Tıklanabilir)
Bilindik bir mod yapımcısı olan jellysquid3 tarafından yapılan bu mod, Minecraft'ın kendi ışıklandırma sisteminin çalışma mantığına benzer bir şekilde geliştirilerek vanilla'ya göre %50'ye, hatta kendisi tarafından yapılan diğer modlar ile birlikte %80 kadar daha hızlı ve optimize bir ışıklandırma sistemi sunar.


CoQk2e7.png


Starlight (Tıklanabilir)
Çoğunuzun bildiği Tuinity'nin geliştiricileri tarafından geliştirilen Starligh, rakiplerine ve vanilla'ya göre farklı bir algoritma izleyerek alanının en iyi ışıklandırma mod'u olup, vanilla'dan %95'e varacak derecede hızlı ve optimizedir. Teknik detaylar hakkında bilgi almak isteyen dostlarımız bana tıklayarak bilgilendirme yazısına ulaşabilir.

68747470733a2f2f692e696d6775722e636f6d2f356149384561662e706e67

68747470733a2f2f692e696d6775722e636f6d2f6b4b74626539792e706e67

68747470733a2f2f692e696d6775722e636f6d2f79434e4b3630322e706e67

RAM Tüketimi
Bu kategoride bulunan mod'lar sunucunun kullanmış olduğu RAM'i azaltarak sunucuzunuz daha performanslı olarak çalışmasını sağlar.

Hydrogen (Tıklanabilir)
Hydrogen, Basitçe Minecraft'ın kullanmış olduğu RAM miktarını azaltmak için daha verimli bellek kullanımı tasarımı sunan bir mod'dur.

h4CLxZ0.png

FerriteCore (Tıklanabilir)
Bu mod, aynı Hydrogen gibi bir mod olup, amaçları aynıdır. Hydrogen, en popüler Fabric mod paketi olan All of Fabric'te RAM kullanımını 1,792MB'tan 1,335MB'a düşürürken FerriteCore 984MB'a düşürmektedir. Hydrogen ile herhangi bir uyumsuzluk sorunu olmayıp, 2.0.4 sürümü ve sonrasında birlikte kullanabilirsiniz.


GENEL
Bu kategoride bulunan modlar için ayrı ayrı kategori açmayı saçma bulduğum için sadece genel başlığı altında sıralayacağım.

Lithium (Tıklanabilir)
Bu mod'un genel amacı yaratıkların yapay zekasını, oyun fiziklerini, blok tick'lerini ve daha birçok şeyi optimize etmektir ve %42, hatta daha fazla oranla performans sağlar. Birçok mod ile uyumluluğu da bulunup, sunucularınızda kesinlikle kullanmanızı öneririm.

aPu88TC.png

Krypton (Tıklanabilir)
Krypton, Minecraft'ın Network Stacking'ini düzenleyen bir mod olup, oyuncular tarafından fark edilemeyecek kadar az olmasına rağmen sunucu yöneticilerinin fark edebileceği oranda bir performans arttırımına yol açmaktadır. Fakat kullanılması pek güvenli olmayıp, stabil olmadığını yapımcısı dahi söylemektedir.

Fast Furnace for Fabric (Tıklanabilir)
Bu mod, Minecraft'ın aptalça çalışan vanilla fırınlarının çalışma mantığını düzenleyerek, birçok fırının çalıştığı anlarda sunucunun performansını gözle görülebilir derecde düzenlemektedir.

Carpet (Tıklanabilir)
Carpet, birçok işe yarayan bir mod olup, neredeyse oyunda bulunan her türlü şeyi ayarlayabilmenize yarar. Tabii içerisinde bazı optimize ayarları mevcuttur. Carpet mod'unun optimize kısmı ilgilinizi çekmese bile farklı konularda ilgilinizi çekeceğine eminim.

LazyDFU (Tıklanabilir)
Minecraft'ın ve sunucularının başlangıçta yavaşça açılmasının sorununu DataFixerUpper teknolojisi ile çözen bir mod olup, genelde istemcilerde kullanılsa da sunucularda da kullanılabilmektedir.



hopperOptimizations (Tıklanabilir)
Bu mod, vanilla'ya sadık kalarak hunilerin envanterler ve eşya entity'leri ile girdiği etkileşimi optimize etmeyi amaçlar. Fakat Lithium ile kullanırkan yapımcısının özel olarak geliştirmiş olduğu fork'u kullanmanız gerekmektedir.

Alternate Current (Tıklanabilir)
Kısaca Alternate Current'den söz etmemiz gerekir ise kızıltaş sistemini vanilla'ya sadık kalarak 30 kat daha optimize getiren bir mod'dur.

TickTools (Tıklanabilir)
Bu mod oyunda tick sistemi ile çalışan birçok şeyi gamerule olarak düzenlemenize yarar. Örnek vermek gerekir ise itemDespawnTicks, minTickDistance ve tickDistance'ı örnek gösterebiliriz.

Kapanış:
Bu küçük rehberimizin de bugün sonuna gelmiş bulunmakta olmamız beni üzmekte olmasına rağmen Fabric'in bu kadar kısa bir zaman içerisinde böyle güzel mod'lara vesile olmasını izlemek beni gerçekten mutlu etmektedir. Umarım bir gün bütün sunucular Fabric'e geçebilecek durumda olur. O gün gelene kadar sizler için Fabric ile ilgili rehberler yayınlamaya devam edeceğim!
 
Son düzenleme:

Cazcez

Çerezler Güzeldir!
Premium
Emektar

Discord:

CazcezXD#4073

Katılım
8 Haziran 2015
Mesajlar
229
Elmaslar
1.244
Puanlar
15.660
Yer
JEFF Media GbR
Discord İzni
Minecraft
Cazcez
Belirtmek isterim ki her ne kadar konunun bulunmuş olduğu kategori yanlış hissettirse de sunucu mod'ları diye ayrı bir kategori bulunmadığı ve Fabric sunucusu yönetmenin şartlarından bir tanesi bu mod'ları bilmek olduğu için konuyu buraya açtım.
 

m1rac

Bir Kömür Göründü Kaptanım!
Sunucu Sahibi

Discord:

m1rxc

Katılım
20 Temmuz 2021
Mesajlar
120
Elmaslar
44
Puanlar
2.200
Yaş
22
Yer
yunanistan
Minecraft
m1racinc
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı