Elveda Chrome: Google'ın Web tarayıcısı casus yazılım haline geldi

Şuan hangi tarayıcı kullanıyorsunuz

• Opera

• Chrome

• Firefox

• Brave

• Vivaldi

• Kiwi Browser

• Edge

• Duckduckgo (mobil)

• Samsung

• Diğer

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

cilginoyuncu3050

Bir Kömür Göründü Kaptanım!
Elmaslar
20
En son gizlilik deneyimiz, Chrome'un bir hafta içinde tarayıcımıza 11.000'den fazla izleyici çerezi soktuğunu ortaya çıkardı. İşte Firefox'un neden daha iyi olduğu.

Chrome ile Firefox arasında yaptığım testler, absürt boyutlarda bir kişisel veri hırsızlığını ortaya çıkardı. Masaüstümde bir hafta boyunca internette gezinirken, Chrome'un bilgisayarıma doğrudan yükleyeceği ancak Firefox tarafından otomatik olarak engellenen 11.189 adet izleyici "çerez" talebi keşfettim. Bu küçük dosyalar, Google'ın kendisi de dahil olmak üzere veri şirketlerinin ziyaret ettiğiniz web sitelerini takip ederek ilgi alanlarınız, geliriniz ve kişiliğiniz hakkında profiller oluşturmak için kullandıkları kancalardır.

Chrome, özel olduğunu düşündüğünüz web sitelerinde bile izleyicileri memnuniyetle karşıladı. Aetna ve Federal Öğrenci Yardımı web sitelerinin Facebook ve Google için çerezler ayarladığını gördüm. Sigorta ve kredi hizmetlerinin oturum açma sayfalarını her açtığımda veri devlerine gizlice bilgi verdiler.
Ve bu işin yarısı değil.

Ayrıca google arama motorununa yazdıklarınız sonsuza kadar saklanır ve verileriniz üçüncü taraflarla paylaşılır gizli kalması gerek veriler bile!

Chrome telefonunuzda daha da sinsidir. Android kullanıyorsanız, Chrome her arama yaptığınızda Google'a konumunuzu gönderir. (Konum paylaşımını kapatırsanız koordinatlarınızı göndermeye devam eder, sadece daha az doğrulukla). Firefox mükemmel değil - hala aramaları Google'a varsayılan olarak yönlendiriyor ve bazı diğer takiplere izin veriyor. Ancak tarama verilerini, veri toplama işinde olmayan Mozilla ile paylaşmıyor. En azından, Web'i gözetlemek can sıkıcı olabilir. Çerezler, bir sitede baktığınız bir pantolonun başka bir yerdeki reklamlarda sizi takip etmesini sağlar. Daha temel olarak, Web geçmişiniz - donunuzun rengi gibi - sizden başka kimseyi ilgilendirmez. Herhangi birinin bu verileri toplamasına izin vermek, bu verileri zorbalar, casuslar ve bilgisayar korsanları tarafından kötüye kullanılmaya hazır hale getirir.

Google'ın ürün yöneticileri bir röportajda Chrome'un gizlilik seçenekleri ve kontrollerine öncelik verdiğini ve çerezler için yenileri üzerinde çalıştıklarını söyledi. Ancak aynı zamanda "sağlıklı bir Web ekosistemi" (reklam işi olarak okuyun) ile doğru dengeyi kurmaları gerektiğini de söylediler. Firefox'un ürün yöneticileri bana gizliliği kontrollere bırakılmış bir "seçenek" olarak görmediklerini söyledi. Bu aydan itibaren yeni Firefox kurulumlarında varsayılan olarak meraklı çerezleri engelleyen "gelişmiş izleme koruması" ile gözetime karşı bir savaş başlattılar. Ancak başarılı olmak için öncelikle Firefox'un insanları, geçiş yapma ataletini yenecek kadar önemsemeye ikna etmesi gerekiyor.

Değişimi yapmak Bir tarayıcı seçmek artık sadece hız ve rahatlıkla ilgili değil - aynı zamanda veri varsayılanlarıyla da ilgili. Google'ın veri toplamadan önce genellikle onay aldığı ve izleme ve hedefli reklamcılıktan çıkmak için ayarlayabileceğiniz birçok düğme sunduğu doğrudur. Ancak kontrolleri genellikle daha fazla kişisel veri paylaşmamıza neden olan bir kabuk oyunu gibi hissettiriyor. Google geçen sonbaharda Gmail kullanıcılarını sessizce Chrome'a kaydetmeye başladığında kendimi kandırılmış hissettim. Google, Chrome'a geçişin, özellikle tercih etmedikleri sürece kimsenin tarama geçmişinin "senkronize edilmesine" neden olmadığını söylüyor - ancak benimkinin Google'a gönderildiğini fark ettim ve ekstra gözetim istediğimi hiç hatırlamıyorum. (Chrome ayarlarında "Gmail" araması yaparak ve "Chrome oturum açmaya izin ver" seçeneğini kapatarak Gmail otomatik oturum açma özelliğini kapatabilirsiniz.) Oturum açma değişikliğinin ardından Johns Hopkins'te doçent olan Matthew Green, Chrome ile işinin bittiğini blogunda paylaştığında bilgisayar bilimleri dünyasında büyük yankı uyandırdı. "İnancımı kaybettim," dedi bana. "Chrome'u gizlilik dostu olmayan bir hale getirmek için sadece birkaç küçük değişiklik yeterli."

Sözün kısası chrome'yi silip firefoxa geçip google arama motoru yerine duckduckgo kullanibilirsiniz tabikide ublockOrigin uzantısını indirmeyi unutmayınız.

Değerli ziyaretçimiz, içeriği görebilmek için şimdi giriş yapın veya kayıt olun.

• Elmas
Tepkiler: pwd
Bundan bir kaçış yok diyebilirim, sonuç olarak google'ın hizmetilerini çoğunlukla kullanıyoruz gerek olsun arama motoru gerek olsun e-mail hizmeti gerek olsun işletme hesapları hayatımızın bir parçası artık yapabileceğimiz bir şey yok tarayıcı konusunda değiştirebiliriz fakat arama moturunun değişebileceğini zannetmiyorum, yani internette zaten veri pazarlama var bu konu da herhangi gibi birşey yapamayız birisi kapatır birisi başlar bunun sonu gelmez

Whatsapp mesela veya Facebook, instagram yani neredeyse tüm sosyal medya platformu zaten bunu yapıyor bu veri pazarlamasını, yani diyebileceğim şeyler bu kadar yanlışım var ise herhangi gibi birisi beni düzeltirse sevinirim, iyi forumlar.

Bundan bir kaçış yok diyebilirim, sonuç olarak google'ın hizmetilerini çoğunlukla kullanıyoruz gerek olsun arama motoru gerek olsun e-mail hizmeti gerek olsun işletme hesapları hayatımızın bir parçası artık yapabileceğimiz bir şey yok tarayıcı konusunda değiştirebiliriz fakat arama moturunun değişebileceğini zannetmiyorum, yani internette zaten veri pazarlama var bu konu da herhangi gibi birşey yapamayız birisi kapatır birisi başlar bunun sonu gelmez

Whatsapp mesela veya Facebook, instagram yani neredeyse tüm sosyal medya platformu zaten bunu yapıyor bu veri pazarlamasını, yani diyebileceğim şeyler bu kadar yanlışım var ise herhangi gibi birisi beni düzeltirse sevinirim, iyi forumlar.
arama motoru olarak duckduckgo mail olarak protonmail kullanabilirsiniz facebook instagram ve whatsappa gelince yapacak birşey yok neyseki üçünüde kullanmıyorum yakında LineageOS kuracağım google uygulamaları olmadan onlarca gereksiz google servisleri telefonu aşırı derecede yavaşlamaya başladı eski bir telefonda 25-30 fps oynanabilen oyun LineageOSla 35-40 fpse çıktı

Kesinlike önerebiliceğim tarayıcı safari, işletim sistemi ise ios veya macos çünkü bu gizlilik konuları tamamen kullanıcın insiyatifine kalmış, ayarlardan takibi kapatırsanız hiç bir uygulama sizin bilgilerinize ulaşamaz. Açıkcası apple bunu garanti ediyor.​
Ekran Resmi 2022-08-14 16.32.20.png

Kesinlike önerebiliceğim tarayıcı safari, işletim sistemi ise ios veya macos çünkü bu gizlilik konuları tamamen kullanıcın insiyatifine kalmış, ayarlardan takibi kapatırsanız hiç bir uygulama sizin bilgilerinize ulaşamaz. Açıkcası apple bunu garanti ediyor.​
Yani evet safari güzel bir tarayıcı ama konu Windows'a gelince işler değişiyor bir tık

Ekli dosyayı görüntüle 208276
tabi andorid veya windows kullanlar için yok ama Firefox ve ublockOriginde iyi bir çözüm

Aslında bunları yazarken "İmkanınız varsa apple cihazlara yönelin." diye ekliyecektim ama unuttum.
En ucuz macbook bile 20.000₺ yani, maaşlar 8.000₺ hayaller 20.000₺, bir tarayıcı için değil ama özellikleri için Apple'a geçerdim şahsen istediğim macbook 40.000₺ yurt dışında 1120$ işte ekonomi+vergi.

En ucuz macbook bile 20.000₺ yani, maaşlar 8.000₺ hayaller 20.000₺, bir tarayıcı için değil ama özellikleri için Apple'a geçerdim şahsen istediğim macbook 40.000₺ yurt dışında 1120$ işte ekonomi+vergi.
Türkiye'deki ekonomik şartlar işte ancak oyun oynamayıp işle ilgileniceksen gerekli.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl