Tanıtım ChatGPT 4o (Image Generation) İnceleme

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Swoxyi

Say my name.
MinePass
Elmaslar
356
Minecraft
Swoxyi

Discord:

swoxyi

GPT 4o.webp

Merhaba değerli MC-TR ailesi,
Bu konuda sizlere son dönemde baya konuşulan ChatGPT 4o’nun özellikle Image Generation (görsel üretim) özelliği üzerine kendi gözlemlerimi, deneyimlerimi ve bence dikkat edilmesi gereken noktaları anlatacağım. Öncelikle şunu söyleyeyim; bu yazı tamamen kendi denemelerimden ve gördüğüm artı-eksi taraflardan oluşuyor. Yani ne reklam ne de "aman aman mükemmel" bir tanıtım değil, çünkü her aracın eksisi de vardır, artısı da.

Kullanım Deneyimi

ChatGPT 4o ile ilk defa görsel üretmeye başladığımda beni en çok şaşırtan şey hız oldu. Eskiden farklı AI görsel araçlarını denerdim, bazen bir görsel için 1-2 dakika beklemek gerekiyordu. Burada ise görsel üretimi oldukça hızlı gerçekleşiyor. Tabii hız tek başına yeterli değil, ortaya çıkan görselin kalitesi de önemli. Çoğu zaman gerçekten tatmin edici sonuç aldım. Özellikle karakter tasarımlarında, manzara görsellerinde veya soyut şeylerde bence çok başarılı. Ama iş çok spesifik bir şey istemeye geldiğinde, mesela "tam olarak şu tarzda şu renklerle şunu yap" dediğimde her zaman birebir istediğim sonucu alamadım. Bu biraz normal çünkü sonuçta modelin sınırları var, ama yine de beklentiyi doğru ayarlamak gerekiyor.

Avantajları

En büyük avantajlarından biri kesinlikle erişilebilirlik. Yani ekstra bir program kurmana gerek yok, direkt olarak sohbet ekranı üzerinden görsel isteğini yazıyorsun ve alıyorsun. Bu basitlik bence çok önemli, çünkü daha önce benzer işler için farklı siteler, API’ler veya ayrı hesaplar gerekiyordu. Diğer bir artısı, görsellerin genellikle yüksek çözünürlükte ve detaylı gelmesi. Özellikle sosyal medya içerikleri, sunumlar veya oyun projeleri için görsel arayanlar için oldukça faydalı olabilir.

Bir diğer artı, ChatGPT’nin metin ve görsel üretimi aynı anda yapabilmesi. Yani sen hem yazıyla fikir alışverişi yapıyorsun hem de aynı anda görsel üretebiliyorsun. Benim gördüğüm kadarıyla bu, diğer platformlara göre baya büyük bir fark yaratıyor çünkü normalde bu ikisini ayrı araçlarda yapardık.

Eksileri

Tabii ki eksileri de var. Öncelikle bazı görsellerde hala "AI işi olduğu" çok belli oluyor. Özellikle eller, yazılar ve karmaşık desenlerde bazen garip hatalar çıkabiliyor. Örneğin bir insan figürü çizdiriyorsun, ellerde 6 parmak çıkabiliyor ya da yazı yazdırıyorsun ama harfler kayık oluyor. Bu bence hala çözülmesi gereken bir konu.

Bir diğer eksi taraf da içerik kısıtlamaları. Yani bazı konularda görsel üretmek istiyorsun ama sistem sana izin vermiyor. Bence güvenlik açısından anlaşılır ama yine de kullanıcı deneyimini sınırlıyor. Ayrıca aşırı detaylı ya da çok teknik bir görsel istendiğinde bazen model basite kaçabiliyor, yani yaratıcı kısımda kısıtlanabiliyorsun.

Genel Yorumum

Benim şahsi görüşüm şu: ChatGPT 4o’nun görsel üretimi, günlük kullanım için gayet tatmin edici. Özellikle hobi amaçlı, içerik üretiminde ya da küçük çaplı projelerde çok iş görüyor. Ama profesyonel tasarım işlerinde hala bir insan elinin dokunuşu gerekiyor. Yani tamamen "tasarımcıların yerini alacak" demek bence yanlış olur, ama "tasarımcıya ilham verecek veya süreçlerini hızlandıracak" demek çok daha doğru.

Ayrıca şunu da eklemek istiyorum, forumlarda ve sosyal medyada hep olumlu yönleri konuşuluyor ama işin arka planında ciddi bir etik ve telif tartışması da var. AI’nın ürettiği görseller hangi verilerle eğitildi, kimin emeği üzerinden bu görseller çıkıyor, bunlar hâlâ netleşmemiş konular. Yani sadece "oha çok iyi çalışıyor" demek bana göre eksik olur, biraz eleştirel yaklaşmak lazım.

Sonuç

ChatGPT.webp

Kısaca toparlarsam; ChatGPT 4o Image Generation özelliği hızlı, erişilebilir ve çoğu durumda kaliteli sonuç veriyor. Ama hâlâ eksikleri var, özellikle karmaşık detaylarda ve spesifik isteklerde zorlanıyor. Benim gördüğüm kadarıyla günlük işler için çok faydalı ama profesyonel dünyada tek başına yeterli değil. Yine de teknolojinin geldiği noktayı görmek gerçekten heyecan verici.

Bu belki değil ama bir sonraki cidden tasarımcıların yerini alacak gibi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl