Bir Sunucunun Aylık Masrafı Gerçekten Ne Kadar?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Birsunucum'un mc-tr'ye özel reklam avantajını kullanabilirsiniz. Haberiniz olsun diye söylüyorum.
Teşekkürler, bilgilendirme için ancak ben Nodesty Hosting’i yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum memnunum.
Şu anda hosting değiştirmeyi düşünmüyorum; mevcut hizmet benim ihtiyaçlarımı fazlasıyla karşılıyor. 😇

Sunucu sahipleri Java dilini eklenti geliştirebilecek düzeyde bilmeli, diye düşünüyorum. Sunucuların en büyük masrafları genellikle eklenti tarafında oluyor. Böylelikle hem farklı eklentiler yapabilir hem de eklentileri belirli aralıklarla güncelleyip farklılıklar getirilebilir. Öğrenecek vakit yoksa veya üşeniliyorsa da projenizde devamlı olarak çalışacak bir geliştiriciyle anlaşma sağlanıp devam edilmeli. Sürekli stok eklenti satın alan sunucuları dışa bağımlı ülkelere benzetiyorum aslında biraz...

Detaylı bir fiyat vermemi forumdaki arkadaşlar isterse verebilirim. Ancak şuan kısaca üstünden geçeceğim.
2 Aydır bir proje üzerinde çalışıyoruz ve şuanlık maliyeti bize 60.000TL'yi buldu. Reklamlar içinde gidecek masraf 100.000TL üzerinde olduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı bence bir sunucunun aylık masrafı sunucuyu nasıl yapmak istediğinize göre değişkenlik gösterebilir. Bu kadar parayı nereye harcadığımı merak eden arkadaşlar olursa detaylı fiyatlandırmayıda yazarım.

Detaylı bir fiyat vermemi forumdaki arkadaşlar isterse verebilirim. Ancak şuan kısaca üstünden geçeceğim.
2 Aydır bir proje üzerinde çalışıyoruz ve şuanlık maliyeti bize 60.000TL'yi buldu. Reklamlar içinde gidecek masraf 100.000TL üzerinde olduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı bence bir sunucunun aylık masrafı sunucuyu nasıl yapmak istediğinize göre değişkenlik gösterebilir. Bu kadar parayı nereye harcadığımı merak eden arkadaşlar olursa detaylı fiyatlandırmayıda yazarım.
kral kusura bakma ama şuan piyasada bir birlerinin kopyası olan bi sürü sunucu var, boşa masraf etmişsin, türkiyeye çok farklı bişey getirmessen batıcan.

kral kusura bakma ama şuan piyasada bir birlerinin kopyası olan bi sürü sunucu var, boşa masraf etmişsin, türkiyeye çok farklı bişey getirmessen batıcan.
Sunucudan gelen geliri önemsemiyoruz, sadece hedefimiz aktif oyuncu kitlesini tutabilmek ve bu sayıyı yükseltebilmek. Kick üzerinde yayın veren +25.000 izlenen bir yayıncı ve +5.000 üzeri izlenen 2-3 yayıncı ile iletişim halindeyiz. Büyük bir hikayeyle bu piyasaya girmeyi düşünüyoruz kazandığımız para ne olursa olsun çokta önemli değil bizim için. Önceliğimiz oyun ve oyun kalitesi olacaktır her zaman. Gelen gelire her hangi bir ihtiyacımız olmayıp aynı şekilde gelen ücrette sunucuya gidecektir. Ha olur projede başarısız oluruz, başarılı oluncaya kadar durmadan devam edeceğimiz bir proje olacaktır bu. Öyle hemen pes edip bırakmayacağız yani.

Gerçekçi olalım;

Sağlam bir oyun modu falan düşünüyorsanız kendi paketinizi yaptığınızı varsayıyorum,
Makine olarak: Ryzen 9 9950x 20GB DDR5 -> 1360 ₺
Tasarım olarak: Logo, Konu Tasarımı, Sunucu banneri, Sunucu içi tasarımlar(Rank, ESC, GUI) vs. -> 2000₺ (Ortalama)
Eklentiler (Olmazsa olmazlar): Crash Eklentileri, Forklar, Marketler vs.: +3000₺ (Dolar Kuruyla)
Reklamlar ve Tanıtımlar: Forumlarda, youtuberlarda, discord sunucularında reklam: +2000₺
Sunucu sitesi: Domain, LeaderOS webhost, LeaderOS site, Tema: 3900 - 4000₺
Zamanın olmazsa geliştirici ücreti: 1000 - 2000₺ (Aylık)

Bence böyle, daha düşünürsek bu liste uzar da uzar, para çıktıkça çıkar.
DIPNOT: sunucu paketini dahil etmiyorum eğer dahil edersek aradan 8-10 bin tl cıkarmak gerekir :p

Sunucudan gelen geliri önemsemiyoruz, sadece hedefimiz aktif oyuncu kitlesini tutabilmek ve bu sayıyı yükseltebilmek. Kick üzerinde yayın veren +25.000 izlenen bir yayıncı ve +5.000 üzeri izlenen 2-3 yayıncı ile iletişim halindeyiz. Büyük bir hikayeyle bu piyasaya girmeyi düşünüyoruz kazandığımız para ne olursa olsun çokta önemli değil bizim için. Önceliğimiz oyun ve oyun kalitesi olacaktır her zaman. Gelen gelire her hangi bir ihtiyacımız olmayıp aynı şekilde gelen ücrette sunucuya gidecektir. Ha olur projede başarısız oluruz, başarılı oluncaya kadar durmadan devam edeceğimiz bir proje olacaktır bu. Öyle hemen pes edip bırakmayacağız yani.
Umarım güzel bi giriş yaparsınız hedefiniz ve yaptığınız harcamalar çok büyük şimdiden başarılar bende göz atmak isterim proje bitiminde sunucuya.

Gerçekçi olalım;

Sağlam bir oyun modu falan düşünüyorsanız kendi paketinizi yaptığınızı varsayıyorum,
Makine olarak: Ryzen 9 9950x 20GB DDR5 -> 1360 ₺
Tasarım olarak: Logo, Konu Tasarımı, Sunucu banneri, Sunucu içi tasarımlar(Rank, ESC, GUI) vs. -> 2000₺ (Ortalama)
Eklentiler (Olmazsa olmazlar): Crash Eklentileri, Forklar, Marketler vs.: +3000₺ (Dolar Kuruyla)
Reklamlar ve Tanıtımlar: Forumlarda, youtuberlarda, discord sunucularında reklam: +2000₺
Sunucu sitesi: Domain, LeaderOS webhost, LeaderOS site, Tema: 3900 - 4000₺
Zamanın olmazsa geliştirici ücreti: 1000 - 2000₺ (Aylık)

Bence böyle, daha düşünürsek bu liste uzar da uzar, para çıktıkça çıkar.
DIPNOT: sunucu paketini dahil etmiyorum eğer dahil edersek aradan 8-10 bin tl cıkarmak gerekir :p
bence kaynak paketli sunucu çöptür

Ortalama makina reklam vs derken yaklaşık 6-7 bin tl yi bulabılıyor orta segment bir sunucu için.

Ortalama makina reklam vs derken yaklaşık 6-7 bin tl yi bulabılıyor orta segment bir sunucu için.
Orta segment sunucu derken +30u geçmiş sunuculardan bahsediyorsan en az 2000 makine zaten. Reklam olarak da günümüzde parasını hakettiğini iddia eden YouTuberlerden birine reklam veriyosun hop 5bin daha.

E peki pluginler?

Bahsettiğin 7000-8000 gibi basit rakamlarla Orta segment bir sunucu açmak imkansız. En az 15 bini gözden çıkarmak gerekiyor hakkıyla yapacaksak.

Düz mantık konuşsak

Makina 10k
Paket 5k
Tasarım bedava kullandın, hadi en kötü 2k
Reklam 10-20k

Ortalama 25k ile 40k en az 40-50 oyunculu sunucu için

Sonrası sadece makine masrafı + büyüme isteğine bağlı tekrardan reklam masrafı

Düz mantık konuşsak

Makina 10k
Paket 5k
Tasarım bedava kullandın, hadi en kötü 2k
Reklam 10-20k

Ortalama 25k ile 40k en az 40-50 oyunculu sunucu için

Sonrası sadece makine masrafı + büyüme isteğine bağlı tekrardan reklam masrafı
Makine nerede 10kymış ya :D

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl