Sol Reklam

Rehber VPS, VDS, Dedicated, vCPU, vRAM ve Trafik Nedir?

Size hangileri daha uygun?


  • Oy Verenler
    3
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

LifeMCServer

Yaratık Tuzağı: Çalışıyor

Discord:

!?мυѕтαғα öɴcel#8713

Katılım
18 Kasım 2016
Mesajlar
698
Elmaslar
470
Puanlar
15.415
Yaş
24
Yer
İstanbul
Minecraft
LifeMCServer
Facebook
mustafathegamer
Twitter
LifeMCServer
VPS, VDS, Dedicated, vCPU, vRAM ve Trafik Nedir?

vps.png


VPS (Virtual Private Server)
Sanal Sunucu

VPS'ler bir havuzdan kaynak kullanır. Sizin makinenize herhangi bir özel/garanti kaynak sunulmaz. Bu yüzden VPS'ler daha ucuzdur. Tabii ki adil kullanım limitleri vardır, fakat yine de VDS'lere göre daha performanssızlardır.

vds.png


VDS (Virtual Dedicated Server)
Özel Ayrılmış Sanal Sunucu

VDS'ler de yine ana fiziksel sunucudaki kaynakları, yani havuzdan kaynak kullanır, diğer sanal sunucularda aynı fiziksel makineden kaynak kullanıyor olabilir fakat VDS'ler VPS'lerin aksine sınırsız/adil kullanım limitli kaynak sunmaz, aksine her makineye belirli kaynakları ayırır. Böylece VPS'lere göre daha performanslı olurlar.

datacenter.jpg


Dedicated
Özel Ayrılmış Fiziksel Sunucu

Dedicated sunucular fiziksel sunuculardır ve veri merkezlerinde bulunurlar. Dedicated makinelerde, herhangi bir kaynak paylaşımı yoktur ve tüm donanımlar size özel fiziksel donanımlardır. Bu nedenle En performanslı makineler, Dedicated makinelerdir.


cpu.jpg


vCPU (Virtual Central Processing Unit)

vCPU, adından da anlaşılabileceği üzere Virtual CPU anlamına gelmektedir. CPU'nun açılımı ise Central Processing Unit'dir, yani tam açılımı Virtual Central Processing Unit olmakta. vCPU, bir VPS'de size verilen işlemci çekirdeği limiti veya VDS'de size ayrılan işlemci çekirdeği sayısıdır.

Mesela 4 vCPU bir VDS demek 4 çekirdekli özel ayrılmış bir makine demektir. Eğer dedicated'dan bahsedeceksek dedicated makineler sanal olmadığından, başındaki Virtual'ı (Sanal) temsil eden V harfini kullanmayız, direk 4 CPU bir Dedicated deriz.

4 vCPU demek 4 çekirdek veya 4 işlemci/işlemci gücü demektir. Sanallaştırma yazılımına göre değişiklik gösteren ayarlar ile ayarlanabilmekte ve limitlendirilebilmektedir.


ram.jpg


vRAM (Virtual RAM/Video RAM)
Sanal RAM/Video RAM (Random Access Memory/Bellek)

vRAM, adından da anlaşılabileceği üzere Virtual RAM veya Video RAM demektir. İkiside iki ayrı farklı kavramdır, sadece ikiside V ile başladığından kısaltmaları aynıdır. Virtual RAM, İşletim sisteminizin, fiziksel RAM belleğiniz dolunca diskinizi RAM olarak kullanmasına verilen isimdir. Video RAM ise ekran kartlarında bulunan video işlemek için tasarlanmış/optimize edilmiş RAM'lere verilen isimdir.

Mesela diyelim ki 4GB fiziksel belleğiniz mevcut. Sanal RAM sayesinde çok daha yüksek RAM miktarı gereken uygulamaları açabilir, sistem %90 %100 RAM kullanımındayken bile kullanabilirsiniz. Bunun nedeni Sanal RAM'in devreye girmesi ve işletim sisteminizin diskinizin belli bir kısmını RAM gibi kullanmasıdır.

Tabii ki SSD/NVMe diskiniz bile olsa, bu normal fiziksel RAM'i kullanmak kadar hızlı olmayacaktır.
Buradan çıkarıyoruz ki, diskin hızlı olması sadece veri kaydetme/okuma da işimize yaramıyor, ekstradan bir de sanal RAM konusunda bilgisayarımızı hızlandırıyor ve RAM'in az olduğu durumlarda bize yardım ediyor.

Video RAM (Video Belleği) ise, yukarıda da açıkladığımız üzere ekran kartımızda olan RAM miktarı oluyor. Oyunlar ve render uygulamaları genelde grafiksel objeleri depolarken normal RAM yerine bu RAM'i kullanarak hem ana karttaki normal RAM'den tasarruf edip onu sisteme ve diğer uygulamalara bırakıyor, hem de bu objeleri ekran kartının yönetiminde video RAM'de optimizeli bir şekilde depoluyor.

Video Belleği, Normal belleğin aksine işletim sisteminiz tarafından varsayılan olarak çok az kullanılıyor. Bu nedenle oyunlar ve render uygulamaları özgürce tüm video belleğinden yararlanabiliyor. Bazı durumlarda eğer ekran kartınızın video belleği çok düşük ise, işletim sisteminiz fiziksel veya sanal raminizin bir kısmını oyunlara veya render uygulamalarına video belleğiymiş gibi de tanıtabiliyor.


speed.jpg


Traffic (Trafik) ve Traffic Limit (Trafik Limiti)
İki aygıt arasında oluşan internet alış-verişine Trafik adı, bunun limitine ise Trafik Limiti adı verilir.

Bazı hostinglerde, paketlerde trafik limiti olduğunu görürsünüz. Bu sizde acaba bu trafik limitine erişecek miyim, erişirsem hizmetim kapatılacak mı gibi endişeler oluşturuyor olabilir fakat gönlünüzü ferah tutun, trafik limiti olmayan veya trafik limitini belirtmeyen hostinglerde zaten her ne kadar sınırsız trafikli gibi görünseler de bir adil kullanım trafik limitine sahiptir, yani normalden çok kullanır veya abuse (istismar) edip tüm trafiği sömürür iseniz her iki durumda da - trafik limiti olsun veya olmasın - hizmetiniz sonlandırılabilir.

Trafik Limitleri önceden belli olan hostinglerde, bu limite ulaştığınızda genelde hizmetiniz askıya alınır. Trafik limitleri aylıktır ve saldırı vesaire olmadığı sürece genelde limitlere ulaşmanız pekte muhtemel değildir.

Web sitelerinizi saldırılardan ve gereksiz trafikten korumak ve ekstradan ücretsiz SSL sertifikası almak için CloudFlare kullanabilirsiniz.

Minecraft sunucularında ise Windows Firewall veya IPTables size gerekli korumayı sağlayacaktır. Mümkünse Minecraft sunucuları için sadece 80 (Uzak Masaüstü), 21 (FTP), 22 (SSH) ve 25565 (Minecraft) portlarına izin verin. Eğer SSL kullanıyor iseniz 443 portuna da izin verebilirsiniz.


other threads.jpg


İlginizi Çekebilecek Diğer Konularım

Minecraft Sunucu Başlatma Dosyası | Türkçe Karakter Destekli, Optimizeli! 2.0.3-BETA
Windows üzerinde Linux kullanmak (Windows 10)

İşlemci Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Minecraft 1.14 Sunucular İçin Eklenti Önerileri [Survival]

Sunucularda Linux'mu Windows'mu Kullanılmalı? (+ OpenJ9, Paper, DNS)

Tüm Konularım
 
Son düzenleme:
A

AnadoluHost

Ziyaretçi
Esxi sunucularda çekirdek tanımlarken aslında işlemci vermiyorsunuz. Siz 2 çekirdek tanımlayınca esxi 2 çekirdeklik GHz kullanımı veriyor 1 çekirdek bile verseniz o işlem yükü ana sunucunun işlemcileri arasında dağıtılıyor. Multicore görünmesi belki uygulamalarda daha fazla hız sağlıyordur fakat gerçekte 2 çekirdek değil 2 çekirdeklik işlemci hızı veriliyor.
 

EchTR

echtr of legend

Discord:

EchTR#1848

Katılım
2 Aralık 2016
Mesajlar
845
Elmaslar
629
Puanlar
8.060
Yer
İzmir
dostum peki bu vdslerde her şey yapılabiliyor mu ?
örn. steamda saat farmı yapmak yada website hostinglemek gibi ?
 
A

AnadoluHost

Ziyaretçi
dostum peki bu vdslerde her şey yapılabiliyor mu ?
örn. steamda saat farmı yapmak yada website hostinglemek gibi ?
Oyun oynamak dışında her şeyi yapabilirsin.
 

EchTR

echtr of legend

Discord:

EchTR#1848

Katılım
2 Aralık 2016
Mesajlar
845
Elmaslar
629
Puanlar
8.060
Yer
İzmir
A

AnadoluHost

Ziyaretçi
peki neden oyun oynayamıyoruz ? bulut oyun platformlarında rahatlıkla oyun oynayabiliyoruz ?
Uzak Masaüstü Bağlantısı size akıcılık sunmaz. Aracı bir köprü programı ile rahatlıkla oyun oynarsınız tabi sizin oturduğunuz ülke ile aynı lokasyonda ise. Fakat normal VDS'lerde ekran kartı da yoktur o yüzden oynayamazsınız.
 

EchTR

echtr of legend

Discord:

EchTR#1848

Katılım
2 Aralık 2016
Mesajlar
845
Elmaslar
629
Puanlar
8.060
Yer
İzmir
Uzak Masaüstü Bağlantısı size akıcılık sunmaz. Aracı bir köprü programı ile rahatlıkla oyun oynarsınız tabi sizin oturduğunuz ülke ile aynı lokasyonda ise. Fakat normal VDS'lerde ekran kartı da yoktur o yüzden oynayamazsınız.
bunu duyduğuma üzüldüm, vds makineleri tam donanımlı makineler sanmıştım,
sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkürler
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı