Tanıtım DeceasedCraft: Şehirlerde Zombi Kıyameti - Rehber ve Detaylı Tanıtım (1.18.2 - 1.20.1x)

Swoxyi

Say my name.
MinePass
Elmaslar
356
Minecraft
Swoxyi

Discord:

swoxyi

DeceasedCraft.webp

DeceasedCraft: Konuya Giriş

Merhaba değerli MC-TR ailesi,
Bugün biraz farklı bir kafaya girmek istedim. Geçenlerde YouTube’da gezinirken denk geldiğim, sonra da "hadi bir şans vereyim" deyip indirdiğim, günlerdir de başından kalkamadığım bir mod paketinden, DeceasedCraft'tan bahsetmek istiyorum.

Hani bazen Minecraft oynarken o klasik "ağaç kes, ev yap, elmas bul" döngüsü bir süre sonra bayar ya? İşte bu paket o döngüyü alıp camdan aşağı fırlatıyor resmen. Tamamen şahsi tecrübelerime ve sinir krizlerime dayanarak, bu paketin ne olduğunu, neden oynanması gerektiğini (ya da kime göre olmadığını) biraz anlatayım dedim.

Paket ne vaat ediyor, oyun hissi nasıl?

Öncelikle şunu söyleyeyim; bu paket bildiğiniz Minecraft değil arkadaşlar. Hani The Walking Dead izleyip gaza gelirsiniz ya, tam olarak o hissiyatı oyuna yedirmişler. Ama öyle "iki zombi koyduk, al sana korku modu" gibi ucuz bir iş değil. Oyuna girdiğiniz an gerçekten hayatta kalmaya çalıştığınızı hissediyorsunuz. Benim ilk girdiğimde dikkatimi çeken şey, modern şehir yapıları oldu. Normal köyler yok; bildiğiniz gökdelenler, benzinlikler, harabe evler var. Ve işin kötü yanı, bu binaların içi zombi dolu. Ama öyle böyle değil, sürü halinde geziyorlar.

Çizgi.webp

StackablePotions (#1)

StackablePotions.webp

Biliyorsunuz Minecraft’ın o klasik, insanı kanser eden bir huyu vardır: İksirler üst üste (stack) gelmez. Her bir iksir, envanterde koca bir slotu işgal eder. Şimdi normal Minecraft oynarken bu çok sorun değil, en fazla 3-4 tane hız iksiri alır gidersiniz. Ama DeceasedCraft’ta durum böyle değil dostlar.

Dışarı adımınızı attığınız an kıyamet kopuyor. Zombisi ayrı dert, enfeksiyonu ayrı dert, açlığı susuzluğu ayrı dert. Yanınızda sürekli bandaj, şifa iksiri, antidot falan taşımanız lazım. E şimdi düşünün; 3 tane şifa iksiri, 2 tane antidot alsanız çantanızın yarısı doldu zaten? Nereye koyacağız o topladığımız lootları? Mermileri nereye sokuşturacağız? İşte tam bu noktada Stackable Potions devreye giriyor ve "Durun, ben hallederim" diyor.

Olayı çok basit aslında, adından da belli. Normalde tek tek yer kaplayan o iksirleri, yemekler veya bloklar gibi üst üste koymanıza izin veriyor. Benim gördüğüm kadarıyla bu pakette denge bozulmasın diye genelde 16’lı setler halinde birleştirilebiliyor. Yani tek bir slota 16 tane şifa iksiri sığdırabiliyorsunuz. Kulağa küçük bir şey gibi geliyor değil mi? Ama oynanışta yarattığı fark dağlar kadar.

Moonlight Lib (#2)

Moonlight Lib.webp

DeceasedCraft oynarken haritada gezinirken fark ettiğim bir detay var: Etkileşimler çok akıcı. Normalde bu kadar ağır mod paketlerinde arayüzde sapıtmalar, blokların geç yüklenmesi gibi sorunlar olur. Moonlight Lib'in dinamik doku sistemi ve veri yönetimi, bence bu akıcılığı sağlayan en büyük etkenlerden biri.

Özellikle Harita ve Atlas sistemleri (Map Atlases modu varsa) veya o sağda solda gördüğünüz, içine eşya koyabildiğiniz kavanozlar, çuvallar bunların hepsi bu kütüphaneye bağlı. Ben bir ara "Bu neymiş ya, gereksiz herhalde" deyip deneme amaçlı bu modu devre dışı bırakmayı denedim. Sonuç? Oyun açılmadı bile. Açılsa bile dokular birbirine girerdi muhtemelen. Yani bu mod, paketin omurgalarından biri.

Diesel Generators (#3)

Diesel Generator.webp

Öncelikle, Diesel Generator, Create modunun bir uzantısı gibi çalışıyor tam adıyla Create: Diesel Generators diye geçiyor bazı pack'lerde. Bu şey, yakıt kullanarak elektrik üretiyor, yani biodizel veya normal dizel gibi malzemelerle besliyorsun ve karşılığında EU veya FE gibi enerji birimleri çıkıyor. Ben kendi survival dünyamda bunu ilk kurduğumda, "vay be, artık rüzgar türbinlerine mahkum değilim" dedim içimden. Mesela, arkadaşlarla oynarken, maden çıkarma makinelerimizi beslemek için kullandık ve saatlerce kesintisiz çalıştı. Ama dikkat, bu mod standalone değil, genellikle Create ile entegre oluyor, yani modpack'lerde arayın. Bence en güzel yanı, gerçek hayattaki jeneratörleri andırması; gürültülü ses efektleri falan eklemişler, oyuna immersion katıyor. Yalnız, eğer yeni başlıyorsan, önce Create'ın temel mekaniklerini öğren, yoksa bu jeneratörü kurmak biraz kafa karıştırıcı gelebilir. Deneyimlerime göre, bazı oyuncular bunu hemen kapıyor, ama ben ilk seferde yakıt hattını yanlış bağladığım için patlama yaşadım komik bir anıydı.

Game Discs (#4)

Game Disc.webp

Bu mod, oyuna retro bir oyun konsolu ekliyor Gameboy gibi bir şey, craft edip eline alıyorsun ve içine game disc'ler takarak klasik minigame'ler oynuyorsun. Disc'leri ya yapı chest'lerinden (çöl piramitleri, antik şehirler falan, %10 şans) buluyorsun ya da skeleton'ların belirli mob'ları öldürmesini bekliyorsun mesela arıyı skeleton öldürünce Flappy Bee disc'i %100 düşüyor. Benim gördüğüm kadarıyla, en eğlenceli yanı bu loot sistemi; gece Nether'da slime avlarken skeleton'la denk gelip disc kapmak ayrı zevk. Konsolu sağ tıkla açıyorsun, menüden W/S ile seçip Space'le başlıyorsun, WASD'le oynuyorsun. Oyunlar basit ama bağımlılık yapıyor: Flappy Bee, Slime, Tetris klonu, mayın tarlası TNT'li, Pong, kurbağa evine götür, kaktüsten kaç. Bence multiplayer'da arkadaş beklerken base'de oynamak için ideal, vanilla'dan sıkılanlara yeni bir hobi katıyor. Yalnız, eğer hardcore survival'daysan, disc avı biraz zaman alabilir ilk başta.

Pipez (#5)

Pipez.webp

Bu mod, eşya, fluid, enerjive hatta Gaz mekanizmalarını taşıyan borular ekliyor oyuna universal boru tipiyle hepsini tek seferde hallediyorsun. Temelinde düşük lag odaklı tasarlanmış. Benim gördüğüm kadarıyla, wrench denen bir aletle boruları konfigüre ediyorsun; eğilerek ve sağ tıklayarak extract moduna alıyorsun, normal tıkla filtre ekliyorsun. Yükseltmeler var: basitten sınırsıza kadar, hızı ve özellikleri açıyorlar. Eğer uzun mesafeye eşya taşımak istiyorsan, Pipez'le entegre etmek süper mesela crusher'dan çıkanları uzak sandığa pompalıyor. Yalnız yeniysen, wrench'i unutma üret, yoksa borular boş boş duruyor.

Create Crafts & Additions (#6)

Create Crafts & Additions.webp

Bu mod, Create'ın temelini alıp elektriği kinetik enerjiyle birleştiriyor Elektrik Motorla elektriği şaft gücüne, Alternator'la tam tersini yapıyorsun, ama dikkat %75 verimle çalışıyor alternatör tarafı. Rolling Mill diye bir makine eklemişler, kinetik gücü, sheet'lerden çubuk yapıyor; elektriğin temel malzemesi bunlar. Benim gördüğüm kadarıyla, en vurucu yanı hibrit sistemler kurmak: Diesel Generator'ından (önceki paylaşımımda bahsettim) çıkan elektriği Elektrik Motorla Create conveyor'lara aktarabiliyorsun. Türkiye'deki sunucularda Create pack oynayanlar bayılıyor buna, çünkü büyük fabrikalarda güç dağıtımı kolaylaşıyor. Yalnız standalone değil, Oluşturmak şart modpack'lerde genelde beraber geliyor. Bence yeni başlayanlar için eğlenceli, ama elektriği ilk defa görüyorsan biraz karışık gelebilir; ben ilk seferde wire bağlantısını yanlış yapınca enerji sızdı gitti, epey uğraştım.

Xaero's Minimap (#7)

Xaero's Minimap.webp

Xaeros Minimap, tam adıyla Xaeros' World Map ve Minimap, Minecraft'ın harita ihtiyacını karşılayan bir mod paketi aslında. Minimap köşede duruyor, dünya haritası da ayrı açılıyor. Benim gördüğüm kadarıyla en büyük artısı, cave mapping özelliği yani yeraltı mağaralarını da haritalıyor, ki bu Türkiye'deki o karanlık survival serverlarında altın madeni olur. Hatırlıyorum, geçen ay bir sunucuda nether'da kayboldum, waypoint attım hemen eve döndüm. JourneyMap'te cave'ler hep yarım yamalak kalıyordu, bunda ise tam otomatik güncelleniyor. Üstelik Fabric ve Forge için ayrı versiyonları var, yani modpack'ine göre seçip yükleyebiliyorsun.

Bence yeni başlayanlar için bile süper, çünkü konfigürasyon menüsüyle her şeyi kişiselleştirebiliyorsun boyutunu küçült, rengini değiştir, hatta mob radarını açıp creepers'lardan kaç. Ama şunu da söyleyeyim, ilk başta biraz karışık gelebiliyor. Modu yükledin diyelim, F9'a basıp ayarlara giriyorsun, orada tonla seçenek var. Ben ilk yüklediğimde radar'ı kapatmayı unuttum, ekran doldu mob icon'larıyla, sinir oldum biraz. Yine de alışınca el değmez oluyor. Forumda gördüm, bir sürü kişi "Xaeros mu?" diye soruyor, bence yükle ama Minimap'i ana yap.

Builder's Delight (#8)

Builder's Delight.webp

Base kurarken, bence oyunun yapıcılık kısmını tamamen değiştiren bir mod bu, çünkü vanilla bloklarla sınırlı kalmak sıkıyor insanı, taşları oymak tahta varyantları çoğaltmak derken 700den fazla yeni blok ekliyor fenerler sandalyeler masalar zincirler falan, hepsi craft edilebiliyor ve chisel denen bir aletle mevcut blokların görünümünü değiştiriyorsun mesela düz taş bloğunu chisel basıp farklı desenlere çeviriyorsun, chiseled brick gibi ama daha çeşit çeşit, benim gördüğüm kadarıyla en büyük artısı dekorasyon seçeneklerini patlatması, forumdaki build yarışmalarında kullananlar bilir, rakiplerini ezer geçersin bu modla, bir seferinde Konya survival sunucusunda baseimi yeniledim, eski ahşap evi chisel ile oyma panellere sardım, zincirlerle sarkıtlar ekledim, masaları sandalyeleri koydum arkadaşlar gelip inceledi bayıldılar, screenshot paylaştım like yağdı, tabii dezavantajı da var, creative menüsü dolup taşıyor.

ilk başta aradığını bulmak zor, filtrelemeden geçiyorsun saatlerce, ama alışınca sorun kalmıyor, survivalda craft tariflerini ezberlemek lazım, chisel yapmak için demir taş basit ama sonra her blok için farklı modlar çıkıyor benim başıma geldi bir keresinde yanlış chisel kullandım blok bozuldu sinir oldum, avantaj olarak diğer modlarla uyumlu, mesela Create paketiyle beraber kullanırsan mekanik base'ler süsleniyor, Immersive Engineering borularını chiseled bloklarla kaplıyorsun estetik oluyor Türkiye'deki oyuncular genelde modpack sever, bu modu tek başına atsan bile packlere cuk oturuyor, bence yeni başlayan buildciler için ideal çünkü vanilla yetmiyor onlara, forum tartışmalarında gördüm bazıları fazla blok diyor ram yiyor diye, benim orta pc'mde 1.20.1 forge'da 100 fps tutuyor ama düşük config'lilerde dikkat, ayarları kısın derim, anlatayım bir deneyimi, geçen ay creative challenge yaptık discord grubumuzda tema ortaçağ kalesi, chisel ile duvarları oydum tahtaları varyant yaptım, zincir köprüler kurdum.

Better Combat (#9)
BetterCombat.gif
Better Combat 2.gif
Better Combat 3.gif

Bu modla ilgili ilk gözlemim şu: Oyunu resmen bir aksiyon-rpg havasına sokuyor. Eskiden vuruş yaparken karakteriniz sadece elini sallardı, şimdi ise her silahın kendine has bir savurma animasyonu, bir ağırlığı ve bir ritmi var. Benim gördüğüm kadarıyla bu durum dövüşleri sadece görsel olarak değil, taktiksel olarak da çok yukarı taşıyor. Mesela bir pala kullanırken yaptığınız o geniş savurma hareketiyle önünüzdeki üç-dört zombiye aynı anda hasar verebiliyorsunuz. Bu, özellikle dar koridorlarda zombiler üzerinize çullandığında tam bir hayat kurtarıcı oluyor. Eskiden "hangisine vursam" diye düşünürken şimdi "hepsini birden biçeyim" diyebiliyorsunuz.

Bence bu modun en tatlı özelliklerinden biri de kombo yapabilme olayı. Tıklama hızınıza ve zamanlamanıza göre karakteriniz farklı vuruş dizileri sergiliyor. Bu da insana sadece bir oyun oynuyormuş gibi değil, gerçekten o silahı kullanıyormuş gibi bir his veriyor. Ayrıca, artık vuruş yaparken karakteriniz hafifçe ileri doğru atılıyor. Bu minik hareket bile dövüşün akışını o kadar değiştiriyor ki, kendinizi bir anda zombilerin arasında dans ederken bulabiliyorsunuz. Ama dikkat edin, bu atılma hareketi bazen sizi uçurumun kenarına veya bir creeper'ın kucağına da götürebilir; tecrübeyle sabit, mesafe ayarını iyi yapın derim.

Tabii her güzel şeyin bir zorluğu var. Better Combat ile dövüşmek artık bir yetenek işi haline geliyor. Öyle boş boş tıklayarak hayatta kalmak pek mümkün değil. Vuruşlarınızın bir bekleme süresi ve ritmi var, yani enerjinizi boşa harcarsanız zombiler sizi çiğ çiğ yer. Bir de bazı silahların vuruş mesafesi diğerlerinden farklı. Kısa bir bıçakla zombiye çok yaklaşmanız gerekirken, uzun bir mızrakla onu uzaktan tutabiliyorsunuz. Ben ilk başlarda bu mesafeleri tutturamayıp havayı yumrukladığım için çok zombi tokadı yedim, o yüzden alışma sürecinde biraz sabırlı olmanız lazım.

Forumdaki arkadaşların en çok hoşuna gidecek detay ise muhtemelen silah çeşitliliğinin dövüşe etkisi olacaktır. Her silahın animasyonu o kadar farklı ki, elinize yeni bir balta veya kılıç aldığınızda sanki oyunu yeniden keşfediyormuş gibi oluyorsunuz. DeceasedCraft’ın o kasvetli dünyasında, bir binanın içinde mahsur kalmışken doğru zamanlamayla yaptığınız o son kombo sizi ölümden çekip alabiliyor.

Kısacası arkadaşlar, Better Combat modu olmasaydı DeceasedCraft bence bu kadar sürükleyici olmazdı. O hantal ve sıkıcı dövüş sistemini alıp, yerine akıcı, heyecanlı ve "ben gerçekten dövüşüyorum" dedirten bir sistem koymuşlar. Eğer siz de benim gibi "Minecraft’ta vuruş hissi diye bir şey yok" diyenlerdenseniz, bu mod fikrinizi tamamen değiştirecek.

Naturalist Lite (#10)

Naturalist Life.webp

Naturalist Hafif modunu bulunca mest oldum doğrusu, çünkü bu mod oyuna tam 24 yeni hayvan katıyor varyasyonlarını saymazsak ve hepsi gerçek hayattakiler gibi davranıyor, örneğin boz ayılar geyiklerin peşine düşüyor, besin zinciri işliyor, kuşlara tohum verince arkandan geliyorlar, bence sıradan hayatta kalma sevenler için tam isabet.

Aklımda kalıyor, geçen ay bir yerli hayatta kalma sunucusunda üssümü ormana yerleştirdim, sabah uyandım karşımda geyik sürüsü otluyor, ayılar saldırınca telaşla kaçışıyorlar, gece basınca hepsi yatıp uyku döngüsüne geçiyor bu özellik sağ olsun gündüzleri kelebekler çiçeklerden polen topluyor tarlama dönünce bitkiler hızlanıyor, inanılmaz bir hareketlilik katıyor. Kuş türleri kardinal, mavi alaca, ötücü alaca, kanarya şeklinde çeşitleniyor, tohum verip evcilleştiriyorsun, omzunda uçuşuyorlar sanki, ateş böcekleri karanlıkta parıldıyor yapışkan salgı bırakıyor, yılanlar zehir saçıyor ama içindekini döktürüyor tavşan ayağı, yapışkan topak gibi ödüller çıkıyor, ganimetler harika. Yılanlar, salyangozlar, tırtıllar, yusufçuklar, timsahlar, akbabalar, yaban domuzları, hatta aslanlar, su aygırları gibi nadir olanlar biyomlara göre beliriyor, mesela otlaklarda zebra ve aslan gruplarını yakala, besin zincirini izle saatlerce keyif alıyorsun. Benim deneyimime göre en hoş yanı gerçekçi davranışlar, ayılar balık tutuyor, yavrularına yaklaşınca saldırganlaşıyor, kırkıarsan ayı postu alıyorsun peluş ayı yapımı için, boynuzlar geyiklerden, salyangoz kabuğu komposta cuk oturuyor.

Yüklemesi basit, CurseForge ya da Modrinth sitelerinden kapıyorsun, 1.20.1 için Yapı Yükleyici Yapı veya Dokuma seçeneği var, bağımlılık yok, modlar klasörüne bırak oyunu çalıştır, ormanda yeni yaratıklar fışkırıyor 44 milyondan fazla indirme almış, sorunsuz. Yerli gökyüzü adası ya da modlu sunucularda uygula, ama belirme hızını ayarlaman lazım yoksa düşük bilgisayarlarda takılma yapabilir, eksi yanı o, çok hayvan birikince varlık yükü yükseliyor, güncellemeler ön sürüm gibi ağır geliyor 5.0 ön sürüm 5'teyiz daha, 1.21 tam desteklenmiyor ama 1.20.1'de harika akıyor. Yine de bence üstünlükleri baskın çıkıyor, keşfi bambaşka boyuta taşıyor, yaratık çiftliği yerine doğal avlanıyorsun, üremesi kolay ayıya somon ver, geyiğe elma ve düşenlerle ekonomi canlanıyor.

Moa Decor: Bath (#11)

1767969094382.webp

Tam bir banyo dekorasyonu paketi tuvaletler, lavabolar, küvetler, duşlar, havlular, havlu rafları, aynalar, çamaşır makineleri, kurutucular, ütüler, yer paspasları, "Dikkat Islak Zemin" uyarı levhaları falan, hepsi farklı modellerde ve renklerde geliyor. Benim oynadığım kadarıyla en güzel yanı, survival'da craft edilebilir olması; önce crafting masasında açık mavi boya ile zümrüt birleştiriyorsun, 9 tane Banyo Mücevheri çıkıyor, sonra demir blok, taş düğme, cilalı diyoriit, su kovası gibi malzemelerle tuvalet yapıyorsun mesela tarifler basit ama sonuç şahane. Hatırlıyorum, geçen ay bir Türk survival sunucusunda nether base'imin yanına modern banyo ekledim, duş kabini koydum altına su akıtma efekti için, arkadaşlar "gerçek mi bu" diye mesaj attı. Bazıları ahşap varyasyonlu, havluları renk renk boyuyorsun, aynaları duvara asıyorsun fonksiyonel değil ama görsel şölen. MOA DECOR serisinin parçası, yani ART, COOKERY, GARDEN gibi diğerlerini ekleyince ev komple oluyor. Bence yeni builder'lar için ideal, fazla karmaşık değil, dropin koyuyorsun çeşitlilik patlıyor. Ama dürüst olayım, 162 item envanteri biraz dolduruyor, creative'de arama yapmazsan kayboluyorsun arada. Yine de JEI ile çözüyorsun, alışınca vazgeçilmez.

Bu modla ilgili ilk izlenimim gerçekten çok pozitif oldu. Genelde dekorasyon modları çok fazla yer kaplar ya da blokları çok sırıtır ama Moa Decor serisinin bu banyo modülü, oyunun o bloklu yapısına inanılmaz güzel uyum sağlıyor. İçerisinde ne ararsanız var; ayaklı küvetlerden modern duş teknelerine, şık lavabolardan tutun da o eski tip porselen tuvaletlere kadar her şeyi eklemişler. Benim gördüğüm kadarıyla tasarımcılar sadece "birkaç eşya atalım" dememiş, her bir parçanın modellemesine gerçekten kafa yormuşlar. Lavabonun üzerindeki o minik sabunluk detayını gördüğümde "Vay arkadaş, adamlar neyi düşünmüş" dedim kendi kendime.

Bence bu modun en büyük avantajı, sadece görsel bir şölen sunması değil, sığınağın o "boş" ve "soğuk" havasını tamamen değiştirmesi. DeceasedCraft oynarken kendimizi sürekli bir askeri üsteymiş gibi hissediyoruz, her yer metal ve beton. Ama banyoya bir küvet koyup yanına havlulukları dizince, o atmosfer bir anda yumuşuyor. Kendinizi o kaosun içinde biraz olsun huzurlu hissettiğiniz bir alan yaratmış oluyorsunuz. Özellikle bizim Türk oyuncuları dekorasyon konusunda biraz titizdir, "evim güzel olsun" diyenler için bu mod resmen bir altın madeni. Ben şahsen kendi sığınağımda bir köşeyi tamamen bu moda ayırdım; siyah mermer görünümlü bir banyo yaptım, dışarıda zombiler hırlarken içeride sanki beş yıldızlı oteldeymişim gibi takılıyorum.

Tabii her modun olduğu gibi bunun da bir tık "keşke" dedirten kısımları var. Dezavantaj diyemem belki ama eşyaların çoğu sadece dekoratif amaçlı. Yani o güzelim küvetin içine girip köpük banyosu yapamıyorsunuz ya da lavaboda elinizi yüzünüzü yıkayamıyorsunuz. Benim gördüğüm kadarıyla bu durum bir süre sonra "E sadece bakacak mıyız buna?" dedirtebilir. ir de, bu eşyaları yapmak için gereken tarifler bazen biraz saçma materyaller isteyebiliyor. DeceasedCraft gibi kaynak yönetiminin zor olduğu bir pakette, sırf süs olsun diye o değerli kuvarsları veya demirleri harcamak bazen insanın içini sızlatıyor.

Pretty Rain (#12)

Pretty Rain.webp

Güzel Yağmur modunu keşfedince içim açıldı doğrusu çünkü bu mod oyunun varsayılan hava olaylarını bambaşka parçacık gösterileriyle yeniliyor mesela yağmur damlaları rüzgar etkisiyle eğik iniyor fırtınalı havalarda hızlanıp coşuyor kar taneleri yavaş yavaş dönerek yere konuyor çöllerde kum fırtınası başlıyor toz bulutları ve çalılar uçuşuyor nemli biyomlarda yer seviyesinde sis doluyor su yüzeyine yağmur düşünce dalgacıklar oluşuyor sert duvarlara çarpınca sıçrama efekti çıkıyor hatta biyom rengine göre renkleniyor her şey.

Hatırlıyorum geçen ay bir yerli hayatta kalma sunucusunda üssümü dağa kurdum yağmur başlayınca pencereden baktım parçacıklar o kadar doğal akıyor ki sanki dışarıdayım gibi hissettim arkadaşlar sohbet kanalında vay be ekranın şenlendi diye yazdı video kaydedip paylaşınca like yağdı. Benim oynadığım kadarıyla en tatlı yanı ayar dosyalarından her şeyi kişiselleştirebilmek mod menüsüyle parçacık yoğunluğunu yarıçapa kadar düşürebiliyorsun varsayılan olarak bin beş yüz parçacık çıkıyor çoğu bilgisayarda sorunsuz ama düşük donanımlarda lag vurursa yoğunluğu azaltıyorsun sis efekti deneysel ve kapalı başlıyor açınca daha da immersive oluyor. Yüklemesi basit CurseForge ya da Modrinth sitelerinden kapıyorsun bir nokta on sekizden bir nokta yirmi bire kadar yeni yapı yükleyici ve yapı yükleyici destekliyor bağımlılık yok mods klasörüne bırak oyunu aç hemen yağmur yağdır test et sunucularda eski sürümlerde iki tarafta da olması lazım yoksa uyumsuzluk çıkıyor. Türkiye'deki gökyüzü adası sunucularında bile dene fırtına efektiyle ada ıslanıyor gibi duruyor survivalda maden çıkarken yağmurda ıslanma hissi veriyor shader paketleriyle birleştirince ekran patlıyor.

Tabii eksileri de var fazla parçacık düşük bilgisayarlarda takıltı yapıyor güncellemeler Mojang hızına yetişmeye çalışıyor bazen geride kalıyor ama bence üstünlükleri ezer geçer özellikle ekran görüntüleri sevenler için vazgeçilmez keşifleri güzelleştiriyor doğal avlanırken fırtına çıkınca panik katıyor eğlenceyi katlıyor. Eğer sıradan havadan sıkıldıysan hemen ekle ormana çık fırtına bekle bir kum fırtınası videosu çek paylaşalım forumda hangi biyomda en çok beğendin yazın deneyimlerinizi dökün ben bir nokta yirmi birde sorunsuz uçuyor tavsiye ederim.

Create Stuff 'N Additions (#13)

1767969451278.webp

Yaratıcı Eşyalar ve Eklemeler modunu keşfedince oyuna doydum doğrusu çünkü bu eklenti Yaratıcı kaynaklarını kullanıp yeni ekipmanlar aletler ve oyuncaklar katıyor mesela pirinçten yapılmış uçan sırtlıklar iskelet zırhları ile güçlenip maden hızını artırıyorsun hatta yüzme uçma sıçrama ve süzülme gibi hareketler ekliyor bakır andezit pirinç türlerine göre yakıtlar değişiyor buhar için su ve yakıt ısı için yakıt hidrolik için su koyuyorsun. Hatırlıyorum geçen ay bir yerli modlu hayatta kalma sunucusunda nether madenine indim pirinç iskelet zırhımı taktım haste efektiyle blokları eritiyor gibi kazdım arkadaşlar şaşkın kaldı bu ne hız diye sordular.

Benim deneyimime göre en şahane yanı alev püskürtücü nozül fanı ile okları savuşturup yaratıkları itmen menfez matkapı hızlı kazıp üç çarpı üç alan açman pirinç moped ile dolaşman hatta zincir zırh mercan nether taşı ağlayan obsidyen magma kremi gibi eşyaları Yaratıcı nın hayaletleştirme ve doldurma yöntemleriyle üretmene yarıyor craft tarifleri basit karıştırıcı mekanik craft masasıyla çıkıyor. Yüklemesi kolay CurseForge ya da Modrinth sitelerinden kapıyorsun bir nokta on sekiz ikiden bir nokta yirmi bir beşe kadar yeni yapı yükleyici ve yapı yükleyici destekliyor ama mutlaka Yaratıcı modunu yükle bağımlılık o yoksa çalışmaz son sürüm iki nokta bir nokta sıfır e nisan iki bin yirmi beş te çıkmış yirmi dört milyondan fazla indirme almış stabil. Türkiye'deki gökyüzü adası ya da fabrika sunucularında dene jet sırtlığı doldur nether da uç survival da maden farmını hızlandır ama yakıt yönetimine dikkat yoksa boş kalıyor dezavantajı o düşük bilgisayarlarda fazla ekipman entity yükü artırabiliyor güncellemeler Yaratıcı nın peşinden koşuyor bazen gecikiyor yine de bence faydaları ezer geçer özellikle Yaratıcı severler için vazgeçilmez otomasyonu kişiselleştiriyor base savunurken alev püskürtücüyle creeper ları yakıyorsun eğlence katlıyor.

Eğer Yaratıcı pack ine yeni soluk katmak istiyorsan hemen ekle creative de test et bir pirinç sırtlık uçuşu yap forumda yaşadıklarınızı dökün hangi ekipmanı en çok kullandınız bir nokta yirmi birde sorunsuz uçuyor tavsiye ederim.

Just Enough Immersive Multiblocks
(#14)

1767969877972.webp

Yeterli Sarmal Çoklu Bloklar modunu ekleyince hayatım değişti doğrusu çünkü bu eklenti eşya tarifi göstericisine sarmal mühendislik çoklu blok yapılarını entegre ediyor aratınca çıkıyor tıkla yapısını malzeme listesini görüyorsun katalizör malzemelere direkt link atıyor tek tıkla tariflere ulaşıyorsun. Hatırlıyorum geçen ay bir yerli modlu hayatta kalma sunucusunda nether rafinerisi kuracaktım kitap açıp sayfaları karıştırıyordum mod ekledim eşya tarifi göstericisinde yay fırınını arattım üç boyutlu modeli döndürüp malzemeleri gördüm beş dakikada bitirdim arkadaşlar chatte nasıl bu kadar hızlı diye sordu ekran görüntüsü atınca herkes indirdi.

Benim deneyimime göre en harika yanı arama kolaylığı sarmal mühendislik eklemeleri gibi derin petrol eklentisi varsa onları da kapsıyor temel yapı ve bileşenleri gösteriyor mühendislik el kitabının tam yerini almıyor ama hızlı bakış için birebir üstelik bir nokta yirmi birden itibaren eşya menü entegrasyonu da var uyumsuzluk derdi yok. Yüklemesi pratik curseforge ya da modrinth sitelerinden alıyorsun bir nokta on altıda beşten bir nokta yirmi bir bire kadar yeni yapı yükleyici ve yapı yükleyici uyumlu ama dokuma yok ne yazık ki mutlaka sarmal mühendislik ve eşya tarifi göstericisi kurulu olsun yoksa boş mod son sürüm bir nokta sıfır altı ekim iki bin yirmi beşte yayınlanmış on üç milyondan fazla indirme almış sorunsuz.

1767970010175.webp

Türkiye'deki fabrika odaklı gökyüzü adası sunucularında dene çoklu blokları spawn alanına kurarken kitap taşımak zorunda kalmıyorsun survivalda erken oyunda kok ocağı metal basma makinesini çabuk yapıyorsun ama dikkat bir nokta on altıda tek oyunculu öneriliyor çok oyunculuda sorun çıkabiliyor düşük bilgisayarlarda fazla model yükü lag vurabilir güncellemeler sarmal mühendislik peşinden koşuyor bazen gecikse de bence faydaları ezer geçer özellikle büyük packlerde vazgeçilmez arama süresini yarıya indiriyor addonlarla genişliyor base savunurken karıştırıcı rafine ediciyi hızlı kuruyorsun eğlence katlıyor.

MrCrayfish's Furniture Mod
(#15)

1767970197887.webp

Mobilya Modunu yenilenmiş haliyle keşfedince mest oldum doğrusu çünkü bu eklenti dört yüz kırk taneden fazla işlevsel ve süs eşyası katıyor oyuna yeni modeller orijinal ses efektleri elektrik sistemi posta servisi tam çalışan bilgisayar bloğu gibi yeniliklerle dolu mesela jeneratörle lambaları anahtar çekerek açıyorsun fırında yemek pişiriyorsun koltuğa oturup televizyon izliyorsun posta kutusuna eşya atıp arkadaşına gönderiyorsun yetmişten fazla ses efekti var kapı gıcırdıyor musluk akıyor immersive his veriyor.

Benim deneyimime göre en bomba yanı fonksiyonel olması çiftçi sevinç moduyla tencere kullanıyorsun eşya tarifi göstericisiyle tarifleri görüyorsun veri paketi desteği var kişiselleştiriyorsun craft tarifleri güçlendirilmiş çalışma tezgahıyla çıkıyor standart değil ama alışınca kolaylaşıyor. Yüklemesi pratik curseforge sitelerinden kapıyorsun otuz milyondan fazla indirme almış güvenli bir nokta yirmi bir on bir e kadar dokuma yeni yapı yükleyici yapı yükleyici destekliyor çerçeve kütüphanesi bağımlı yoksa çalışmaz son sürüm bir nokta sıfır yirmi bir aralık iki bin yirmi beş te çıkmış stabil.

Timeless and Classics Zero Guns
(#16)

1767970398681.webp

Bu mod Timeless and Classics Sıfır Silahlar modunu merkeze alıp optimizasyon eklentileriyle güçlendiriyor en immersive atış deneyimi sunuyor elli fazla kaliteli modellenmiş tüfek tabanca roketatar katıyor her birinin doldurma inceleme hareketleri farklı animasyonları var dürbün namlu susturucu şarjör kabza gibi parçalarla silahını özelleştiriyorsun Z tuşuyla arayüz açıp sürükle bırak ateş modunu G ile değiştiriyorsun mermi çeşitleri tam metal oyuk uç patlayıcı yakıcı hasar zırh delme yangın efekti getiriyor.

Hatırlıyorum geçen ay bir yerli modlu sunucuda base savunması yaparken P90 alt tüfeğini susturuculu taktım hip ateşle raider sürülerini indirdim arkadaşlar sohbet kanalında bu animasyonlar sesler gerçek mi diye sordu video attım herkes indirdi. Benim deneyimime göre en şahane yanı paket optimizasyon modlarıyla düşük bilgisayarlarda bile akıcı çalışıyor gölge uyumlu LOD stratejileri var survival dostu craft masalarıyla demir bakır barutla cephane üretiyorsun yaratıcıda sonsuz cephane kutuları var. Yüklemesi pratik modrinth sitesinden kapıyorsun yetmiş dört bin indirme almış güvenli bir nokta yirmi bir için yapı yükleyici son sürüm geçen yıl çıkmış ama stabil bağımlılık yok mod hazır sunucu client destekliyor.

Inventory HUD+
(#17)

1767970807373.webp

Bu mod ana envanterini iksir etkilerini zırh ekipman dayanıklılıklarını boş slot sayılarını ok miktarını ekranda sürekli gösteriyor mini normal yatay dikey modları var arka plan şeffaflığını animasyonunu ayarlıyorsun sürükle bırakla konumunu değiştiriyorsun O tuşuyla oyunda config ekranı açılıyor her şeyi kişiselleştiriyorsun mesela potion etkileri için zamanlayıcı çubuk seçeneği var aralarında boşluk ayarı yapıyor zırh parçalarını tek tek açıp kapatıyorsun ölçeğini küçültüyorsun hasar göstergesini bar yapıyorsun.

Hatırlıyorum geçen gün bir yerli hayatta kalma sunucusunda derin mağaraya indim envanter ekranı açık pickaxe dayanıklılığını gördüm % on beşe düşünce hemen yedek çıkardım potion sürem bitmek üzere diye yeniledim arkadaşlar chatte nasıl fark ettin diye sordu ekran görüntüsü atınca herkes indirdi video paylaştım like yağdı gökyüzü adası sunucularında da base toplarken envanteri açmadan eşya sayısını görüp organize oluyorsun PvP arenalarında zırh kırılınca anında fark edip kaçıyorsun.

Benim deneyimime göre en şahane yanı client tarafı olması sunucuya yük bindirmiyor yapı yükleyici dokuma yeni yapı yükleyici hepsinde çalışıyor bir nokta yirmi bir on bir e kadar destekliyor son sürüm üç nokta dört nokta yirmi dokuz aralık iki bin yirmi beş te çıkmış yetmiş üç milyondan fazla indirme almış stabil bağımlılık yok mods klasörüne at oyunu aç hemen ekranın köşesinde envanter beliriyor. Yüklemesi pratik curseforge ya da modrinth sitelerinden loader'ına göre seçiyorsun mesela yapı yükleyici için forge dosyasını kap bir nokta on sekizden beri var eski sürümlerde de çalışıyo

1767970817691.webp

Tabii eksileri de var fazla detaylı olunca ekran kalabalıklaşıyor düşük bilgisayarlarda hafif lag vurabilir config'den kapatman lazım alışana kadar O'ya basıp kurcalıyorsun güncellemeler mojang hızına yetişiyor bazen snapshot'larda gecikse de bence faydaları ezer geçer özellikle uzun survival'larda vazgeçilmez envanter açma süresini yarıya indiriyor zırh potion takibini otomatik yapıyor item sayılarını gösterip organize ediyor arkadaş buluşmalarında hızlı trade yapıyorsun eğlenceyi katlıyor.

Tissou's Zombie Pack (#18)

1767971046038.webp

Uzun zamandır Minecraft oynuyorum ve özellikle zombi temalı şeyler hoşuma gidiyor, çünkü gece dolaşırken o gerilim hissi ayrı bir keyif veriyor bana. Son zamanlarda denk geldiğim bir kaynak paketi var ki, gerçekten bayıldım, adı Tissou'nun Zombi Paketi. Bu paket sadece zombileri, zombi köylüleri, çöl zombilerini ve boğulanları değiştiriyor, oyunun geri kalanına dokunmuyor bile. Benim denediğimde, vanilla oyunda zombiler hep aynı görünüyordu ya, aynı yüz, aynı kıyafetler, sıkıcı geliyordu artık. Ama bunu yükledikten sonra her spawn olan zombi farklı farklı çıkıyor, binin üzerinde çeşit varmış, her biri ayrı detaylı tasarlanmış. Mesela bir tanesi eski bir işçi gibi, üstü başı yırtık pırtık, bir başkası sanki uzun zamandır çölde dolaşmış gibi yanık yanık, bir diğeri de gözleri parlayan korkunç bir tip.

Gece vakti bir mağarada karşılaştığımda, birden farklı sesler geliyor, inlemeler o kadar çeşitli ki, sanki gerçekten bir zombi kıyameti filminin içindeyim. Benim gördüğüm kadarıyla, bu sesler oyuna inanılmaz bir hava katıyor, özellikle kulaklık takıp oynarken insanın tüyleri diken diken oluyor. Türkiye'deki sunucularda oynayanlar bilir, mesela bazı survival sunucularda zombi eventleri oluyor ya, orda bu paketle oynayınca olay bambaşka oluyor, herkes farklı zombilerden bahsediyor, screenshot atıyor falan, forumda da benzer şeyler paylaşılıyor sık sık.

1767971138379.webp

Bence en güzel yanı, bu çeşitlilik sayesinde oyun hiç tekrar etmiyor gibi geliyor. Normalde zombi farmı yaparken aynı tipleri kesip duruyorsun, ama bunda her seferinde yeni bir yüz görüyorum, sanki hepsi ayrı bir hikaye anlatıyor. Gözlerin parlaması da gece görüşünü kolaylaştırıyor biraz, ama aynı zamanda daha korkutucu yapıyor, çünkü karanlıkta o parıltıyı görünce hemen anlıyorsun bir şeylerin yaklaştığını. Dezavantajı ne derseniz, benim deneyimime göre mutlaka Optifine yüklü olması lazım, yoksa çeşitlilik tam çalışmıyor, sadece birkaç tane değişiyor veya hiç değişmeyebiliyor. Bir keresinde Optifine olmadan denedim, hayal kırıklığı yaşadım doğrusu, zombiler yine standart kaldı. Bir de performans tarafı var, eğer bilgisayarınız biraz eskiyse, bu kadar çok texture yüklemek fps'yi biraz düşürebiliyor, ben orta seviye bir makinede oynuyorum, bazen kalabalık zombi gruplarında takılma hissediyorum. Ama genel olarak değer mi derseniz, kesinlikle evet, özellikle korku temalı haritalarda veya arkadaşlarla kıyamet rolü yaparken vazgeçilmez oluyor. Bizim Türk oyuncular arasında da popüler, forumlarda bakıyorum, bir sürü kişi True Zombie Apocalypse gibi modlarla birleştirip kullanıyor, zombi köyleri basarken o detaylı köylü zombileri görünce ayrı bir zevk alıyorsun. Boğulanlar da su altında daha tehditkâr duruyor, dalış yaparken birden karşına farklı bir tip çıkınca irkiliyorsun hakikaten.

Item Filters
(#19)

1767971324586.webp

Otomatik farm kurduysanız eşyalar her yere dağılıyor, sorter yapmak ayrı bir dert oluyor. İşte tam bu noktada Item Filters diye bir mod var ki, benim gördüğüm kadarıyla birçok oyuncunun hayatını kurtarıyor, özellikle FTB Quests gibi görev modlarıyla birlikte kullanıldığında veya pipe sistemlerinde eşya yönlendirmesi yaparken inanılmaz iş görüyor. Bu mod aslında bir kütüphane modü, yani kendi başına çok fazla şey yapmıyor ama diğer modlara gelişmiş filtreleme seçenekleri ekliyor, mesela bir tane filtre eşyası koyuyorsunuz ve içine ne geçip ne geçmeyeceğini detaylıca ayarlayabiliyorsunuz.

Ben birkaç mod paketinde denedim, örneğin All the Mods veya benzeri paketlerde quest görevlerinde belirli eşyaları kabul ettirmek için kullanıyorsunuz, yoksa vanilla hopperlarla uğraşmak zorunda kalıyorsunuz ki o da sınırlı kalıyor. Bence en güzel yanı, farklı filtre türleri olması, mesela mod adına göre filtre yapabiliyorsunuz, diyelim ki sadece Create modundan gelen eşyalar geçsin istiyorsunuz, hemen ayarlıyorsunuz, veya creative sekmesine göre, building blocks kategorisindekiler olsun diye seçiyorsunuz, ya da ore dictionary ile bakır ingotların hepsini birden yakalıyor farklı modlardan gelenleri bile.

Bir de mantıksal operasyonlar var, and or not gibi, xor bile koymuşlar, yani iki filtreden biri olsun ama ikisi birden olmasın diye, benim gibi otomatik sistem kurmayı sevenler için bu tam biçilmiş kaftan, mesela bir farmda hem altın nugget hem ingot gelsin ama zombi etleri direkt void'e gitsin diye ayar yapıyorsunuz kolayca. Türkiye'deki oyuncular arasında SkyFactory veya benzeri paketlerde oynayanlar bilir, o kadar çok eşya türü oluyor ki vanilla filtrelerle baş etmek imkansız, bu modla pipe'ların içine koyduğunuz filtre sayesinde her şey düzenli akıyor, ben bir keresinde demir farmı kurdum, golemlerden düşen haşlanmış etleri ayrı, ingotları ayrı, kılıçları ayrı yönlendirdim, yoksa her şey karman çorman oluyor. Tabii dezavantajı da var, bence biraz öğrenmesi zaman alıyor, özellikle gui'si olmayan filtre türleri var, not or and xor gibi, onları ayarlamak için sneak right click falan yapıyorsunuz, ilk başta karıştırıyor insan, ben de birkaç kez yanlış ayarladım eşyalar yanlış yere gitti, sinir oldum doğrusu. Bir de sadece library olduğu için tek başına kurup bir şey beklemeyin, mutlaka FTB Quests veya pipe modlarıyla birlikte kullanmak lazım, yoksa creative modda cheat edip denemek dışında pek bir işe yaramıyor.

Dark Paintings (#20)

1767972317207.webp

Build paylaşanlar bilir, Herkes vanilla resimlerle yetiniyor ama ben bu modu önerdim bir keresinde, adamlar teşekkür yağdırdı, özellikle bu mod paketinde paketinde oynayanlar için birebir, o kadar çok oda var ki, her odaya farklı bir resim asıyorsun, mesela bir oda mob farmı içinse ürkütücü yaratık çizimleri koyuyorsun, diğer oda tech alanıysa mekanik karanlık sahneler, bence en güzel yanı bu çeşitlilik, sanat stilleri farklı farklı, bazısı soyut karanlık lekeler gibi, bazısı korku filmi posteri havasında, fantastik yaratıklar, boş evler, sisli ormanlar, hepsi oyuna cuk oturuyor, loot sandıklarında da vanilla gibi çıkabiliyor mu emin değilim ama survivalda creative olmadan da denk geliyorsun bazen, ben bir tek kişilik dünyamda şans eseri bir iki tane buldum, heyecanlandım doğrusu.

Tabii her mod gibi dezavantajları yok değil, benim gördüğüm kadarıyla bazı resimlerin renkleri çok koyu, aydınlık odalarda asınca sanki leke gibi duruyor, kontrastı düşük kalıyor, karanlık köşelere koymak lazım yoksa buildi bozuyor, bir de diğer resim modlarıyla birlikte kullanırsan çakışma çıkabiliyor, mesela macaws paintings falan varsa aynı duvarda karışabiliyor spawnlar, ben bir keresinde joy of painting ile denedim, resimler yukarı kayıyordu garip garip, sinir oldum söktüm geçici olarak, forge fabric her ikisinde de çalışıyor güncel sürümlerde, 1.21 e kadar çıkmış, sorunsuz ama büyük serverlarda performans düşüşü yaşadım mı hayır, texture paketi gibi sadece ekliyor, yük bindirmiyor bence. Forumda bir çocuk sormuştu geçenlerde karanlık kale buildi için dekor önerisi, ben de bunu söyledim, kurdu dedi mükemmel oldu, özellikle türk oyuncular skyblock paketlerinde oynarken base dekore etmek istiyor, bu modla duvarlar canlanıyor, yoksa hep aynı skull ler torch larla idare ediyoruz, sıkıyor insanı.

Trash Cans
(#21)

1767973067168.webp

içindeki Trash Cans modunu keşfettikten sonra oyuna bakışım biraz değişti diyebilirim, çünkü envanter yönetimi benim için her zaman baş ağrısı olmuştur, hele ki madenlerde dolaşırken topladığın bir sürü gereksiz eşya birikiyor, işte bu mod tam da buna çare oluyor, bence en güzel yanı, çöp kutusu gibi bir blok koyuyorsun ve içine attığın her şeyi anında yok ediyor mesela ormanda odun toplarken çıkan fazlalık yapraklar veya taşlar, onları taşımak yerine direkt çöpe atıyorsun bu sayede sırt çantan boş kalıyor ve daha önemli eşyalara yer açılıyor benim gördüğüm kadarıyla, özellikle yeni başlayan oyuncular için hayat kurtarıcı, çünkü vanilla oyunda envanter dolu diye geri dönmek zorunda kalıyorsun, ama bu modla o sorun ortadan kalkıyor, tabii dezavantajı da var, yanlışlıkla değerli bir eşyayı atarsan geri dönüşüm yok, tamamen siliniyor, bir seferinde ben elmas kılıcımı yanlışlıkla çöpe attım ve o anki sinirimi anlatamam, yani dikkatli olmak lazım, ama genel olarak avantajları ağır basıyor, forumdaki diğer arkadaşların da dediği gibi multiplayer sunucularda ortak bir çöp alanı kurmak eğlenceli oluyor herkes fazlalıklarını oraya atıyor ve base temiz kalıyor.

Türkiye'deki Minecraft topluluğunda, mesela survival sunucularında oynayanlar bilir, lag sorunu yaşayanlarda bu mod hafiflik katıyor çünkü eşya sayısı azalıyor, ben kendi sunucumda test ettim, performans biraz iyileşti gibi geldi, ama tabii her mod gibi bu da paketin diğer parçalarıyla uyumlu olmalı, DeceasedCraft içinde zaten güzel entegre edilmiş, crafting sistemiyle çöp kutusunu yapmak kolay, sadece birkaç demir ve tahta istiyor, bence bu sadelik onu çekici kılıyor fazla karmaşık değil, yeni modlara alışamayanlar için ideal dezavantaj olarak, bazen modun ses efektleri eksik geliyor yani eşya attığında bir ses çıksa daha iyi olurdu, ama benim deneyimime göre, sessiz olması da bir yandan iyi, gece oynarken rahatsız etmiyor forumda bir arkadaş paylaşmıştı, redstone ile bağlayıp otomatik çöp sistemi kurmuş ben de denedim hopper bağlayınca envanterden otomatik atıyor, bu özellikle farm kuranlar için mükemmel.

Spooklementary
(#22)

1767973630457.webp

Spooklementary shaderını etkinleştirdiğimde oyunun havası tamamen değişti, bence paketin en gizli silahı bu, çünkü normal Complementary shaderın bir tık ötesine taşıyor her şeyi, karanlık sokaklarda yürürken sisler arasında beliren gölgeler, ay ışığının soluk soluk vurmasıyla binalar adeta hayalet gibi duruyor, vanilla Minecraftta böyle bir gerilim yok, hele DeceasedCraftin o devasa şehirlerinde loot ararken arkandan gelen zombi sesleri birleşince kalp atışın hızlanıyor, benim gördüğüm kadarıyla en büyük artısı atmosferi kat kat güçlendirmesi, mesela bir horde dalgası geldiğinde ekran hafifçe kararıyor, renkler soluklaşıyor ki korku filmi izliyormuşsun gibi hissediyorsun, Türkiye'deki survival sunucularında oynayanlar bilir, gece vakti base savunurken arkadaşlarınla takılırken bu shader açık olunca herkes sussup geriliyor.

1767973641834.webp

Tabii dezavantajı da var, düşük ayarlarda bile fps biraz düşebiliyor. Ayarlarla oynayıp dengeledim ama yeni başlayanlar zorlanabilir, pack Embeddiumla optimize edilmiş olsa da shaderlar her zaman ram yiyor, bence en güzel yanı taşınabilir olması, her dünyaya atıyorsun ve hemen etki ediyor, crafting falan yok, direkt shader menüsünden yüklüyorsun. DeceasedCraftin wasteland kısmında radyoaktif alanlara girerken o yeşilimsi sis efektiyle miden kalkıyor, avantaj olarak multiplayerda herkes aynı shaderı kullanırsa sunucu daha canlı duruyor, forumdaki çocuklardan biri paylaşmıştı, custom citylerde parkour yaparken shaderın fogu yüzünden mesafe hissi değişiyor, daha dikkatli oluyorsun düşmemek için, dezavantajıysa parlak gün ışığında biraz fazla karanlık kalması, gündüzleri kontrastı düşürüp ayarlıyorum ben, yoksa her şey griye dönüyor, ama gece ve iç mekanlarda efsane, anlatayım bir anımı, DeceasedCraftin custom binalarında detaylar ortaya çıkıyor, moblar daha detaylı görünüyor, dezavantajı updatelerde bazen uyumsuzluk, bir seferinde pack güncellendi shader patladı, yeniden yükledim ama sinir oldum, stabil değil her zaman, bence en kötü yanı düşük pc'lilerde lag patlaması, Türkiye'deki çoğu oyuncu gibi orta pc varsa 8gb ram şart, yoksa kapat, ama benim gördüğüm kadarıyla değer, oyunu bambaşka seviyeye çıkarıyor.

MrCrayfish's Gun Mod
(#23)

1767974082736.webp

Diğer silah modunu yani MrCrayfish Gun Mod'u etkinleştirince oyuna tamamen başka bir tat kattı, bence paketin en vurucu parçası bu, çünkü yumruk atmakla kılıç sallamak yerine gerçek silahlarla zombileri delik deşik ediyorsun, mesela başlangıçta basit bir tabanca buluyorsun loot kutularından, sonra silah tezgahını kurup üzerine dürbün takıyorsun, namluyu uzatıyorsun şarjörü büyütüyorsun, böylece orta mesafeden horde dalgalarını eritiyorsun.

Benim gördüğüm kadarıyla en büyük artısı combatı bambaşka seviyeye çekmesi, vanilla kılıçla zombi kesmek sıkıcı kalıyor yanında, hele ki şehirlerin dar sokaklarında sıkışınca pompalı tüfekle yakın mesafe temizliği yapmak inanılmaz keyifli, bir seferinde İstanbul temalı bir custom şehirde base kurarken pencereden saldıran zombi sürüsünü makine tabancasıyla taradım mermiler havada uçuşurken ekran sallanıyor recoil yüzünden, süper hissettiriyor, base savunması yaparken arkadaşlarınla takılırken bu mod açık olunca herkes silahları ile savunuyor. DeceasedCraftin wasteland bölgelerinde radyoaktif zombilere karşı bazuka atmak efsane patlama efektiyle etrafa yayılıyorlar.

Farmer's Delight
(#24)

1767976200896.webp

Farmer's Delight modunu ilk yüklediğimde, oyunun çiftçilik sistemini nasıl zenginleştirdiğini hemen fark ettim. Mod, yeni tohumlar, sebzeler ve meyveler ekliyor; domates, soğan, lahana gibi şeyler artık tarlalarınızda yetiştirebiliyorsunuz. Benim gördüğüm kadarıyla, bu özellik özellikle Türkiye Minecraft topluluğunda popüler çünkü bizler genelde uzun süreli sunucularda oynuyoruz ve tarım yapmak oyunun vazgeçilmezi. Hatırlarsanız, geçen sene forumda bir tartışma olmuştu, bazı arkadaşlar vanilla çiftçiliğin sıkıcı olduğundan şikayet ediyordu. İşte Farmer's Delight tam bu noktada devreye giriyor, yeni yemek tarifleri ile oyunu renklendiriyor. Mesela, bir domates sosu yapıp makarna pişirebiliyorsunuz, ya da lahana dolması gibi şeyler tabii ki Minecraft usulü. Avantajı şu ki, bu yemekler daha fazla doygunluk veriyor, yani DeceasedCraft'ın zorlu dünyasında aç kalmadan daha uzun süre savaşabiliyorsunuz. Ama dezavantajı da var, bence tohumları toplamak biraz zaman alıyor, özellikle yeni başlayanlar için. Ben bir seferinde saatlerce soğan aradım, sonunda mağaralarda buldum ama yorucu oldu. Yine de, paket içindeki diğer modlarla birleşince, örneğin Pam's HarvestCraft ile uyumlu çalıştığında, tarım alanı kurmak bir sanat haline geliyor.

1767976212505.webp

Modun en sevdiğim yanı, mutfak eşyaları eklemesi. Bıçaklar, tencereler, kesme tahtaları gibi araçlar geliyor ve bunlar yemek hazırlamayı gerçekçi kılıyor. Forumdaki arkadaşlar bilir, biz genelde mod paketlerini kurarken uyumluluğu test ederiz; DeceasedCraft'ta bu mod sorunsuz çalışıyor, crash falan vermiyor. Benim deneyimimde, bir sunucuda arkadaşlarımla oynarken, herkes çiftlik kurmaya başladı ve yemek paylaşımı oyunu daha sosyal hale getirdi. Mesela, biri et pişiriyor, diğeri sebze yetiştiriyor, sonra hep birlikte yemek masasında toplanıyoruz. Bence bu, modun en büyük avantajı, çünkü yalnız oynarken bile motive ediyor insanı. Ama tarafsız bakarsak, dezavantajı da var: Mod biraz kaynak tüketiyor, eğer düşük konfigürasyonlu bir bilgisayarda oynuyorsanız, tarlada çok fazla bitki olunca lag yapabiliyor. Ben bir seferinde eski laptopumda denedim, frame rate düştü, mecbur ayarları kıstım. Yine de, genel olarak DeceasedCraft paketi için mükemmel bir ek, çünkü paket zaten ölüm temalı ve hayatta kalmayı vurguluyor, yemek sistemi de buna katkı sağlıyor.

Biraz daha detay vereyim, mod yeni bloklar ve moblar da getiriyor ama asıl odak yemek. Örneğin, cooking pot diye bir şey var, içine malzemeleri atıp karıştırıyorsunuz, tıpkı gerçek hayatta gibi. Türkiye'deki oyuncular için örnek vereyim, forumda sıkça bahsedilen Anadolu sunucusunda bu modu kullananlar var, onlar tarlalarını Osmanlı usulü bahçeler gibi dizayn ediyorlar. Benim gördüğüm kadarıyla, bu mod oyunu daha immersif yapıyor, yani içine çekiyor seni. Avantajı, çeşitlilik katması; normalde sadece steak yiyorsunuz ama burada salatalar, çorbalar falan var. Bu da sağlık barınızı daha etkili yönetmenizi sağlıyor, özellikle DeceasedCraft'ın zor boss'ları karşısında. Dezavantajı ise, tarifleri öğrenmek zaman alıyor, wiki'ye bakmadan yapamıyorsunuz ilk başta. Ben bir hafta uğraştım, sonunda ezberledim ama yeni oyuncular için sinir bozucu olabilir. Yine de, bence değer, çünkü paket içindeki diğer modlarla birleşince, örneğin Twilight Forest'tan gelen malzemelerle yeni tarifler yaratabiliyorsunuz.

1767976222274.webp

Yemeklerin etkilerinden söz etmeden olmaz. Mod, yemeklere özel buff'lar ekliyor; mesela bir çorba içiyorsunuz ve hızınız artıyor, ya da bir salata yiyorsunuz ve zehir direnciniz yükseliyor. Benim deneyimime göre, bu özellik DeceasedCraft'ın ölümcül ortamında hayat kurtarıyor. Forumda bir arkadaş paylaşmıştı, Nether'da savaşırken bu buff'lar sayesinde kurtulmuş. Avantajı bariz, survivability artıyor. Ama dezavantajı, malzemeleri toplamak için riske girmeniz gerekiyor, örneğin bazı bitkiler tehlikeli biyomlarda bulunuyor. Ben bir seferinde ormana gittim, creeper patladı, tüm hasadım gitti. Yine de, bence eğlenceli, çünkü oyunu sadece madencilik ve savaş olmaktan çıkarıyor.

Loot Journal
(#25)

1767976404581.webp

DeceasedCraft paketindeki ganimet günlüğü modundan da söz etmek istedim, biliyorsunuz bu paket zombi kıyameti temalı, şehirlerde koşturup eşya toplamak ana işimiz. DeceasedCraft oynarken loot bulmak oyunun kalbi gibi, her bina her dolap bir hazine sandığı, ama vanilla bildirimler yetersiz kalıyor, işte bu mod tam burada devreye giriyor. Benim oynadığım sunucularda herkes loot goblinine dönüyor, ganimet günlüğü ise topladığın her şeyi ekranında şık bir şekilde gösteriyor, animasyonlu falan, sanki gerçek bir defter gibi güncelleniyor. Bence paketin zorluğuna cuk oturuyor, çünkü zombi orduları peşindeyken ne topladığını kaçırmıyorsun. Hatırlarsınız geçen ay forumda DeceasedCraft tartışması vardı, bazıları loot sistemini övüyordu ama takip etmek zor diyordu, bu mod o sorunu kökünden çözüyor. Deneyimlerime göre, ilk yüklediğimde şaşırdım, çünkü normalde envanteri açmadan bile ne geldiğini görüyorsun, bu da oyunu hızlandırıyor.

Modun çalışma şekli basit ama etkili, yerden eşya aldığında ekranın köşesinde güzel bir bildirim çıkıyor, item resimli, sayı gösteriyor ve toplam envanterdeki miktarını da ekliyor. Mesela bir apartmanda gezerken demir küloteleri topluyorsun, her biri için "5 demir külote daha" diye animasyonlu kayıyor, çok tatmin edici. Benim gördüğüm kadarıyla, DeceasedCraft'ın şehirlerinde bu özellik altın değerinde, çünkü Lost Cities modundan gelen binalar dolup taşıyor loot'la, normalde karman çorman olurdu envanter. Avantajı şu, hızlı karar veriyorsun, fazla mı aldın diye bakıyorsun hemen, gereksiz yere taşıma derdi bitiyor. Ama dezavantajı da yok değil, eğer ayarları doğru yapmazsan ekranı dolduruyor, özellikle büyük bir marketi yağmalarken yirmi otuz bildirim üst üste geliyor, biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Ben bir seferinde zombi sürüsü gelirken dikkatim dağıldı, mecbur ayarlara girdim kısalttım süreyi. Yine de, Türkiye sunucularında oynayanlar bilir, biz uzun loot seansları yaparız, bu mod o saatleri keyifli kılıyor.

Biraz daha açayım, mod tamamen istemci tarafında çalışıyor, yani sunucuda arkadaşların görmüyor ama senin için birebir. Konumunu istediğin gibi ayarlıyorsun, sol üst, sağ alt falan, hatta renkleri değiştiriyorsun, ben koyu tema yaptım zombi gecelerinde rahatsız etmesin diye. Forumdaki Anadolu survival sunucusunda denedim, herkes loot paylaşırken ben "benim günlüğümde şu kadar mermi var" diye hava atıyordum, eğlenceli oluyor. Bence en büyük artısı animasyonlar, kayarak gelip sayıyı güncelliyor, vanilla'nın o sıkıcı "+1 demir" yazısından kat kat iyi. Dezavantaj olarak, çok fazla eşya türü olunca filtreleme şart, yoksa nadir item'lar kayboluyor kalabalıkta. Ben filtreyi sadece değerli loot'lara açtım, demir kömür gibi sıradanları grupluyor, bu da performansı koruyor. DeceasedCraft paketi zaten ağır, zombi AI'si falan lag yapıyor, bu mod eklenince ekstra yük bindirmiyor, temiz kodlu.

CFM Refurbished: Watt About Power?
(#26)

1767976518721.webp

DeceasedCraft içerisinde karşılaştığım çok spesifik ama bir o kadar da oyunun havasını değiştiren bir detaydan bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz biz Türk oyuncular olarak genelde hayatta kalma modlarını severiz ama işin içine teknik detaylar girince ya çok severiz ya da nefret edip bırakırız. Konumuz paketin içindeki o meşhur mobilya modunun elden geçirilmiş hali ve onun elektrikle olan imtihanı üzerine kurulu olan eklenti. Yani teknik adıyla o başlıkta gördüğünüz moddan bahsediyorum ama ben size bunu tamamen kendi oyunumda yaşadıklarım, o kablolarla boğuşurken hissettiklerim ve zombiler kapıyı yumruklarken buzdolabını çalıştırma çabam üzerinden anlatacağım.

Öncelikle şunu söyleyeyim, yıllardır Minecraft oynarım, özellikle modlu dünyalarda çok vakit geçirdim. Eskiden dekorasyon denince aklımıza sadece tahta sandalyeler, üzerine oturabildiğimiz koltuklar gelirdi ve olay biterdi. Yani eşyayı koyardık, güzel görünürdü ve geçer giderdik. Ama bu pakette işler hiç öyle bildiğimiz gibi yürümüyor. DeceasedCraft zaten yapısı gereği insanı geren, sürekli tetikte olmanızı sağlayan bir atmosfer sunuyor. İşte tam bu noktada, sığınağınızı inşa edip "oh be artık güvendeyim" dediğiniz anda karşınıza çıkan bu elektrikli ev eşyaları mevzusu, oyunu bambaşka bir boyuta taşıyor. Benim gördüğüm kadarıyla yapımcılar, "madem gerçekçi bir kıyamet senaryo

1767976654984.webp

Oyuna ilk başladığımda standart bir şekilde terk edilmiş binaları yağmalıyordum. Bir eve girdim, mutfakta harika görünen bir ocak ve yanında bir buzdolabı duruyordu. Tabi klasik oyuncu refleksiyle hemen kırıp çantama attım, kendi üssüme götürüp kurarım diye düşündüm. Eve geldim, eşyaları yerleştirdim, sağ tıklıyorum sol tıklıyorum ama tık yok. Meğerse işin rengi başkaymış. Bu bahsettiğimiz mod, eşyaların çalışması için bildiğiniz gerçek hayat mantığıyla elektrik istiyor. Yani o fırını yakmak için içine kömür atmak yetmiyor, bayağı bir elektrik hattı döşemeniz gerekiyor. İlk başta bu durum beni acayip sinir etti, yalan yok. Çünkü zaten dışarıda yaşayan ölüler cirit atıyor, açlık bir yandan susuzluk bir yandan bastırıyor, bir de kalkıp prizdi kabloydu bunlarla mı uğraşacağım dedim kendi kendime. Ama sonra işin içine girdikçe, o zorluğun verdiği tatmin hissi beni yakaladı.

Tabii her güzelin bir kusuru vardır, bu modun da beni çileden çıkaran yanları olmadı değil. Öncelikle kaynak tüketimi konusunda bazen çok acımasız olabiliyor. Jeneratörü beslemek için sürekli yakıt bulmak zorundasınız. Oyunun ilerleyen safhalarında bu bir rutin haline geliyor ve bazen "keşke sadece meşale koysaydım da bu kadar uğraşmasaydım" dedirtiyor. Ayrıca bazı eşyaların elektrik tüketimi bana biraz dengesiz geldi. Basit bir mutfak aleti bile bazen koca bir jeneratörün ürettiği enerjiyi sömürebiliyor. Bu da sizi sürekli daha fazla güç kaynağı aramaya veya üretmeye itiyor. Yani oyun bir noktadan sonra zombilerle savaşmaktan çıkıp, elektrik mühendisliği simülasyonuna dönüyor. Bunu seven vardır sevmeyen vardır, ben arada kaldım diyebilirim. Kimi zaman o teknik detaylarla uğraşmak kafa dağıtıyor, kimi zaman da asıl aksiyondan koparıyor insanı.

Zombie Awareness
(#27)

1767977797614.webp

Öncelikle şunu söyleyerek başlayayım; yıllardır Minecraft oynarım, klasik zombi yapay zekasının ne kadar kıt olduğunu hepiniz bilirsiniz. Önüne bir blok koyarsın geçemez, iki metre uzağa gidersin seni görmez, arkasından dolaşırsın ruhu duymaz. Ama bu mod işin içine girince o bildiğimiz saf zombiler gidiyor, yerlerine sanki eğitim almış iz sürücüler geliyor. Benim gördüğüm en büyük değişiklik ses ve ışık tepkileri üzerine kurulu. Normalde madende kazı yaparken yan taraftaki mağarada zombi olsa bile umursamazsınız, değil mi? Ama bu modla beraber, elinizdeki kazmayı taşa vurduğunuz o ilk anda işler değişiyor. Çıkardığınız ses, duvarların arkasındaki zombilerin dikkatini çekiyor ve sesin kaynağına, yani size doğru hareketlenmeye başlıyorlar. Bu durum özellikle yerin altına sığınak yapmaya çalıştığım ilk günlerde beni inanılmaz zorladı. Her blok kırışımda sanki yemek zili çalmışım gibi etrafıma toplanmaları, sessizliğin ne kadar önemli olduğunu acı bir şekilde öğretti bana.

Bir diğer ve bence en can alıcı özellik ise kan kokusu mevzusu. Oyunda hasar aldığınızda, canınız azaldığında karakteriniz kanamaya başlıyor. İşte o an, eğer kaçacak güvenli bir yeriniz yoksa geçmiş olsun diyebilirsiniz. Bu mod sayesinde zombiler kanın kokusunu çok uzak mesafelerden alabiliyorlar. Normalde sizi görmesi imkansız olan, tepenin arkasındaki veya binanın diğer ucundaki yaratıklar bile kokuyu alıp üzerinize gelmeye başlıyor. Benim başıma şöyle bir olay geldi; bir apartmanın çatısına çıkmıştım, canım çok azdı ve bandaj yapmaya çalışıyordum. Aşağıda kimse yok sanıyordum ama meğer kan kokusunu alan ne kadar zombi varsa binanın merdivenlerine yığılmış. O anki çaresizliği anlatamam, çünkü saklanmak bir işe yaramıyor. Koku üzerinizde olduğu sürece sizi elinizle koymuş gibi buluyorlar. Bu özellik bence oyunun temposunu tamamen değiştiriyor. Eskiden "kaçtım, kurtuldum" diyebiliyorduk ama şimdi yaralıysanız iziniz sürülüyor demektir.

1767977888319.webp

Işık kullanımı konusunda da çok dikkatli olmak gerekiyor. Biz Minecraft oyuncuları olarak karanlık yerleri aydınlatmaya alışkınızdır, çünkü canavar doğmasın isteriz. Ancak bu modla beraber o meşaleler başınıza bela olabiliyor. Zombiler ışık kaynaklarına karşı da duyarlı hale geliyor. Gecenin karanlığında elinizde meşaleyle koşarken veya evin etrafını ışıklandırdığınızda, bu ışık uzaktaki zombilerin ilgisini çekebiliyor. Yani onları uzak tutmak için koyduğunuz ışık, aslında "ben buradayım" tabelası görevi görüyor bazen. Bu durum oyuncuyu ikilemde bırakıyor. Karanlıkta kalsan önünü göremezsin, ışık yaksan dikkat çekersin. Ben genelde evimin içini aydınlatıp dışarıya bakan pencereleri kapatmayı tercih ediyorum bu yüzden. Pencereleri kapatmak demişken, bu modun bir diğer gıcık ama gerçekçi özelliği de zombilerin camlara ve kapılara olan takıntısı. Sizi gördüklerinde veya sesinizi duyduklarında öyle boş boş bakmıyorlar, engelleri aşmak için çabalıyorlar.

Avantaj ve dezavantaj konusuna gelirsek, aslında bu tamamen ne aradığınıza bağlı. Eğer sakin, kafa dinlemelik bir oyun arıyorsanız bu mod tam bir kâbus. Sürekli tetikte olmak, her adımınızı düşünmek, en ufak seste irkilmek herkesin harcı değil. Bazen "yahu alt tarafı bir ev yapacağım, salın beni" dediğim anlar çok oldu. Özellikle oyunun başlarında, daha elinizde doğru düzgün silah yokken, bu kadar zeki düşmanlarla uğraşmak insanı oyundan soğutabilir. Kaynak toplamak, maden yapmak tam bir eziyete dönüşebiliyor. Bir bakır kazacağım diye başıma yirmi tane zombi toplanınca insanın sinirleri bozuluyor haliyle. Ayrıca performans konusunda, çok fazla zombinin aynı anda yol bulmaya çalışması ve tepki vermesi bilgisayarı biraz yorabiliyor, bunu da göz önünde bulundurmak lazım.

Fakat madalyonun diğer yüzüne bakarsak, oyunun atmosferine kattığı derinlik tartışılmaz. O klasik Minecraft tekdüzeliğini kırıp atıyor. Her gece hayatta kalma mücadelesi veriyorsunuz. Sadece güçlü kılıç yapmak yetmiyor, akıllı oynamak zorundasınız. Mesela ben artık dışarı çıkmadan önce güzergahımı belirliyorum, sessiz hareket etmeye çalışıyorum, gereksiz çatışmalardan kaçınıyorum. Bu da oyunu basit bir blok kırma oyunundan çıkarıp gerçek bir strateji oyununa dönüştürüyor. Arkadaşlarınızla oynarken birbirinizi korumanız, biriniz yaralandığında diğerinin dikkat dağıtmaya çalışması gibi durumlar çok keyifli anlar yaşatıyor.

Modun bir diğer sevdiğim yanı ise sürpriz faktörü. Normalde bir yere girdiğinizde neyle karşılaşacağınızı az çok kestirirsiniz. Ama bu modda zombiler gruplar halinde dolaşabiliyor, beklemediğiniz yerlerden çıkabiliyorlar. Bir keresinde güvenli sandığım bir depoya girdim, içeride ses çıkarmadım ama dışarıdaki fırtınanın gürültüsünden faydalanıp arkamdan yaklaşmışlar. O anki korku, korku filmlerini aratmıyor. Zombilerin rastgele dolaşmak yerine ses ve kokuya göre hareket etmesi, onları birer bilgisayar kodundan ziyade avcı gibi hissettiriyor. Bu da DeceasedCraft paketinin o kasvetli, umutsuz havasıyla birebir örtüşüyor bence.

Kısacası arkadaşlar, eğer bu paketi oynuyorsanız veya oynamayı düşünüyorsanız, bu moda hazırlıklı olun. Sizi sinir krizlerine sokacak, klavyeyi yumruklatacak ama aynı zamanda hayatta kaldığınızda o tatmin duygusunu sonuna kadar yaşatacak. Benim tavsiyem, oyunun başlarında çok fazla açılmayın, ses çıkarmamaya özen gösterin ve yaralandığınızda mutlaka güvenli bir yere geçip iyileşmeyi bekleyin. Yoksa o kan kokusunu alan zombiler peşinizi bırakmaz. Eski alışkanlıklarınızı bir kenara bırakın; o eski * zombiler yok artık karşınızda. Her hareketinizi izleyen, dinleyen ve koklayan bir düşman var.

Security Craft
(#28)

1767978608418.webp

DeceasedCraft paketinde hayatta kalmak istiyorsak, elimizdeki o tahta kılıçlar veya derme çatma kulübeler yetmiyor, bunu hepimiz acı yoldan öğrendik. İşte tam bu noktada, benim "kalenin anahtarı" dediğim mod devreye giriyor: Security Craft. Yani Güvenlik Zanaatı diyebiliriz biz buna. Forumda gezen arkadaşların çoğu bu modu belki faction sunucularından veya teknoloji paketlerinden bilir ama inanın bana, bu zombi kıyametinin ortasında bu modun değeri bambaşka bir seviyeye çıkıyor. Bugün size, üssümü nasıl aşılamaz bir kaleye çevirdiğimi, bu modun nimetlerini ve bizi çıldırttığı noktaları samimi bir şekilde anlatacağım.

Öncelikle şu konuya bir açıklık getirelim arkadaşlar, hepimiz Minecraft oynuyoruz ve klasik oyun yapısında en güvenli evin bile aslında ne kadar kırılgan olduğunu biliyoruz. Bir creeper patlar duvar gider, birisi gelir kapıyı kırar. Ama Security Craft modunu kurduğunuzda işin rengi tamamen değişiyor. Bu modun bence en büyük olayı, o bildiğimiz blokları güçlendirilmiş versiyonlarına çevirebilmesi. Ben ilk başladığımda basit bir sığınak yapmıştım, dışarıdan gelen seslerden uyuyamıyordum. Sonra bu modla tanıştım ve evimin duvarlarını güçlendirilmiş taşlarla kapladım. Sonuç muazzam. Zombiler istedikleri kadar vursunlar, o duvarlar bana mısın demiyor. Hatta bırakın zombileri, yanlışlıkla evde TNT patlatsanız bile o güçlendirilmiş bloklar sapasağlam kalıyor. Bu hissi tarif etmem zor, o güvensizlik hissinin yerini "burası benim kalem" duygusuna bırakması oyunun psikolojisini değiştiriyor resmen. Kendinizi o kaosun ortasında gerçekten güvende hissettiğiniz nadir anları bu mod sağlıyor.

1767978618608.webp

Tabii sadece duvar örmekle bitmiyor iş, bu modun asıl eğlenceli kısmı o filmlerde gördüğümüz yüksek teknoloji giriş sistemleri. Benim favorim kesinlikle retina tarayıcılar ve tuş takımlı kapı kilitleri. Düşünsenize, dışarıda kıyamet kopuyor, her yer kan revan içinde ama siz evinizin kapısına geliyorsunuz, gözünüzü taratıp "bip" sesiyle içeri giriyorsunuz. Bu teknolojik hava, oyunun o kasvetli atmosferiyle çok ilginç bir tezat oluşturuyor ama benim hoşuma giden de bu zaten. Tuş takımı demişken, başımdan geçen komik bir olayı anlatayım. Bir keresinde kapıya çok uzun ve karmaşık bir şifre koymuştum, güya kimse girmesin diye. Sonra zombilerin saldırısına uğradım, can havliyle eve kaçtım ama o panikle şifreyi yanlış girdim. Arkamda zombiler, önümde açılmayan kapı... Az kalsın kendi kurduğum güvenlik sisteminin kurbanı oluyordum. Yani demem o ki, güvenlik güzel şey ama abartıp kendinizi de dışarıda bırakmayın, sonra benim gibi kapının önünde terler dökersiniz.

Modun bir de saldırı tarafı var ki, bence DeceasedCraft paketi için hayat kurtarıcı olan kısım burası. Otomatik taretler, yani o kendi kendine ateş eden savunma kuleleri. Bunları evin çatısına veya bahçenin stratejik noktalarına yerleştirdiğinizde, etrafta hareket eden ne varsa indiriyorlar. Benim gördüğüm kadarıyla bu aletlerin en büyük avantajı, siz evde işinizle gücünüzle uğraşırken veya sandıklarınızı düzenlerken dışarıyı sizin yerinize kollamaları. Eskiden sürekli pencereden bakıp "gelen var mı" diye kontrol ederdim, şimdi taretlerin sesi gelince anlıyorum ki birileri yaklaşıyor ve gereken cevabı alıyor. Ama burada dürüst olmam lazım, bu aletlerin maliyeti biraz tuzlu. Yapımları için ciddi miktarda demir, kızıltaş ve teknolojik parça gerekiyor. Oyunun başında bunları bulmak tam bir işkence olabiliyor. Bir taret yapacağım diye harcadığım malzemeyle kendime tam set zırh yapardım belki ama verdiği güven hissine değiyor mu? Bence sonuna kadar değiyor.

1767978641173.webp

Tuzaklar konusuna da değinmeden geçemeyeceğim. Mayınlar ve lazerli sistemler, özellikle davetsiz misafirler için birebir. Zombilerin zekası arttı dedik ama hala yerdeki mayına basacak kadar dikkatsiz olabiliyorlar. Evimin etrafına döşediğim mayın tarlası sayesinde sabah kalktığımda etrafta sadece zombi ganimetleri buluyorum. Fakat burada büyük bir "ama" var. Bu mayınlar dost düşman ayırt etmiyor arkadaşlar. Kendi döşediğiniz mayına basıp havaya uçmak, Minecraft tarihinin en utanç verici anlarından biri olabilir ve ben bunu maalesef birkaç kez yaşadım. O yüzden bu tuzakları kurarken nereye koyduğunuzu not edin ya da benim gibi hafızanıza güvenmeyip görünür yerlere koyun. Yoksa kendi evinizin bahçesinde sek sek oynar gibi yürümek zorunda kalırsınız, benden söylemesi.

Biraz da modun zorluklarından ve can sıkan kısımlarından bahsedeyim, çünkü her şey güllük gülistanlık değil. Security Craft, içerik olarak çok zengin ama kullanımı bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Özellikle o evrensel blok değiştiriciler, ayar aletleri falan derken kendinizi bir mühendis gibi hissetmeniz lazım. Bazen basit bir kapıyı açmak için bile üç farklı aleti elinize alıp ayar yapmanız gerekiyor. "Kardeşim alt tarafı kapı açacağız, bu ne tantana" dediğim çok oldu. Bir de bu modun eşyaları envanterde çok yer kaplıyor. Her bir alet, her bir kart, her bir modül derken üzeriniz çer çöp doluyor. Zaten DeceasedCraft'ta yer sıkıntısı çekiyoruz, bir de bu modun ıvır zıvırıyla uğraşmak bazen insanı yoruyor.

1767978656904.webp

Oyunculu sunucularda oynuyorsanız, bu modun değeri iki katına çıkıyor ama aynı zamanda tam bir kaos sebebi de olabiliyor. Arkadaşlarınızla oynarken birbirinize güveniniz tamsa sorun yok, harika bir ortak üs kurarsınız. Ama aranızda şakacı bir arkadaşınız varsa yandınız. Sizin odanıza gizli tuzaklar kurabilir, kapınızın şifresini değiştirebilir veya en kötüsü, taretleri size saldıracak şekilde ayarlayabilir. Bizim sunucuda bir arkadaş, sırf gıcıklık olsun diye tarlamın etrafını lazerlerle çevirmişti, ekinleri toplayacağım diye akla karayı seçtim. Yani demem o ki, bu mod elinizde büyük bir güç ama bu gücü kime karşı kullanacağınız tamamen size ve yanınızdakilerin insafına kalmış.

Görsellik açısından bakarsak, modun blok tasarımları bence gayet şık. O metalik görünüm, teknolojik detaylar falan modern bir üs yapmak isteyenler için harika. Normal taş ve tahta yapılar bir süre sonra sıkıyor, ama bu modla yaptığınız binalar gerçekten bir askeri üs gibi duruyor. Özellikle kameralar sistemi çok havalı. Evin içine bir monitör koyup, dışarıdaki kameralardan etrafı izlemek inanılmaz bir atmosfer katıyor. Dışarı çıkmadan, risk almadan etrafta ne var ne yok görmek, strateji yapmak için çok faydalı. Zombilerin hangi yönden geldiğini görüp ona göre hazırlık yapmak, hayatta kalma şansınızı ciddi oranda artırıyor.

1767978681434.webp

Toparlamak gerekirse, Security Craft, DeceasedCraft paketi içinde bence olmazsa olmazlardan biri. Evet, kaynak toplamak zor, yapımı zahmetli ve bazen kullanımı karmaşık gelebilir. Ama gece yatağınıza yattığınızda, dışarıdaki o kalın, güçlendirilmiş duvarların sizi koruduğunu bilmek, kapınızda retina tarayıcının olduğunu ve bahçede taretlerin nöbet tuttuğunu hissetmek paha biçilemez. Eğer siz de benim gibi "evim benim kalemdir" diyenlerdenseniz ve o zombilerin sinsi sinsi evinize girmesinden bıktıysanız, bu moda mutlaka bir şans verin. Sadece mayınları nereye koyduğunuzu unutmayın ve şifrelerinizi bir yere not edin. Yoksa kendi evine hırsız gibi girmeye çalışan o zavallı oyuncu durumuna düşersiniz. Hepinize güvenli, sağlam ve bol teknolojili oyunlar diliyorum, kapılarınızı kilitlemeyi unutmayın.

Simply Light
(#29)

1767978940668.webp

Biliyorsunuz, bu pakette hayatta kalmak zaten bir dert, ama o karanlık çöktüğünde asıl şenlik başlıyor. İşte tam o noktada benim kurtarıcım olan, belki de çoğunuzun "ya bu sadece lamba ekliyor" deyip geçtiği ama bence paketin en kilit noktalarından biri olan Simply Light modundan bahsedeceğim. Yani Türkçesiyle Basit Işık diyebiliriz ama yaptığı iş hiç de o kadar basit değil. Özellikle bu paket gibi her köşeden bir tehlikenin fırladığı, zombilerin sesinizi ve kokunuzu aldığı bir ortamda, doğru düzgün aydınlatma hayat ile ölüm arasındaki o ince çizgiyi belirliyor. Kendi yaşadığım o gerilim dolu gecelerden sonra, bu modun aslında ne kadar büyük bir nimet olduğunu anladım ve deneyimlerimi sizinle paylaşmak istedim.

Şimdi dürüst olalım, hepimiz o klasik meşalelerden biraz bıktık. DeceasedCraft gibi modern ve terk edilmiş şehirlerin olduğu bir atmosferde, o orta çağdan kalma meşaleleri her yere dizmek hem görüntüyü bozuyor hem de açıkçası çok verimli olmuyor. Benim gördüğüm kadarıyla Simply Light modunun en büyük güzelliği, bize o şehir havasını bozmayan, modern ve çok çeşitli aydınlatma seçenekleri sunması. Mesela o incecik panel ışıklar var, hani duvarın içine gömülmüş gibi duruyor. Bunları sığınağımın tavanına dizdiğimde aldığım o ferahlık hissini anlatamam. Meşale gibi duman çıkarıp kafa şişirmiyorlar, her yeri pırıl pırıl yapıyorlar. Ayrıca bu modun ışıkları sadece estetik değil, teknik olarak da çok başarılı. Işık mesafeleri bence çok iyi ayarlanmış, öyle iki adım ötede karanlık başlamıyor, geniş bir alanı tertemiz aydınlatabiliyorsunuz.

1767979387674.webp

Bence bu modun en can alıcı noktası, blokların içine yerleşebilen o yer ışıkları ve lambalar. Sığınak yaparken hepimizin en büyük derdi o karanlık köşelerde bir şeylerin türemesidir. Meşale koysan ayağına dolanır, blok koysan yer kaplar. Ama bu moddaki o incecik, yarım blok bile etmeyen aydınlatma panelleri tam bir hayat kurtarıcı. Ben kendi sığınağımda yerlere bunlardan döşedim, hem modern bir hava kattı hem de zombilerin doğabileceği o sinsi karanlık noktaları tamamen yok ettim. Üstelik bu ışıkların üzerine basıp geçebiliyorsunuz, karakterin hareketini asla engellemiyorlar. Yani o eski usul aydınlatma dertlerini tamamen unutun. DeceasedCraft dünyasında o terk edilmiş hastaneleri veya fabrikaları yağmalarken bulduğunuz o karanlık dehlizleri bu ışıklarla temizlemek insana garip bir huzur veriyor.

Tabii her şey mükemmel değil, biraz da madalyonun diğer yüzünden konuşalım. Benim en çok zorlandığım nokta bu ışıkların üretim aşaması oldu. Tamam, sonuç harika ama o modern lambaları yapabilmek için bazen gerçekten çok fazla cam ve demir harcamanız gerekiyor. Oyunun başında, daha elinizde doğru düzgün maden yokken, "şurayı da güzelce aydınlatayım" derseniz bir bakmışsınız elinizdeki tüm kaynaklar bitmiş. Bence bu durum oyuncuyu biraz kısıtlıyor. Yani her yere bonkörce ışık döşeyemiyorsunuz, stratejik düşünmek zorunda kalıyorsunuz. Bir de bazı lambaların çalışma mantığı biraz garip gelebilir, hani bazıları kızıltaş sinyali istiyor, bazıları istemiyor. İlk başta hangisi hangisidir karıştırıp "niye yanmıyor bu" diye ekran başında birkaç dakika bakındığım çok olmuştur.

1767979416781.webp

Forumdaki arkadaşların çoğu bilir, Minecraft Türkiye sunucularında veya zorlu mod paketlerinde görsellik bazen ikinci plana atılır, önemli olan hayatta kalmaktır. Ama DeceasedCraft gibi atmosferin her şey olduğu bir pakette görselliği boş veremezsiniz. Simply Light modunun sunduğu o sokak lambaları, tavan aydınlatmaları ve duvar aplikleri resmen oyunu bambaşka bir seviyeye taşıyor. Ben bir keresinde o büyük şehirdeki bir apartmanı tamamen temizleyip kendime üs yapmıştım. Eğer o meşaleleri kullansaydım orası sığınaktan çok mağaraya benzeyecekti. Ama bu modun o şık ışıklarıyla orayı resmen bir rezidansa çevirdim. Zombiler kapıda hırlarken içeride o beyaz, temiz ışığın altında bandaj sarmak insana "evindeymiş" gibi hissettiriyor. Bu psikolojik etki bence modun en büyük avantajlarından biri.

Ayrıca bu modun bir de "ampul" gibi taşınabilir veya çok küçük yerlere sığabilen seçenekleri var ki, onlar tam bir detay canavarı. Küçük bir çalışma masası yaptınız diyelim, üzerine koyacağınız o minicik lamba resmen odaya can katıyor. Benim gördüğüm kadarıyla yapımcılar sadece "aydınlatsın yeter" dememişler, "oyuncuya farklı dekorasyon imkanları sunalım" diye de uğraşmışlar. Fakat şuna da dikkat etmek lazım, çok fazla bu ışıklardan koyduğunuzda, özellikle eski bilgisayarlarda bazen ufak kasmalar yaşanabiliyor. Çok sıkıntı yaratmıyor ama ben aşırıya kaçtığım bir bölgede kare hızının düştüğünü fark ettim. O yüzden her şeyi tadında bırakmak lazım.

1767979433084.webp

Sonuç olarak beyler, DeceasedCraft oynuyorsanız ve o karanlık, kasvetli dünyadan biraz olsun bunaldıysanız bu mod sizin en yakın dostunuz olacak. Meşalelerin o titrek ve yetersiz ışığından kurtulup, modern dünyanın nimetlerinden faydalanmak gerçekten oyun keyfini artırıyor. Dezavantajları olsa da, o üretim zorluğu ve bazen kafa karıştıran ayarları olsa da bence kattığı hava her şeye değer. Kendi üssünüzü kurarken veya bir yeri temizlerken bu ışıkları kullanmayı ihmal etmeyin. O zombiler karanlığı seviyor, biz ise ışığı. Onlara karanlıkta saklanacak yer bırakmayın derim.

Traveler's Titles
(#30)

1767979696270.webp

Oyunun her köşesinde ölümün kol gezdiği sokaklarından biraz kafamızı kaldırıp, oyunun ruhuna ve o "keşif" hissiyatına acayip katkı sağlayan bir moddan bahsedeceğim. İsmi Traveler's Titles. Hani bazı modlar vardır, oyuna devasa silahlar veya karmaşık makineler eklemez ama kurduğunuzda "Vay be, oyunun havası ne kadar değişti" dersiniz ya, işte tam öyle bir şeyden bahsediyorum. Bu mod, girdiğiniz yeni bölgeleri ekranın ortasında şık bir yazıyla size bildiren o minik ama etkili dokunuşun ta kendisi.

Şimdi, DeceasedCraft gibi devasa bir şehir haritasında gezerken bazen nerede olduğumuzu şaşırabiliyoruz. Bir mahalleden diğerine geçerken, bir alışveriş merkezine girerken veya o ıssız orman yollarına daldığınızda, ekranın üstünde beliren o zarif yazı sayesinde "Tamam, şu an buradayım" diyorsunuz. Benim gördüğüm kadarıyla bu durum, oyuna RPG tadında bir atmosfer katıyor. Hani o meşhur büyük macera oyunlarında yeni bir şehre girdiğinizde kocaman bir yazı çıkar ya, aynı o hesap. Ben ilk oynadığımda, bir binanın tepesinden başka bir mahalleye atladığımda ekranın ortasında beliren o bölge ismini görünce "Helal olsun, adamlar yapmış" demiştim.

1767979874039.webp

Bence bu modun en büyük avantajı, o terk edilmişlik hissini pekiştirmesi. Düşünsenize, bomboş bir caddede yürüyorsunuz, etraf zombi dolu ve tam bir hastanenin önüne geliyorsunuz. Ekranda o bölgenin ismi belirdiğinde, oranın eskiden canlı bir yer olduğunu, insanların orada yaşadığını ama şimdi her şeyin bittiğini daha iyi anlıyorsunuz. Yani sadece bir yazı değil, bir nevi hikaye anlatıcılığı yapıyor bu mod. Ayrıca, hangi bölgenin sınırları içinde olduğunuzu bilmek, loot (eşya toplama) yaparken de işe yarıyor. "Ben şu mahalledeki eczaneye bakmıştım" diyebiliyorsunuz arkadaşlarınızla oynarken. Bizim forumdaki arkadaşların çoğu bilir, koordinatla uğraşmak bazen can sıkıcıdır, bu mod işi biraz daha görselleştiriyor.

Tabii, her güzel şeyin ufak bir bedeli veya dezavantajı olabilir. Benim fark ettiğim kadarıyla, bazen çok hızlı hareket ettiğinizde veya bölgeler çok iç içe geçtiğinde ekranın ortasında sürekli yazıların yanıp sönmesi bir tık göz yorabiliyor. Bir de, eğer çok gizli bir operasyondayken tam ekranın ortasında koca bir yazı çıkması dikkatinizi dağıtabilir. Ama bunlar çok küçük detaylar. Modun sunduğu o görsel şölen ve profesyonellik hissi yanında lafı bile edilmez bence. Üstelik ayarlarından bu yazıların nerede çıkacağını, ne kadar süre kalacağını falan da kurcalayabiliyorsunuz, bu da büyük bir artı.

Özetle beyler, Traveler's Titles modu DeceasedCraft paketine o beklediğiniz "macera" ruhunu aşılayan gizli bir kahraman. Keşfetmeyi seviyorsanız, her girdiğiniz sokağın, her daldığınız mağaranın bir ismi olduğunu görmek sizi oyunun içine daha çok çekiyor. Benim gibi "detay hastası" olanlar için olmazsa olmaz bir mod.

Çizgi.webp

Son Olarak

Evet... Bir serinin daha sonuna geldik. DeceasedCraft denen mod paketinin altını üstüne getirdik, en ince ayrıntısına kadar her modun canına okuduk. Zombilerin ne kadar zeki olduğundan bahsettik, güvenliğimizi nasıl sağlarız diye kafa patlattık, karanlıkta kalmamak için en şık lambaları seçtik ve geçtiğimiz her sokağın ismine kadar her detayı inceledik. Benim için bu rehber serisini hazırlamak, o zombi sürülerinden kaçmak kadar heyecan vericiydi.

Şimdi artık top sizde. Ben bildiklerimi, gördüklerimi ve yaşadıklarımı buraya döktüm. Artık o terk edilmiş şehirlerin karanlık sokakları, yağmalanmayı bekleyen devasa binalar ve aç zombiler sizi bekliyor. Sakın unutmayın; ses çıkarmayın, kan kokunuzu yaymayın ve her zaman bir kaçış planınız olsun. Bu dünyada merhamet yok, sadece hayatta kalanlar var.

Konu serimi takip eden, yorum yapan, kendi anılarını paylaşan herkese yürekten teşekkür ederim. Forum ortamını böyle canlı tutmak, bilgi paylaşmak gerçekten harika bir duygu. Eğer takıldığınız bir yer olursa, "şu modu nasıl yapacağız" diye kafanıza bir soru takılırsa çekinmeyin, buralardayım. Belki ileride başka bir paketle, başka bir macerayla yine karşınızda olurum, kim bilir?

of of, yine döktürmüşsünüz müfettişim okumak cesaret ister :D

Birisi zombi kıyameti mi dedi 😍 Bayılırım ellleriniz dert görmesin așağıya in in bitmedi değerli bir konu bizler için elinize sağlık Dexter Bey

Birisi zombi kıyameti mi dedi 😍 Bayılırım ellleriniz dert görmesin așağıya in in bitmedi değerli bir konu bizler için elinize sağlık Dexter Bey
İnşallah ömrünüz de bu konu gibi uzun olur Maju Bey

Son düzenleme:
Merhaba yazınız cidden çok iyi elinize sağlık. Modu oynuyorum ama takıldım. Tier2 zırh için Zincir zırh lazım . Zincir zırh için basic armor component üretmek lazım . Create modu ile gösterdiği şekilde bir hat kuruyorum ama bi türlü olmuyor . Create modunun bu tarz diğer modlar ile harmanlanıp kafa karıştırması biraz üzücü. armor component ile ilgili bir tutorial tarzı içerik hazırlarsanız çok faydalı olur . Teşekkürler

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl