Kopya mı çekelim.😋

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emir-40
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Görüntüleme 297
Projede amaç asli fikri yaratmaktır benzetmek değil. Çok hızlı gelişen, aynı yapılara sahip projelerde kullanılan teknolojiler her zaman kendini belli eder. Emeği olan çalışmalara destek verense ilerlemenize uygun gören topluluktur.
Güzel bir görüş. Ama burada bir noktayı ayırmak istiyorum Açık kaynak ve Ticari arasında geçiş yapınca herşey değişiyor açık kaynak bir proje düşünelim üstüne isteyen herkes koyabiliyor ve geliştirebiliyor bu durumda birisi gidip "Ya knk ben bu projeyi alim biraz geliştirim TİCARİ olarak açim" dediğinde o projenin gelişimini bence çok fazla etkilemezdi çünkü topluluk geliştiriyor ve yine geliştirecek bu durumda ticari olan yüksek ihtimalle suya düşerdi. Ama TİCARİ amaç ile açılmış bir projenin klonunu veya sadece arayüz değiştirerek yapılmış kopyası direk emek hırsızlığı sayılırdı. Onun dışında aynı şeyin daha iyisini yapmak ise temelde İLERLEMEYİ sağlar çünkü bu durumda rekabet oluşacaktır. Tarihte şuan kullandığımız bir çok teknoloji aslında rekabet ile gelişmiştir. Piyasada eşi olmayan şey ise tekelleşmiştir. Ve bazen tekelleşmiş şeyin aynısını yapmak isteyen çıkmaz çünkü aynısını yapmak çok zordur ve daha iyi seçenekler mevcuttur. Buda aslında gerçek dengeyi sağlar. Ben bundan 1 ay önce items adder adlı pluginin neredeyse yaptığı herşeyin aynısını yapıp açık kaynak ve ücretsiz olarak paylaşıp isteyeninde istediği gibi geliştirmesini sağlayacaktım. Plugine başladıktan sonra ilk şeyler gayet iyiydi mesela armor textureleri tab yazıları özel GUI lerde sorun yoktu ve ilerliyordu neyse işte asıl işe gelince items adder uyumlu tüm texturelerin desteklenmesi 3D hareketli modeller tüm sürümlerin sorunsuz desteklenmesi gibi yerlere gelince duvara çarptım ve bıraktım. Bazen tekel olmanın en iyi yolu en iyisini yapmaktır çünkü zaten iyi olan birşeyin daha iyisi yapılamaz.

Kanıtlanır hocam çok basit. Kaynak dosyası bende, çizimler bende, yapım tarihi bende (daha erken). Kısaca veriler bende iken sende sadece editlenmiş ve kalitesi düşük png olacak. Buradan anlaşılır. Yani örnek olarak söyledim
Anlamadınız hocam. Senin yaptığın beyaz perdeyse benim yaptığım mavi halı ama kumaşları aynı. böyle düşünün. O perdenin ve o halının kumaşına dokunma şansınız olmadığını düşünün. aynı olduğunu anlamanız mümkün değil ( dokunamamak kişinin bilgisayarına erişememek gibi düşünebilirisiniz) Yinede siz böyle düşünüyorsanız saygı duyarım

Anlamadın sanırım ? Benim yaptığım tasarımlar ücretli içerik, sen benim yaptığım tasarımlardan içerik çalsan bile bu bir suç. Ücretsiz olarak halk iyiliği adına yapılan benzer birçok proje var ve hepsinin amacı insanlara fayda sağlamaktır, bu projelere kopya vs. laf atmak tamamen boş iş. Çünkü hiçbir şekilde bir kar ve yarar sağlanmıyor, aksine millete fayda sağlamak için emek harcanıyor. (Direkt copy/paste oluyorsa veya herhangi bir fark yoksa durum farklı) Bunu biraz düşünerek bile anlayabilirsin bence
Arkadaşlar tartışmaya hiç gerek yok aslında. Bir tasarımın içinden tamamen aynı bir görüntüyü alıp çok az törpülemek ve kendi tasarımına koymak tamamen fikri mülkiyet ihlalidir ancak bir tasarımın (tam ismini bilmediğim için layout diyeceğim yanlışsa kusura bakmayın) layout unu alıp üzerine kendi tasarımını yapmak fikri mülkiyet değildir ama kopya olup olmadığı tartışmalı.

Anlamadınız hocam. Senin yaptığın beyaz perdeyse benim yaptığım mavi halı ama kumaşları aynı. böyle düşünün. O perdenin ve o halının kumaşına dokunma şansınız olmadığını düşünün. aynı olduğunu anlamanız mümkün değil ( dokunamamak kişinin bilgisayarına erişememek gibi düşünebilirisiniz) Yinede siz böyle düşünüyorsanız saygı duyarım
Beyaz perde ile mavi halı kavramları tamamen zıt ve alakasız kavramlar, burada çalıntı değil esinlenme oluyor. Anlattıklarınızdan bu anlam çıkar ama benim beyaz perdem sizin mavi halınızdan daha iyi gözükür. Bu metafor böyle olur

Arkadaşlar tartışmaya hiç gerek yok aslında. Bir tasarımın içinden tamamen aynı bir görüntüyü alıp çok az törpülemek ve kendi tasarımına koymak tamamen fikri mülkiyet ihlalidir ancak bir tasarımın (tam ismini bilmediğim için layout diyeceğim yanlışsa kusura bakmayın) layout unu alıp üzerine kendi tasarımını yapmak fikri mülkiyet değildir ama kopya olup olmadığı tartışmalı.
Tartışmıyoruz sadece arkadaş ile bir konu hakkında felsefe yapıyoruz. Haklı olduğumu düşünerek bir şeyler anlatmaya çalışıyorum. Bakış açısı farkı var

Ücretsiz olarak söylediklerine katılıyorum tamam çalmakta suçta senden çaldığını nasıl kanıtlayabilirsinki? örnek veriyorum maskot logo tasarımı yaptın bende aldım bunu rengini değiştirdim kayvanı değiştirdim ama detaylar geçişler vb. diğer şeyler hala senin logondaki gibi aynı. Yani çalmak derken bundan bahsediyorum. senden çalıntı alıntı olduğunu kanıtlaman imkansız
Bu kesinlikle kanıtlanabilir. İçerik lisanslıysa ücretli ya da ücretsiz olması fark etmez. Özel hizmet olsa dahi hem geliştiricinin yaptığına dair hem de kullanıcıya verilen lisansın hakları vardır. Ücretli olması daha güvenli gelebilir ancak aynı hizmet ücretsiz de verilebilir, bu tamamen geliştiricilerin veya tasarlayanların sürecine kalmış bir olaydır.

Bu kesinlikle kanıtlanabilir. İçerik lisanslıysa ücretli ya da ücretsiz olması fark etmez. Özel hizmet olsa dahi hem geliştiricinin yaptığına dair hem de kullanıcıya verilen lisansın hakları vardır. Ücretli olması daha güvenli gelebilir ancak aynı hizmet ücretsiz de verilebilir, bu tamamen geliştiricilerin veya tasarlayanların sürecine kalmış bir olaydır.
Toplumda ücretsiz olan şeylerin fikri mülkiyet hakkı yok diye bir algı var ama bu dediğiniz gibi tamamen yanlıştır. Paylaşılan bir görselin fikri mülkiyet hakkı tamamen size aittir yada paylaştığınız bir yazılımın da hakkı size aittir sadece bunun nasıl kullanılacağını siz belirlersiniz lisans sistemi ile. Mesela açık kaynak olan ve herkesin indirebildiği şeyler bile aslında ücretli lisans olabilir yada ticari için ücretli olabilir.

Kanıtlanır hocam çok basit. Kaynak dosyası bende, çizimler bende, yapım tarihi bende (daha erken). Kısaca veriler bende iken sende sadece editlenmiş ve kalitesi düşük png olacak. Buradan anlaşılır. Yani örnek olarak söyledim
Yasal olarak pek bir işlem yapılabilir mi belirsiz formatından ötürü incelenip. Tescilli bir şirket isminiz olur örneğin, vergisine kadar devlete bunun için ödeme/bedel sunmanız durumu oluşur. Birisi sizin projenizdeki ile benzer bir isim kullanır, sizin projenizle birebir benzemeye yakın sunum ve tanıtım kampanyası yapar(sizinle karıştırılabilecek kadar taklit olması gerekecek türden) ki o zaman yasal süreç devreye gireceği zaman ilerleme kaydedilebilir davalı aleyhine. Yani ürününüzün lisansı, tescili türü ve mülkiyet ne nebze etkilidir onu bilmiyorum tabii. Ali ile Veli kendi arasında alış-veriş yapmışsa sade ve düz şekilde akıbeti belirsizdir ancak resmi dökümanlarla "bu kişiye aittir" niteliğini taşıyan lisansınız varsa işlerin rengi değişebilir. En kötü ihtimalle forumdan kaldırtırsın muhtemelen.

Son düzenleme:
Yasal olarak pek bir işlem yapılabilir mi belirsiz formatından ötürü incelenip. Tescilli bir şirket isminiz olur örneğin, vergisine kadar devlete bunun için ödeme/bedel sunmanız durumu oluşur. Birisi sizin projenizdeki ile benzer bir isim kullanır, sizin projenizle birebir benzemeye yakın sunum ve tanıtım kampanyası yapar(sizinle karıştırılabilecek kadar taklit olması gerekecek türden) ki o zaman yasal süreç devreye gireceği zaman ilerleme kaydedilebilir davalı aleyhine.
Bir şeyin hakkına sahip olmanız için şirkete sahip olmanız gerekmez. Ancak bir şeyin arkasında durabilmek için şirket/vergi gibi durumlar gerekir bu malasef böyle. Bu nedenle her zaman küçükler ezilir büyükler ise hakkını çok iyi şekilde koruyabilir. Ancak çalıntı tasarımlarında bir suç olduğunu lütfen unutmayın. Bazen arkasındaki beklemediğiniz gibi çıkabilir.

Yasal olarak pek bir işlem yapılabilir mi belirsiz formatından ötürü incelenip. Tescilli bir şirket isminiz olur örneğin, vergisine kadar devlete bunun için ödeme/bedel sunmanız durumu oluşur. Birisi sizin projenizdeki ile benzer bir isim kullanır, sizin projenizle birebir benzemeye yakın sunum ve tanıtım kampanyası yapar(sizinle karıştırılabilecek kadar taklit olması gerekecek türden) ki o zaman yasal süreç devreye gireceği zaman ilerleme kaydedilebilir davalı aleyhine.
Çok derin konular bunlar ama burada asıl iş insanın karakterinde bitiyor, çokta uzatmaya ve detaylandırmaya gerek yok çünkü zaten yer alınan projeler çokta büyük işler değil. Ama ne olursa olsun emek hırsızlığına karşı kayıtsız kalınmamalı. Başkasının içeriği çalındığında mesela beni alakadar etmese bile o olayda yer alırım. Bir şeyin üzerine gidilmezse o şeyler büyür ve çoğalır çünkü

Çok derin konular bunlar ama burada asıl iş insanın karakterinde bitiyor, çokta uzatmaya ve detaylandırmaya gerek yok çünkü zaten yer alınan projeler çokta büyük işler değil. Ama ne olursa olsun emek hırsızlığına karşı kayıtsız kalınmamalı. Başkasının içeriği çalındığında mesela beni alakadar etmese bile o olayda yer alırım
Muhtemelen forum yetkililerine bunun kanıtlanması halinda burada barındırılmaz bu tarz olay olduğunda. Editleme yaptım yazıda ek olarak; "Yani ürününüzün lisansı, tescili türü ve mülkiyet ne nebze etkilidir onu bilmiyorum tabii. Ali ile Veli kendi arasında alış-veriş yapmışsa sade ve düz şekilde akıbeti belirsizdir ancak resmi dökümanlarla "bu kişiye aittir" niteliğini taşıyan lisansınız varsa işlerin rengi değişebilir. En kötü ihtimalle forumdan kaldırtırsın muhtemelen" şeklinde. Etik ve ahlaki değerlere de aykırı, bunun pazarlığı dahi yapılamaz.

Bir şeyin hakkına sahip olmanız için şirkete sahip olmanız gerekmez. Ancak bir şeyin arkasında durabilmek için şirket/vergi gibi durumlar gerekir bu malasef böyle. Bu nedenle her zaman küçükler ezilir büyükler ise hakkını çok iyi şekilde koruyabilir. Ancak çalıntı tasarımlarında bir suç olduğunu lütfen unutmayın. Bazen arkasındaki beklemediğiniz gibi çıkabilir.
Hocam doğrudur, zaten yanlışlıkla enterladım son noktada. Bir satır daha ekleme/destek yaptım buna dair "Yani ürününüzün lisansı, tescili türü ve mülkiyet ne nebze etkilidir onu bilmiyorum tabii. Ali ile Veli kendi arasında alış-veriş yapmışsa sade ve düz şekilde akıbeti belirsizdir ancak resmi dökümanlarla "bu kişiye aittir" niteliğini taşıyan lisansınız varsa işlerin rengi değişebilir. En kötü ihtimalle forumdan kaldırtırsın muhtemelen" şeklindeki yazıyla.

Arkadaşlar son olarak diyeceğim tek şey şudur ki eğer bir tasarımınızı veya herhangi birşeyi birisi izinsiz kullanırsa insan gibi anlaşarak kaldırtmaya çalışın. Eğer ki kaldırmazsada ne olursa olsun her durumda o tasarımın size ait olduğu kanıtlanabilir eğer ki daha önce bir yerde paylaşmışsanız kanıtlanmaması mümkün değildir. Ne olursa olsun tasarım çalan kişinin aleyhinedir. Genellikle küçük şeylerde hukuki sürece gitmez ve insan gibi anlaşılarak çözülür ancak. Bir şirketiniz varsa ve konu küçük bir tasarım dışında size ticari kayıp yaşatacak birşey ise önce uyarın eğer dinlemiyorsa hukuki işlem başlatmanızı tavsiye ederim. Laftan anlamayan insana ne yapsanız az. Şimdi diyeceksiniz uyarınca çoğu kişi kaldırır diye ama malasef gerçek hayatta her zaman böyle olmuyor. Öyle insanlar varki istediğiniz kadar uyarın yinede laftan anlamıyorlar. Aynı zamanda birşeyin kopya olup olmadığını anlamak siyah ve beyaz kadar nettir bunun için öyle uzun süren tartışmalara bile gerek yoktur.

Birşeyi göz göre göre ÇALAN kişi asla karlı çıkmaz bunuda unutmayın.

Göz göre göre EMEK HIRSIZI zaten en büyük cezasını topluluktan alacaktır.

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl