- Elmaslar
- 221
- Minecraft
- Furkan0936
Discord:
freadfries
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 102. Yıl Dönümü
"Bütün dünya bilsin ki, benim için bir yandaşlık vardır: Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal devrim yandaşlığı. Bu noktada yeni Türkiye topluluğunda, bir bireyi bunun dışında düşünmek istemiyorum."
~ Gazi Mustafa Kemal Atatürk
1923'ten beri kutlanan ve 1925'te resmi bir bayram sayılan 29 Ekim, Türkiye'yi şu anki hali ile bildiğimiz bir ülke yapan önemli tarihlerden biridir. Bu tarih sayesinde öncelikle cumhuriyet yönetimini ilan edildi, bu değişiklikten kısa bir süre önce ayrıca saltanat yönetimi son buldu. Milletimizin egemenliğini kayıtsız şartsız kendi eline aldığı bu bayram, yönetim dışında ayrıca birçok farklı alanda yeniliğe gitti ve zamanın hızla ilerleyen çağdaş düşünce dolu dünyasına ayak uydurdu.
Bu tarihin ve olayların tabanı Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışı ile başlayan Milli Mücadele, ve 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşu ile oluşturuldu. Bu olaylardan sonra saltanat kaldırıldı, Lozan Barış Antlaşması imzalandı ve Ankara başkent olarak ilan edildi. Fakat henüz resmi bir yönetim şeklinin belirlenmemiş olması 28 Ekim 1923 tarihine işaret eder.
Bu akşam Atatürk yakın arkadaşlarına hitaben "Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz!" diyerek kararını duyurdu. Ertesi gün ise anayasa değişikliği önergesi TBMM'ye sunuldu. Yapılan oylama ile yönerge kabul edildi ve Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda yapılan değişikliklerle Türk devletinin yönetim şeklinin Cumhuriyet olduğu hukuken belirlendi. Bu ilan, Ankara'da 101 pare top atışı ile tüm yurda ve dünyaya duyuruldu ve halk arasında büyük bir coşku ve sevinçle karşılandı. Ayrıca bu tarihi kararın ardından TBMM'nin oy birliği ile Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı seçilmiş oldu.
Cumhuriyet Bayramı'nı yönetim değişikliğinden ayrı olarak önemli kılan ilkelerden biri ulusal egemenliktir. Ulusal egemenlik kurucu ve yönetici gücün halkta bulunmasını sağladı. Bu durumun en görülebilir örneklerinden biri eskiden padişahın oğuldan oğula geçmesi, fakat cumhuriyette kamu oyu ile seçilmesidir. Bu bayram ayrıca ardından gelen Atatürk Devrimlerine de yol gösterdi. Kadınlara seçme seçilme hakkı, Şapka Kanunu, Soyadı Kanunu gibi devrimler ile cumhuriyet yönetimi desteklenmiş ve halka da yansıtılmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden çıkarken
29 Ekim 1933 tarihinde Atatürk bu kutlu günü "en büyük bayram" olarak nitelendirmiş ve bizlere armağan etmiştir. Bugüne kadar ise Cumhuriyet Bayramı resmi tatil olarak kutlanmasının dışında okullarda yapılan etkinlikler, stadyumlarda yapılan şenlikler ve özellikle meydan ve sokaklarda bayrakların asıldığı ve milletin akın ettiği fener alayları ile kutlanıyor. Bu gün ülkemiz adına yepyeni bir adımın atıldığı bir gün olup uzun yolları aşmamızı ve dış dünyanın hızına yetişmemizi sağlamıştır. Bugünü anmanız ve sizin de kendi adınıza yeni bir sayfa açmanız dileği ile MC-TR ekibi olarak Cumhuriyet bayramınızı gönülden kutlarız.