[Eklenti Yapımcıları Günlüğü #2] Zachary (ChatFeelings)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Burakcan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Görüntüleme 591

Burakcan

Web Developer
Elmaslar
705
Minecraft
matta76

Discord:

matta#7310

19mayis.png

Merhaba MC-TR! Geçtiğimiz günlerde ilk bölümünü yayınladığımız "[Eklenti Yapımcıları Günlüğü] pim16aap2 (BigDoors)" konumuz pek rağbet görmese bile bu seriye devam etme kararı aldık, öncelikle içeriğe geçmeden önce şunu belirtmek istiyorum. Yapmış olduğumuz röportajlar İngilizce soru-cevap şeklinde ilerlediği için Türkçe çeviri esnasında bazı hatalar olabiliyor. Bu hataları giderirken kişilerin vermiş olduğu cevaplarda değişmeler oluyor, elimizden geldiğince verdikleri İngilizce cevapları Türkçe çeviride en yakın anlama çevirdik. Yorumlarınızı bekliyoruz ve geçtiğimiz konuda da söylediğimiz gibi ulaşmamızı istediğiniz eklenti yapımcısı varsa bizlere konu altından ulaştırabilirsiniz. Keyifli okumalar.

banner2.jpg

Eklentinin Spigot erişim linki:
Değerli ziyaretçimiz, içeriği görebilmek için şimdi giriş yapın veya kayıt olun.

• Sizi ChatFeelings eklentisi ile tanıyoruz. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
    • Şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu kıyılarında yaşayan 17 yaşında bir geliştiriciyim. Video oyunları oynamayı gerçekten çok seviyorum, özellikle de Minecraft. 14 yaşımdayken arkadaşım bunun gibi eklentiyi sunucusunda istedi ve hiçbir yerde bulamadı. Bu yüzden, Minecraft eklentilerinin nasıl yapıldığını YouTube üzerinden öğrenmeye çalıştım, çabaladım. Sayısız YouTube videosunu ve tonlarca Google aramasını izledikten sonra, ChatFeelings olarak bilinen şeyin nasıl yapıldığını öğrendim.
  • Öncelikle, sizi bir eklenti yazarı olarak tanıyoruz. Peki Minecraft maceranız nasıl başladı?
    • 5. sınıfta arkadaşlarımın hepsi Minecraft olarak tanıdığım bu oyunu oynayıp, bana gösteriyorlardı. Ve bana göre, bu oyun çok iyiydi (çarpıcı)! Satın almak için çok uğraştım, ama şahsen benim için o zamanlar çok pahalıydı. Bundan yaklaşık 3-4 ay sonra doğum günüm geldi ve oyuna hediye olarak sahip oldum! Bu günün en iyi hediyelerden biriydi. Hemen kurdum, kendi sunucuma başladım ve birkaç yıl sonra herkesin kullanabileceği eklentiler yapmaya başladım!
  • Bu harika bir başlangıç dostum. Umarım coşkunuz devam eder. Eklenti yazmak için herhangi bir eğitim aldınız mı?
    • YouTube ve internet dışında, hiç bir eğitimim olmadı. ChatFeelings eklentisine yardım etmem konusunda beni çağıran bir adam vardı. Ve az bilgiye sahip olduğum için ve böyle bir eklentiyi yaptığım için hayrete düştü. Bir yıl sonra teması kaybettik. Ve o zamandan beri ChatFeelings eklentisini hep geliştirmeye devam ettim.
  • Diğer eklenti üreticileri genellikle yazılım mühendisliği yaparak başlar. Ama bunu sadece YouTube'dan yapıyorsunuz ve çeşitli kaynaklar gerçek bir başarı öyküsü. Peki eklentiniz Spigot ortamında 1000 indirmeyi geçtiğinde nasıl bir duyguya kapıldınız?
    • Aslında ben Bukkit’te başladım. Bukkit, 2015 yılında yazılımlarıyla ilgili telif hakkı sorunlarına başladıktan sonra, sınırlı seçeneklerim vardı, bu yüzden eklenti kariyerimin geleceği için Spigot topluluğuna yüklemeye başladım. Bukkit'te çok hızlı büyüdüğünü görmek çok zor oldu. Aptalca bir fikir olduğunu düşündüğüm şeyden 300.000 insanın zevk aldığı gerçeğini kafam almıyor! Eklentilerimle Spigot'a taşındığımda, başlangıçta bir şey yapmadılar, ancak popülaritesinin yavaş yavaş bu çoklu platformlara geçtiğini görmek kesinlikle heyecan vericiydi!
  • Yerinde olsam delirirdim. Bu eklentiden sonra başka bir eklenti yazmaya karar verdin mi?
    • Aslında evet! ChatFeelings benim görüşüme göre çok karmaşık bir eklenti değil. Birkaç ay önce Bukkit/Spigotiçin "AnimatedInventory" yazdım. Şimdiye kadar yaptığım, en sevdiğim eklentilerden biri ve henüz test etmediğim benzersiz fikirler sunuyor. Her şeyi ortadan kaldırmak yerine temizlediğinizde envanterinizi doludan boşa dönüştürmek için 4 benzersiz animasyon oynatır. Ancak, ChatFeelings popülerliği nedeniyle Spigot sayfamın kralı olmaya devam ediyor.
  • Hiç yapmak istediğiniz fakat sonra pes eden bir eklenti projeniz oldu mu? Açık olalım
    :smiley:
    (Dürüst)
    • Tabi ki evet! İlk yıllarımda, sunucuya hangi sürümle giriş yaptıklarına bağlı olarak, oyunculara basitçe bir mesaj söyleyecek bir eklenti yapmaya çalıştım. Ama o beni hayal kırıklığına uğrattı ve çözemedim, hurdaya çıkarmaya karar verdim. En çok hatırladığım şey buydu, ancak dışarı attığım (çöp) diğer eklentileri de vardı. İlk eklentimin adını "Zach Plugin" koymuştum. Ve sonunda tüm bu özelliklere sahip olduğumu söyleyeceğimi hatırlıyorum, ancak yapabileceği tek şey başlatma ve kapatma ile ilgili bir mesaj göndermek oldu.

Büyüyen Bukkit topluluğuna bir şeyler göndermek için acelem vardı, çünkü çok havalı olduğunu düşündüm. Bu yüzden kendi eklentimin olması, hiçbir şey yapmasa bile beni gerçekten mutlu etti.
  • Bir mikrofon verilse ve tüm Minecraft oyuncularına bir şey söylemen gerektiğini söyleseydin ne derdin?
    • İnsanların video oyununu caydırıcı olarak kullanmalarına izin verme. Minecraft tek başına, bir yetişkin olarak bir yazılım geliştiricisi olma isteğimi canlandırdı, 64'lük yığınlarda bloklar oluşturarak matematik becerilerime yardımcı oldu. Daha önce sahip olmadığım iletişim becerilerini öğrenmeme yardım etti, daha fazla profesyonel olmama yardımcı oldu. Ve son olarak bana çok yakın olduğum yeni arkadaşlar edinmeme yardımcı oldu. Hayatımı tamamen değiştirdi ve çok olumlu bir iz bıraktı. Siz bu soruyu sorana kadar bunu hiç düşünmemiştim, teşekkürler.
  • MC-TR platformu, Türkiye'nin en büyük Minecraft destek platformu. Bu platformda birçok sunucu sahibi, üye ve eklenti yazarı var. MC-TR platformuna bizim için bir şey söylemek ister misiniz?
    • Öncelikle nazik röportaj için teşekkür ederim. Ve MC-TR'ye Spigot, MC-TR ve diğer tüm şaşırtıcı Minecraft topluluklarının, bizimle daha fazla iletişim kurmasını diliyorum. Kişisel olarak bana ulaşmak senin için olmasaydı, oynadığım oyunu seven bu insan topluluğuyla iletişim kurmaya imkanım olmazdı. Arama motorlarımızın ülkemiz dışındaki platformları göstermesi ABD ve Kanada’da çok zor. Ancak, neyse ki, bu topluluklardan bir avuç insan Spigot'taki geliştiricilere ulaşıyor ve bize yeni bir dünya açılmasına yardım ediyor. Bu yüzden insanları Minecraft topluluklarına ulaşmaya devam etmeye teşvik ediyorum ve hepimizi bir araya getirmeye çalışıyorum!

Ayrıca, eklenti yapmak isteyen MC-TR üyelerini de teşvik etmek istiyorum! Asla ne olursa olsun yardım için başkalarına ulaşmaktan korkmayın. Kendisi de dahil olmak üzere çoğu eklenti geliştiricisi, forumlara devam etmek ve eklentileriyle mücadele eden başkalarına yardım etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca, gurur duyduğunuz bir şey hakkında konuşmaktan asla korkmayın. Bir şey yaparsanız ve bununla gurur duyuyorsanız, başkasının sizi gölgelemesine izin vermeyin. Geleceğinizi oluşturmak size kalmış. Yani ne yapmak istediğinizi yapın ve yapmaya devam edin, ve nihayetinde sevdiğiniz şeyi eskisinden daha iyi yapabileceksiniz!
  • Motive edici konuşman beni ve arkadaşlarımı memnun edecek. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim Zachary. Eşsiz fikirleriniz için çok heyecanlıyım. Seninle tanışmak ve sohbet etmek çok güzeldi. Umarım diğer eklentileri başka bir zamanda tartışma fırsatımız olur. Bizi kırmadığın için teşekkürler.