Sol Reklam

Paylaşım Son Haftada Ülkemize Gerçekleşen Doğal Afetler

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

bor4_

play.destrada.pw!

Discord:

bor4#0204

Katılım
10 Temmuz 2021
Mesajlar
141
Elmaslar
109
Puanlar
520
Yaş
22
Minecraft
bor4
kastamonu-bozkurt-sel-USGQ_cover.jpg


Son haftada ülkemize gerçekleşen doğal afetler
Merhaba sevgili MC-TR üyeleri ve ziyaretçileri. Bugün çokta iç açıcı bir haber paylaşmayacağım, biliyorsunuz ki geçtiğimiz günlerde ülkemizin çeşitli illerinde doğal afetler gerçekleşti. Peki bunun sebebi neydi? neden bu kadar can kaybı yaşandı ya da neden bu kadar mal kaybı yaşandı? dilerseniz bu haberimizde buna değinelim. Yazımıza başlamadan önce ülkemizde gerçekleşen doğal afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı diliyoruz.

Doğal afet nerede gerçekleşti?
Ülkemize yağan yağmurlar sebebiyle çoğu illerimizde seller, heyelanlar ve çeşitli ufak çapta afetler meydana geldi. Bu süreçte en fazla etkilenen ilimiz Bozkurt, Kastamonu oldu. Ardından gelen Bartın ve Sinop illerimiz de bu afetlerden fazlasıyla etkilendi.

730661-1261514069.jpg


Afette çok kişi hayatını kaybetti
11 Ağustos tarihinde başlayan, sırasıyla Kastamonu ili Bozkurt, İnebolu, Azdavay, Pınarbaşı ve Küre ilçesi, Bartın ili Ulus ilçesi ve Sinop ili Ayancık ilçeleri fazlasıyla etkilendi. Toplam 77 olmak üzere 62 kişi Kastamonu ilinden, 14 kişi Sinop ilinden ve 1 kişi de Bartın ilinden vatandaşlarımız hayatını kaybetmiştir. Bunun yanı sıra, hayatını kaybeden 14 vatandaşımızın kimlik belirleme çalışmalarının devam ettiği, 7 vatandaşımız ise hastanede tedavi altında olduğu söylenmektedir. Kastamonu ilimizden 26 ve Sinop ilimizden de 8 olmak üzere Kayıp ihbarı vardır. Bu afette toplam kayıp ihbar sayısı ise 36’dır.

Bu afetler neden oldu?
Kastamonu'nda yaşanan afete karşılık söylenen pek çok iddia var. Kastamonu ilinin Bozkurt ilçe merkezi denizden iki kilometre içeride, Ezine çayı çevresinde kurulu olan bir yerleşim. Ezine çayı üzerinde iki adet Hidroelektrik Santrali bulunmakta. Pek çok iddianın temeli Hidroelektrik Santralinin (HES) kapakları açıldığından ötürü felakete neden olduğu söyleniyor. Uzmanlar, bunun yanı sıra felaket sebebini ‘yanlış yapılaşma’ ile Ezine çayının denize açılan kısmının yol dolgusu ile kapatılmış olduğunu söylüyor.

Çoğu profesör de şu şekilde demekte: “Savak dediğimiz yapı HES’in üst kısmında bulunan tahliye kapaklarından oluşmaktadır. Genellikle şiddetli yağışlarda arka tarafta bekleyen su miktarı, savaklar açılarak tahliye edilir. Bu felaketin sebebini HES’e bağlamak doğru değil. 36 saate 300-400 kg ortalama yağış düşen bir alanda felaket sebebine HES’in katkısı düşüktür. HES rezervuarında tutulan su miktarı bu gibi bir felakete etkili olacak seviyede değil. Esas mesele kurulan kentin yanlış konuşlanmış olmasıdır.”

Bartın ve Sinop ilinde ise, köprülerin derelere yakın kurulumundan ötürü odun ve benzeri parçalar birikerek çoğu yerde su baskını ve ağır hasarlar meydana geldi. Ayrıca yapılaşma nehir etrafında olduğundan ağır hasarlar da peş peşe geldi.

005405914-sel-felaketi-kastamonu-bozkurt-foto-iha-3.jpg


Gelecekte bunun gibi afetlerin olmaması için ne gibi önlemler almalıyız?
Daha dikkatli saha çalışmaları gerçekleştirerek çay yatağına ya da dere yataklarına yapı yapmamalıyız. Bunun için belediyeler önlem alarak yataklarda bulunan yapıları yıkmalı ya da yeni yapılara izin vermemeli. Çay ve derelere yakın köprü yapılmamalı. Bu gibi afetlerde, dağlardan gelen su ile birlikte çöpleri de peşinde getirmekte. Bu çöpler köprüye takıldığında bu gibi sel veya su baskınına sebep olabiliyor. Köprüler, çay ve derelerden daha yüksek bir konumda olduğunda bu gibi baskınların olabileceğini düşünmüyorum.

Son
Pek de iç açıcı bir haber de olmasa, sizce benim düşüncemin dışında bu gibi afetlerin önüne nasıl geçebiliriz? neden afete bu şekilde yakalandık, önlem almış mıydık? yorumlar kısmından bunu tartışalım.

Tekrardan doğal afette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Haberimi okuduğunuz için teşekkür ederim, sonraki haberlerde görüşmek dileğiyle, sağlıcakla kalın.
 

ByAkilli

Altın Benim Yeni Sevgilim

Discord:

Tolga#3989

Katılım
14 Ağustos 2019
Mesajlar
471
Elmaslar
127
Puanlar
4.830
Yer
Giresun
Geçmiş olsun. Allah yardımcı olsun.
 

Sefa.coban65

Zombi Geldi, Beni Yedi

Discord:

zibis2

Katılım
19 Ocak 2021
Mesajlar
240
Elmaslar
80
Puanlar
2.405
Yer
Van
Minecraft
Sefa_cobann65

ByAkilli

Altın Benim Yeni Sevgilim

Discord:

Tolga#3989

Katılım
14 Ağustos 2019
Mesajlar
471
Elmaslar
127
Puanlar
4.830
Yer
Giresun
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı