Burakcan
Web Developer
Tanıtım - Big Doors Eklenti Tanıtımı - Hareketli Yapılar Eklentisi
pim16aap2 'nin eklentisinin Spigot'ta bulunan tanıtımı:
Değerli ziyaretçimiz, içeriği görebilmek için
şimdi giriş yapın veya kayıt olun.
- Merhaba, ben MC-TR forum platformunun Moderatör Şefi Burak Can. Öncelikle bizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğin için teşekkür ederiz. Bize kendinden bahsedebilir misin?
- Hey, ben boş zamanlarımda kod yazmayı seven Hollanda Artificial Intelligence (Yapay Zeka) öğrencisi Pim. 23 yaşındayım. BigDoors eklentisi, yakın zamanda en çok üzerinde çalıştığım projelerden biri.
- BigDoors adlı eklentinizin forumumuz üzerinde Türkçe tanıtımı bulunuyor, bu konuyu incelediğinizi düşünüyoruz. BigDoors eklentiniz ilerleyen süreçlerde güncellenecek mi?
- Küçük bir şey, ancak 1.8 - 1.10'un yakında çalışmasının beklendiğini söylendiğini gördüm. Ama bu sürümler için destek ekleyeceğimden emin değilim. Şu anda eklentiye destek eklemeyi daha kolay hale getirecek şekilde yeniden yazıyorum. Ama zamanımı buna harcayacağıma eklentiye yeni özellik eklemeye karar verebilirim. Eklenti açık kaynağa sahip olacağı için başkaları bu sürümler için destekleme yapabilir. Herhangi bir düzenleme talebini reddetmiyorum. Ne olursa olsun, yapacağım çok iş var. O yüzden yakın bir zamanda tamamen yayımlamayacağım. Yapılacak listemde geçmem gereken noktalar var. Garaj kapısı, bayrak, yel değirmeni, saat, döner kapı ve daha sonra ekleyeceğim diğer türler de bu güncellemenin bir parçası olacak.
- Gerçekten heyecan verici, Minecraft'ta pistonlar dışında böyle hareket etmenizi sağlayan bir uzantının yazarı sizsiniz. Bu projeyi yapmaya nasıl karar verdiniz?
- Her Minecraft oynadığımda, büyük kaleler inşa etmekten zevk alırdım. Bana onlar için nasıl büyük kapılar yapamayacağım gerçeği beni her zaman sinirlendirdi. Bir gün, bazı arkadaşlarla oynarken sadece NMS'ye dalmaya ve kullanabileceğim bir şey olup olmadığına bakmaya karar verdim. Bunu yapamayacağım hakkında bilgilere eriştim ama sonrasında bu proje üzerinde çalışmaktan kendimi alıkoyamadım, çok eğlenceliydi.
- Evet, bu durumda pek çok Türk oyuncu olduğuna eminim. Minecraft'ta kalelerimize açılan bir kapı olarak büyük bir nesnesinin olmaması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Eklentinizle ilgili bu sorun yok olmuş gibi görünüyor. Özellikle yel değirmeni en sevdiğim özellikti! Bu eklentiden sonra başka bir eklenti yazmaya karar verdiniz mi?
- Şey, BigDoors için yeniden yazma işlemi bittiğinde, biraz eklenti geliştirmeden (hata düzeltmeleri dışında ve Minecraft için güncellemeler üzerinde çalışmaktan başka bir şey yapmadan) uzak durmayı planlıyorum. Büyük bir Java hayranı değilim ve tekrar C++ kod yazmayı gerçekten özlemeye başladım. Bu yüzden muhtemelen yine bu dilde bazı projeler üzerinde çalışacağım. Sıfırdan bir oyun motoru yazıyorum, ki bu da çok eğlenceli (ve çok fazla zaman harcıyor). Ayrıca, bazı yüz tanıma yazılımları yazmak ve bu yazılım ile Raspberry Pi ile kamera kurmak istiyorum. Böylece birisi ön kapımda olduğunda bildirim alabilirim.
Ancak, eklenti geliştirmeye geri döndüğümde (her zaman birkaç ayda bir ana projelerimi dönüştürmeyi seviyorum), bir zombi hayatta kalma eklentisi yapmak istiyorum. Buradaki fikir, maden yapmayacak ya da zanaat yapamayacağınız ve sadece hayatta kalmak için zorlu bir mücadele vereceğiniz bir eklenti olacak. Temel olarak klanlardaki diğer oyuncularla oynamak ya da tek başınıza oynamak zorunda kalacaksınız. Klanların özel AI'leri olacak, zombiler sıçrayabilir, blokları kırabilir, boşlukları aşabilir ve bu sayede kaçmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, yıpranmış ve terk edilmiş şehirler üreten özel bir arazi üreticisi yazmak istiyorum. Bu eklenti için çok daha fazla fikrim var, ancak çoğu zaman yayınlanmadan önce muhtemelen değişecek çünkü kesinlikle yakında yayımlamayacağım.
- Sizi bir eklenti yazarı olarak tanıyoruz, Minecraft ile nasıl tanıştınız, bu oyuna nasıl başladınız? Bence senin gibi birinin heyecan verici bir hikayesi olacak.
- Bir arkadaşım beta sürümünün başında beni denemeye ikna etti, 2011 yılıydı sanırım. Bir sunucuya ev sahipliği yaptım. Bazı arkadaşlar davet ettim ve hepimiz birlikte oynadık, güzel bir dünya yarattık. Sonra bir gün birisi bana "/give pim16aap2 46 64 " demişti ve bu, dünyamızdaki huzurlu zamanların sonu ve birlikte yaptığımız her şeyin imhasının başlangıcıydı. Birlikte çok kez sunucuda oynadık ama sonunda bazı insanlar MC'den sıkılıyor, ben de sunucuyu halka açtım. Birkaç yıl boyunca Pimsserver'ın peşinden koştum. Sonunda kapatmaya karar verdim çünkü üniversiteye gittiğimden dolayı fazla zaman harcayamadım. Bu süre zarfında, yapmak istediğim mod ve eklentiler hakkında birçok fikir edindim. Aslında pek çok kişi, Minecraft için her şeyi yeniden yazmadan yapmanın imkânsız olacağını, bu yüzden sonunda bir gün yapmayı planladığım kendi oyunumu yapmanın daha kolay olacağına karar verdim (motora ihtiyacım var) ilk olsa da).
- Çok gelişmiş bir eklentinin yazarısın ve insanlara ücretsiz olarak yazdığın eklentiyi paylaşıyorsun. Bir başkası bu eklentiyi yazsaydı büyük ihtimalle yüksek ücret karşılığında satışa sunacaktı. Üzerinde yoğun olarak çalıştığın eklentiyi neden ücretsiz olarak paylaşıyorsunuz? Bunun arkasında bir sebep var mı?
- Her şeyden önce, henüz herhangi bir eklenti satamam, ilk önce 3 ücretsiz eklentiye ihtiyacınız var. Bazı basit eklentiler yazmaya çalıştım, ancak her zaman sürünmeye (zorlandım) kurban gittim. Hala bir gün bitirebileceğim taret ekli yarım taret ekim var. BigDoors için, ne kadar özelliğe sahip olacağına bağlı olarak yeniden yazma yapıldıktan sonra satabilirim. Premium bir eklenti olacaksa, bunun gerçekten hak ettiği fiyata satılmasını düşünüyorum. Premium yapıp yapmamama bakılmaksızın, eklenti her iki durumda da açık kaynak olacak, bu yüzden satın almak tamamen isteğe bağlı olacaktır. Bu şekilde insanlar ne aldıklarını görebilir ve deneyebilir. Eğer insanlar bunun bu bedele değmeyeceğini düşünürlerse veya parasını alamazlarsa, sadece kendileri derleyebilirler. Bu yüzden bir kopya almak için internetin daha gölgeli bölümlerini (Crack-Leak) sık sık kullanmak zorunda kalmazlar. Çünkü ne olursa olsun her şey her zaman kırılabilir. Bunu son derece zorlaştırabilirdim, ancak bu yalnızca meşru alıcıları incitirdi ve bu zamanı eklentimi geliştirmek için harcamayı tercih ederim.
" Taret eklentisi, oyuncuların kendi takımı için "taret" satın almalarını sağlar. Bu taretler, özel cephaneye sahip avcılar. Örneğin, oklar, ateş topları, kar topları vb. Cephane satın aldınız ve yanma düzenlerini (örneğin, patlayan ateş) ve menzili yükseltebilirsiniz. Ayrıca, düşmanları kovalayacak ve kendi yükseltme yoluna sahip engelleri de kaldıracak akıllı oklar var.
- Her şeyden önce, henüz herhangi bir eklenti satamam, ilk önce 3 ücretsiz eklentiye ihtiyacınız var. Bazı basit eklentiler yazmaya çalıştım, ancak her zaman sürünmeye (zorlandım) kurban gittim. Hala bir gün bitirebileceğim taret ekli yarım taret ekim var. BigDoors için, ne kadar özelliğe sahip olacağına bağlı olarak yeniden yazma yapıldıktan sonra satabilirim. Premium bir eklenti olacaksa, bunun gerçekten hak ettiği fiyata satılmasını düşünüyorum. Premium yapıp yapmamama bakılmaksızın, eklenti her iki durumda da açık kaynak olacak, bu yüzden satın almak tamamen isteğe bağlı olacaktır. Bu şekilde insanlar ne aldıklarını görebilir ve deneyebilir. Eğer insanlar bunun bu bedele değmeyeceğini düşünürlerse veya parasını alamazlarsa, sadece kendileri derleyebilirler. Bu yüzden bir kopya almak için internetin daha gölgeli bölümlerini (Crack-Leak) sık sık kullanmak zorunda kalmazlar. Çünkü ne olursa olsun her şey her zaman kırılabilir. Bunu son derece zorlaştırabilirdim, ancak bu yalnızca meşru alıcıları incitirdi ve bu zamanı eklentimi geliştirmek için harcamayı tercih ederim.
- Bu soruma çok açıklayıcı bir cevaptı, teşekkür ederim. Minecraft oyunu hakkında ne düşünüyorsun? Bir mikrofon verilsin ve tüm Minecraft oyuncularına bir şey söylemen gerektiğini söyleseydin ne derdin?
- Oyuna bayılıyorum, ancak geliştirici olarak Hytale ile gerçekten ilgileniyorum. Görünüşe göre, Minecraft'ın eklentileri yazarken sürekli karşılaştığım pek çok kısıtlaması olmayacak gibi görünüyor. BigDoors'u bile, Hytale için destek eklemeyi oldukça kolaylaştıracak şekilde yazıyorum, ancak daha iyi yöntemler varsa, Hytale için tamamen yeni bir sürüm yazabilirim (örneğin, tek blokları canlandırmak gibi değil).
Muhtemelen hala oyunlarını güncellemek için 1.8 kullanan kişilere soracağım, şimdi eklentilerle yapılması mümkün olan çok daha fazla şey var!
- Oyuna bayılıyorum, ancak geliştirici olarak Hytale ile gerçekten ilgileniyorum. Görünüşe göre, Minecraft'ın eklentileri yazarken sürekli karşılaştığım pek çok kısıtlaması olmayacak gibi görünüyor. BigDoors'u bile, Hytale için destek eklemeyi oldukça kolaylaştıracak şekilde yazıyorum, ancak daha iyi yöntemler varsa, Hytale için tamamen yeni bir sürüm yazabilirim (örneğin, tek blokları canlandırmak gibi değil).
- MC-TR platformu, Türkiye'nin en büyük Minecraft destek platformu. Bu platformda birçok sunucu sahibi, üye ve eklenti yazarı var. MC-TR platformuna bizim için bir şey söylemek ister misiniz?
- Tanıştığımıza memnun oldum, umarım hepiniz eklentilerimin tadını çıkarırsınız! :)