- Elmaslar
- 356
- Minecraft
- Swoxyi
Discord:
swoxyi
Merhaba değerli MC-TR ailesi
Bugün bukkit.yml dosyasını anlatayım dedim. Bu dosya, inanın bana, sunucunuzun performansını ya zirveye taşıyabilir ya da yanlış bir dokunuşla tamamen çöküşe sürükleyebilir. Özellikle sunucu işine yeni girenler, bu dosyayı genelde "ne ki bu, karıştırmasam mı" diye kenara itiyor. Ama bir kez içine girip ayarlarla oynadığında, sanki sunucunun gizli bir düğmesine basmış gibi her şey değişiyor.
spawn-limitsVarsayılan: monsters:70, animals:10, water-animals:15, ambient:15
Optimize Edilmiş: monsters:50, animals:8, water-animals:3, ambient:1
Performansa Etkisi: Orta
Sunucuda aynı anda bulunabilecek canlıların üst sınırını belirler. Bu değerler, oyuncuların yüklediği chunk sayısına bölünerek hesaplanır.chunk-gc.period-in-ticksVarsayılan: 600
Optimize Edilmiş: 400
Sunucu içersinde bulunan oyuncu sayısına bağlı olarak doğacak mob limitlerini ayarlar. eğer sunucuda 50 kişi varsa (50 / Tüm oyuncuların Chunk Miktarı) şeklinde ne kadar mob doğacağını hesaplayabilirsiniz.ticks-per.monster-spawnsVarsayılan: 1
Optimize Edilmiş: 4
Kullanılmayan Chunk'ların daha hızlı yok olmasını sağlar, ne kadar düşük rakam girilirse TPS'e o kadar etkisi artar.Avantajları ve Dezavantajları
Son olarak avantaj ve dezavantaj konusuna gelirsem; avantajı şu ki bu dosyayı eline alıp ufak düzenlemeler yapmak sunucunun doğrudan kalitesini artırıyor, yani ekstra eklenti yüklemeden de oyunu çok daha keyifli hale getirebiliyorsun. Dezavantajı ise yanlış ayarların oyuncular için büyük sorun yaratması. Gereğinden fazla mob çıkarsa sunucu çökme noktasına geliyor, çok kısarsan da oyuncular oyundan soğuyor. Benim gördüğüm kadarıyla çoğu Türk sunucu sahibi buradaki ayarları ya hiç ellemiyor ya da rastgele bir değer yazıp bırakıyor. Halbuki biraz sabırla dengeyi bulmak gerçekten fark yaratıyor diyebiliriz.
Son Olarak
Kısacası bence bukkit.yml sadece "arka planda duran bir dosya" değil, aksine sunucu kalitesini belirleyen kritik bir yapı. Doğru kullanıldığında oyuncuların gözünde bu sunucu iyi optimize edilmiş algısını oluşturuyor, yanlış yapıldığında ise sunucuyu göze batırıyor. Benim deneyimim yine bu yönde, sizlerin de kendi sunucularınızda farklı testler yapıp sonuçları paylaşmanız faydalı olur diye düşünüyorum.