Sol Reklam

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

IYusuf_DemirI

O Bir Yutupçu!

Discord:

Yusuf Demir#4555

Katılım
4 Aralık 2016
Mesajlar
1.067
Elmaslar
1.322
Puanlar
13.560
Yaş
28
Yer
İstanbul/Maltepe
Facebook
Yusuf Demir
Travma-Sonrasi-Stres-Bozuklugu.jpg


Travma Sonrası Stres Bozukluğu?

Kişiler yaşadıkları deprem, ölüm, acı gibi duygusal ve fiziksel olayları belli bir süre zarfından sonra dahi üstlerinden atamadıklarından ötürü yaşadıkları olayları sürekli olarak tekrar tekrar yaşamalarına ve bu durumdan ötürü kaynaklanan bozukluğa denir. Bu olay normal insanların en fazla bir kaç hafta sürdükten sonra unutmaları ile sınırlıdır, lakin bu tür stres bozukluğu yaşayan insanlar 1 veya 2 yıl gibi süre zarflarına kadar bu tür olayları sürekli olarak yaşayabiliyorlar ve yaşadıkları olayları sürekli olarak gözlerinde görebiliyorlar buna yabancı dilde ''Flashback'' deniliyor. Stres bozukluğuna neden olabilecek olayları sıralayalım;
-Deprem
-Sevilen birinin kaybı
-Savaş
-Acı
-Felaketler

vs.

Travma Sonrası Stres Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

-Yaşanılan olayları ve durumların etkisinden kurtulamamak, rahatsız edici ve nefret ettirici duygular ile sizlere yaşanılan olayları sanki bir flashback sahnesiymiş gibi gözünüzde canlandırması veya canlandırma hissiyatını yaşatması.

-Yaşanılan durumu hatırlatıcı olan şeylerden uzak durma çabasına girmek, yaşadığımız olayların içeriğinde bulunan herhangi bir kişi veya eşyadan uzak durmaya çalışmamız ve bu yol ile yaşadığımız olayları tekrar yaşamak istememe çabamız.

-Oluşan durumlardan ötürü sürekli olarak dikkatli olmak veya tetikte olmak, yaşadığımız kötü olayın akabinde sürekli olarak tetikte olma çabası ve uyumama, konsantre olamama, tedirgin olma ve olaylara hemen sinirlenme vede ufak seslerden ötürü irkilmek gibi durumlar.

Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Genelde travma yaşayan her kişiye tedavi gerekmek, normal travmalar akabinde genellikle aileler veya çevresel faktörler iyileşme döneminde travma yaşayan insanlara çok fazla yardımcı olan etkenlerdir. Bunun yanı sıra travma sonrasında yaşanılan sters gibi durumlar bir kaç haftadan sonra devam ediyorsa bu durum kesinlikle bir psikolojik danışman aracılığı ile çözülmelidir.
Mevcut olarak kullanılan tedavi yöntemleri;
sel-davranış terapisi (BDT), maruz kalma terapisi (exposure therapy), anksiyete ile baş etme programları, EMDR ve ilaç tedavisidir.​

 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı