Spotify bile yapay zekâ kullanıyor, peki biz neden karşı çıkıyoruz?

Yazılım geliştirilirken yazılımın tamamı veya bir kısmı için yapay zekâdan yardım alınabilir mi?

• Evet

Oy: 5 62,5%
  • Hayır

Oy: 1 12,5%
  • Ben taş devrinde yaşıyorum kardeşim!

Oy: 0 0,0%
  • UGA BUGA

Oy: 2 25,0%

• Kullanılan toplam oy
    8
Konu ile ilgili ufak bir ekleme daha yapayım. 2 - 3 yıl öncesine kadar yapay zeka daha mitoz halinde iken şirketler yazılımcı alırken yapay zeka kullanan kişileri kendi ekiplerinden uzak tutmaya çalışıyordu. Şuan ki durumda ise yapay zekadan dolayı birçok şirket kaç yıllık çalışanlarını yavaş, masrafı fazla ve iş gücü az olduğu gerekçesiyle işten çıkarıp yapay zeka destekli otonom sistemlere geçmeye başlamış durumunda. Daha düne kadar yapay zeka kullanan kişileri işe alımda mülakatta elerken şuan yapay zeka kullanmayan kişileri elediklerini dahil haberlerde ve çevrem de duymaya başladım.​

Yorumları tek tek inceledim, gerçekten harika beyin fırtınaları dönüyor.

Ancak bazı arkadaşların "performans" veya "işi bilmemek" gibi çekincelerini anlasam da, bu durumu yapay zekanın bir kusuruymuş gibi yansıtmayı doğru bulmuyorum. Bir usta, elindeki gelişmiş matkabı yanlış kullanıp duvarı yıkıyorsa suç matkabın mı, yoksa onu kullanmayı bilmeyen usta adayının mı?

Bugün dünyayı yöneten NVIDIA, Microsoft ve Adobe gibi devler, milyarlarca dolarlık altyapılarını yapay zekaya emanet ediyor. Onlar "performans sorunu olur mu?" diye korkmak yerine, yapay zekayı bu performansı optimize etmek için bir "kaldıraç" olarak kullanıyorlar. Bizim de yapmamız gereken tam olarak bu.

Şunu net bir şekilde söyleyelim: Yapay zekayı savunmak, tembelliği savunmak değildir; aksine akıllıca çalışmayı (work smart, not hard) savunmaktır. Önemli olan o kodun her satırını elle yazıp ömür tüketmek değil; ortaya çıkan ürünün hatasızlığı, vizyonu ve kullanıcıya sunduğu kalitedir. Yapay zekayı bir "Junior Developer" gibi kullanıp, ham işleri ona yaptırıp stratejik kısımları yönetmek bir zayıflık değil, profesyonelliktir.

Kopyala-yapıştır yapıp bırakmak elbette yanlıştır, ama bu teknolojiyi reddedip geleneksel yöntemlere saplanıp kalmak çok daha büyük bir yanlıştır. Yapay zeka sayesinde:
  • Haftalar sürecek projeleri günlere indiriyoruz.
  • Gözden kaçabilecek küçük hataları anında yakalıyoruz.
  • Zihnimizi "rutin amelelik" işlerinden kurtarıp tamamen "yaratıcılığa" odaklanabiliyoruz.
Bu teknolojiye karşı çıkmak, matbaa geldiğinde "hattatlık ölüyor" demekten farksız. Değişime direnmek yerine onu nasıl yöneteceğimizi öğrenmeliyiz. Eğer bir projenin %90'ını yapay zeka ile yapıp, %10'luk o "insan dokunuşuyla" piyasanın en stabil işini çıkarıyorsanız, siz başarılı bir geliştiricisiniz demektir.

Kısaca anlatmak gerekirse: Yapay zeka bir amaç değil, bizi hedefimize ulaştıracak en hızlı araçtır. Dünya bu hızla dönerken, "el emeği" romantizmi yaparak teknolojinin gerisinde kalmak sadece zaman kaybıdır. Bu gücü kullanın, geliştirin ve sınırlarınızı zorlayın. Gelecek, teknolojiden korkanların değil, onu en iyi yönetenlerin olacak!

Şu an okuduğunuz bu metnin akıcılığına bakın. Belki kendi başıma yazsam devrik cümlelerle vaktinizi alacaktım ama yapay zekaya düzenleterek size pürüzsüz bir okuma sundum. Şimdi soruyorum; dakikalarca ne demek istediğimi anlamaya mı çalışmak isterdiniz, yoksa böyle akıcı bir metni tek seferde okuyup konuya odaklanmak mı? İşte yapay zeka bu yüzden bir "tembellik" değil, karşı tarafa duyulan bir saygı ve profesyonelliktir.

Bunu yapay zekaya düzenlettirmemin amacı, yapay zekayı araç görmeyenlere sunduğu kolaylığı bizzat kanıtlamaktı. Okuyan herkese teşekkürler, vizyonunuz açık olsun!

Yorumları tek tek inceledim, gerçekten harika beyin fırtınaları dönüyor.

Ancak bazı arkadaşların "performans" veya "işi bilmemek" gibi çekincelerini anlasam da, bu durumu yapay zekanın bir kusuruymuş gibi yansıtmayı doğru bulmuyorum. Bir usta, elindeki gelişmiş matkabı yanlış kullanıp duvarı yıkıyorsa suç matkabın mı, yoksa onu kullanmayı bilmeyen usta adayının mı?

Bugün dünyayı yöneten NVIDIA, Microsoft ve Adobe gibi devler, milyarlarca dolarlık altyapılarını yapay zekaya emanet ediyor. Onlar "performans sorunu olur mu?" diye korkmak yerine, yapay zekayı bu performansı optimize etmek için bir "kaldıraç" olarak kullanıyorlar. Bizim de yapmamız gereken tam olarak bu.

Şunu net bir şekilde söyleyelim: Yapay zekayı savunmak, tembelliği savunmak değildir; aksine akıllıca çalışmayı (work smart, not hard) savunmaktır. Önemli olan o kodun her satırını elle yazıp ömür tüketmek değil; ortaya çıkan ürünün hatasızlığı, vizyonu ve kullanıcıya sunduğu kalitedir. Yapay zekayı bir "Junior Developer" gibi kullanıp, ham işleri ona yaptırıp stratejik kısımları yönetmek bir zayıflık değil, profesyonelliktir.

Kopyala-yapıştır yapıp bırakmak elbette yanlıştır, ama bu teknolojiyi reddedip geleneksel yöntemlere saplanıp kalmak çok daha büyük bir yanlıştır. Yapay zeka sayesinde:
  • Haftalar sürecek projeleri günlere indiriyoruz.
  • Gözden kaçabilecek küçük hataları anında yakalıyoruz.
  • Zihnimizi "rutin amelelik" işlerinden kurtarıp tamamen "yaratıcılığa" odaklanabiliyoruz.
Bu teknolojiye karşı çıkmak, matbaa geldiğinde "hattatlık ölüyor" demekten farksız. Değişime direnmek yerine onu nasıl yöneteceğimizi öğrenmeliyiz. Eğer bir projenin %90'ını yapay zeka ile yapıp, %10'luk o "insan dokunuşuyla" piyasanın en stabil işini çıkarıyorsanız, siz başarılı bir geliştiricisiniz demektir.

Kısaca anlatmak gerekirse: Yapay zeka bir amaç değil, bizi hedefimize ulaştıracak en hızlı araçtır. Dünya bu hızla dönerken, "el emeği" romantizmi yaparak teknolojinin gerisinde kalmak sadece zaman kaybıdır. Bu gücü kullanın, geliştirin ve sınırlarınızı zorlayın. Gelecek, teknolojiden korkanların değil, onu en iyi yönetenlerin olacak!

Şu an okuduğunuz bu metnin akıcılığına bakın. Belki kendi başıma yazsam devrik cümlelerle vaktinizi alacaktım ama yapay zekaya düzenleterek size pürüzsüz bir okuma sundum. Şimdi soruyorum; dakikalarca ne demek istediğimi anlamaya mı çalışmak isterdiniz, yoksa böyle akıcı bir metni tek seferde okuyup konuya odaklanmak mı? İşte yapay zeka bu yüzden bir "tembellik" değil, karşı tarafa duyulan bir saygı ve profesyonelliktir.

Bunu yapay zekaya düzenlettirmemin amacı, yapay zekayı araç görmeyenlere sunduğu kolaylığı bizzat kanıtlamaktı. Okuyan herkese teşekkürler, vizyonunuz açık olsun!
Biz zaten suç yapay zekanın demedik, hiçbir bilgisi olmadan yapay zeka ile ürün yapanların ürünlerinde ortaya çıkan performans, güvenlik gibi sorunları söyleyip bunların kullanıcıları mağdur ettiğini söyledik. Bugün o dünya devi şirketler sence forumda hiçbir bilgisi olmadan yapay zeka destekli ideye girip eklenti yazdıran kişiler gibi kod mu yazdırıyor? Tabiki de hayır. Profesyonel geliştirici ekipleri var. Yapay zekayı işlerini hızlandırmak için "yardımcı araç" olarak kullanıyorlar. Kimse milyar dolarlık şirketini yapay zekaya emanet etmiyor.

Mesajınız akıcı olsun diye yapay zekaya yazdırmış veya düzenlettirmişsiniz. Ancak şunu söyleyebilirim samimi bir üsluptan ziyade çok resmi olmuş ve ortamı da bozmuş. Okurken gerçekten sıkıldım. Foruma diğer kullanıcılarla fikir alışverişi yapmak, tartışmak için giriyoruz GPT ile konuşmak için değil. Bu metnimde ve öncekinde yapay zekaya ne yazım yanlışları ne de noktalama yanlışları için düzenleme talep etmedim ve yazdıklarımın gayet açık, anlaşılabilir ve akıcı olduğunu düşünüyorum. Size de tavsiye ederim.

Biz zaten suç yapay zekanın demedik, hiçbir bilgisi olmadan yapay zeka ile ürün yapanların ürünlerinde ortaya çıkan performans, güvenlik gibi sorunları söyleyip bunların kullanıcıları mağdur ettiğini söyledik. Bugün o dünya devi şirketler sence forumda hiçbir bilgisi olmadan yapay zeka destekli ideye girip eklenti yazdıran kişiler gibi kod mu yazdırıyor? Tabiki de hayır. Profesyonel geliştirici ekipleri var. Yapay zekayı işlerini hızlandırmak için "yardımcı araç" olarak kullanıyorlar. Kimse milyar dolarlık şirketini yapay zekaya emanet etmiyor.

Mesajınız akıcı olsun diye yapay zekaya yazdırmış veya düzenlettirmişsiniz. Ancak şunu söyleyebilirim samimi bir üsluptan ziyade çok resmi olmuş ve ortamı da bozmuş. Okurken gerçekten sıkıldım. Foruma diğer kullanıcılarla fikir alışverişi yapmak, tartışmak için giriyoruz GPT ile konuşmak için değil. Bu metnimde ve öncekinde yapay zekaya ne yazım yanlışları ne de noktalama yanlışları için düzenleme talep etmedim ve yazdıklarımın gayet açık, anlaşılabilir ve akıcı olduğunu düşünüyorum. Size de tavsiye ederim.
İyide zaten ben sizi suçlamadım ki? Veya size istinaden bir yorum yazmadım buraya. Sizin dediğinizin aynısını yorumumda da belirttim zaten "yapay zekayı bu performansı optimize etmek için bir "kaldıraç" olarak kullanıyorlar". Tamamen şirketlerini emanet ediyorlar diye bir cümlemde olmadı. Yorumlarınızın çok güzel olduğundan ve böyle bir konunun açılmasından memnun olduğumdan bahsettim. Ayrıca birazda kendi fikirlerimi ekledim, tamamen kullanılmasını veya kopyala/yapıştır yapılmasını zaten desteklemedim. Eğer yanlış anladıysanız lütfen kusura bakmayın ama eğer yanlış anlamak için okuduysanız kusura da bakabilirsiniz çokta sorun değil.

İyide zaten ben sizi suçlamadım ki? Veya size istinaden bir yorum yazmadım buraya. Sizin dediğinizin aynısını yorumumda da belirttim zaten "yapay zekayı bu performansı optimize etmek için bir "kaldıraç" olarak kullanıyorlar". Tamamen şirketlerini emanet ediyorlar diye bir cümlemde olmadı. Yorumlarınızın çok güzel olduğundan ve böyle bir konunun açılmasından memnun olduğumdan bahsettim. Ayrıca birazda kendi fikirlerimi ekledim, tamamen kullanılmasını veya kopyala/yapıştır yapılmasını zaten desteklemedim. Eğer yanlış anladıysanız lütfen kusura bakmayın ama eğer yanlış anlamak için okuduysanız kusura da bakabilirsiniz çokta sorun değil.
İnsanları yanlış anlamak gibi bir niyetim olsa bu konuya bu kadar uzun yazılar yazmazdım. Yorumumu da aşağıdaki yorumlarınıza istinaden yaptım:

"Ancak bazı arkadaşların "performans" veya "işi bilmemek" gibi çekincelerini anlasam da, bu durumu yapay zekanın bir kusuruymuş gibi yansıtmayı doğru bulmuyorum."

"Bugün dünyayı yöneten NVIDIA, Microsoft ve Adobe gibi devler, milyarlarca dolarlık altyapılarını yapay zekaya emanet ediyor."

Ayrıca bu mesajınız çok daha güzel olmuş. Böyle tartışmaya devam edelim.

İnsanları yanlış anlamak gibi bir niyetim olsa bu konuya bu kadar uzun yazılar yazmazdım. Yorumumu da aşağıdaki yorumlarınıza istinaden yaptım:

"Ancak bazı arkadaşların "performans" veya "işi bilmemek" gibi çekincelerini anlasam da, bu durumu yapay zekanın bir kusuruymuş gibi yansıtmayı doğru bulmuyorum."

"Bugün dünyayı yöneten NVIDIA, Microsoft ve Adobe gibi devler, milyarlarca dolarlık altyapılarını yapay zekaya emanet ediyor."

Ayrıca bu mesajınız çok daha güzel olmuş. Böyle tartışmaya devam edelim.
Tabii ki sizin de konuşmanız oldukça hoş. Ancak yazdığım yorumun sadece "Bugün dünyayı yöneten NVIDIA, Microsoft ve Adobe gibi devler, milyarlarca dolarlık altyapılarını yapay zekaya emanet ediyor." bu kısmını okuduysanız tabii ki yanlış anlayabilirsiniz. Bu yorumu destekleyen devamında ki (Onlar "performans sorunu olur mu?" diye korkmak yerine, yapay zekayı bu performansı optimize etmek için bir "kaldıraç" olarak kullanıyorlar. Bizim de yapmamız gereken tam olarak bu.) yorumu da okusaydınız tamamen değil sadece kaldıraç olarak yardımcı olduğunu eklemiştim. Gözünüzden kaçmış olmalı uzun bir metin atlayarak okumak istemiş olabilirsiniz. Lütfen sadece bir kısmını okuyup cümlenin devamı olan kısımları atlamayın, bu şekilde yorumlarımız yanlış anlaşılabilir.

Yarın sabah iş var aktif olan tüm değerli MC-TR üyelerine hayırlı geceler diliyorum geceniz güzel olsun, bu tartışmanın sonu yoksa sabah işe uykusuz gitmemize sebep olacak. :sohappy:

Bir ekip kurulması mantıklı olabilir kaynaklar ve ücretsiz paylaşımlar adı altında güvenlik ve potansiyel riskleri inceleyip onayladıktan sonra kullanıcıya sunulur.

en fazla ne olabilir ne gerek var derseniz 30 satır kod ile makinanın bile birdaha eski haline gelemeyeceği kadar optimize edilmiş zararlı bir kod örneği verilebilir.

Performans ise bence tamamen sunucu sahibini ilgilendiren bir durum perfromansı düşüyorsa siler gider

Kardeşim sunucunu spotify ile bir tutuyorsan git gpt5 e yaptır plyi güvenlik açıklarından bi güzel grief yersin iftarda.

Afied bal şeker olsun. İyi günler...

Siz geriden gelmeye devam edebilirsiniz hocam o zaman, kendi fikriniz diyecek söz yok.
Tamam kral ya elle yazdığımızı sen gemini 3 flash mıdır nedir onla yap yarışalım.
Güldürdünüz he gece gece...

Arkadaşlar, bazı kullanıcıların “yapay zeka kullanmayın”, “açıkları var”, “böyle yazılım olmaz” gibi yorumlar yaptığını görüyorum. Açıkçası bu yorumların çoğu konuyu gerçekten bilmeden yapılan yorumlar gibi duruyor. Bu yüzden iki noktaya değinmek istiyorum.

1 — Açık Olur Mu?​

Evet, olabilir. Yapay zekanın ürettiği kodda veya içerikte hatalar olabilir. Ancak günümüzde kullanılan birçok AI agent zaten web search gibi araçlarla destekleniyor. Yani büyük hataların çoğu hızlı şekilde fark edilip düzeltilebiliyor.
Kısacası “açık olabilir” demek, bu teknolojinin tamamen kullanılamaz olduğu anlamına gelmez.

2 — Hırsızlık mı, Araç Kullanmak mı?​

Bunu basit bir örnekle anlatayım.
Diyelim ki kütüphaneye gidip bir kitap alıyorsunuz, okuyorsunuz ve yerine geri koyuyorsunuz. Burada yaptığınız şey hırsızlık değil, bilgi edinmek.

Yapay zeka kullanımı da çoğu zaman buna benzer. Eğer yapay zekadan yardım alıp kendi projenizi geliştiriyorsanız, bu bir araç kullanmaktır. Bunu doğrudan “hırsızlık” olarak görmek oldukça yüzeysel bir yaklaşım.

Kısa Özet​

Yapay zekayı eleştirmek elbette mümkün. Ancak konuyu gerçekten bilmeden “kullanmayın”, “yanlış” gibi kesin yorumlar yapmak pek mantıklı değil.

Eğer bu konuda gerçekten bilginiz varsa, insanlara laf atmak yerine kendiniz bir şey üretip göstermeniz çok daha anlamlı olacaktır.

"Bilmemek Ayıp Değil Öğrenmemek Ayıp" - Mevlana​

Yapay zeka kullanmak bir suç değil bunda hiç bir mazur yok ama olay şurada başlıyor

Örnek: Yapay zeka ile maksimum 10 dakika sürede yapılan bir iş ile - Emek verilerek 1 saat içerisinde yapılan iş

Kazancı aynı tutulamaz / yapay zeka kullanan kişi bunu tamamen ben yaptım diyemez vs. vs. Bunlardan ötürü yapay zeka düşmanlığı diye bir şey yok çünkü olay yapay zeka kullanan kişinin karakterinde bitiyor (yapay zeka ile 2 kelimede yapılmış herhangi iş için ben yaptım bunu söylemi/aynı ücret talep edilimi/emek sarfettim söylemi...). İsteyen kullanır istemeyen kullanmaz bunun tartışması yapılamaz ki zaten kullanmayın şunu diyen birisi de görmedim :)

Ama dediklerim elbette yapay zekayı paraya dökmeye çalışanlar için. Yoksa zaten sunucu sahibi yapay zeka ile logo yapsa kendisi için kimse laf etmez mesela

Son düzenleme:

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl