Sol Reklam
Sağ Reklam

Sadece Bir Devrim !

SYN_T3SL4

If you can't handle it you will win nothing !

Discord:

Halil#4439

Katılım
11 Mart 2016
Mesajlar
991
Elmaslar
911
Puanlar
19.300
Yaş
22
Yer
Aydın / Kuşadası
Minecraft
SYN_T3SL4
Elektrik biliminin başlangıcı Faraday'ın manyetizma yasası ile başlar. Bu yasanın her ayrıntısına girip can sıkmak istemem ama Faraday'ı " Faraday Kafesi " ile duyanlarınız olmuştur.

Faraday'ın bu çalışmaları günümüz elektrik & elektroniğine hiç yaklaşmasa da onun atasıdır. Örneğin biz bugün yıldırımdan korunma sistemlerini kullanırken (paratoner değil kaplama olarak) Faraday'ın yasasından bahsederiz. Faraday der ki eğer metalden yapılmış bir kafesiniz var ve bunun ucu toprağa bağlıysa içeriden dışarıya dışarıdan da içeriye hiçbir kaçak söz konusu olamaz.

Tabii ki bugünkü elektronikten söz ederken böyle ilkel kalmış durumlardan ziyade devre elemanları gelir aklımıza. Çoğu lise öğrencisi Fizik dersinde gördüğü birçok olaya anlam veremez. Gerek elektrik konusu gerek diğer alanlar. Şimdi onlardan biri olan gelişmenin adımlarına çok ama çok kabaca bakacağız.

Dediğim gibi manyetizma yasası insanların manyetik alan elektrik alan gibi birçok özelliği keşfetmesini sağladı. Bu keşif daha sonra MERAKLI bilim insanları tarafından irdelendi ve karşımıza ilk devre elemanları çıkmaya başladı. Leyden Kavanozu gibi. Leyden Kavanozu bilinen ilk kapasitördür.

Şimdi ben size bu elemanlardan en önemlisi olan transistörden ve diyottan bahsedeceğim.

Kısa süreceği için diyottan hemen söz edelim. Diyotlar bir devrenin trafik polisleridir. Yani akımı yalnızca tek tarafa geçirirler. Peki bu nasıl olur derseniz ?

Bildiğiniz gibi akım her zaman direncin en az olduğu noktadan geçer. Diyotlarda ki mantıkta hangi uçtan akım geçecekse o ucun direnci diğer uca kıyasla çok çok az olmasıdır. Bu sayede akım tek yöne geçer. Diyotu önce anlatmamın bir sebebi de hem doğrultmaçlarda kullanılması hem de transistörlerin temelini oluşturması diyebilirim.

Bunun yanında diyotlar da tabii ki çeşit çeşit. Örneğin led lambalar, döşediğiniz ledler de aslında diyottur.

Diyot Çeşitleri:

• LED (Light Emitting Diode)
• Zener Diyot
• Schottky Diyot
• Lazer Diyot
• Foto Diyot

••• Bu çeşitlenmenin sebebi diyotların akımı geçirirken gerilimde düşüşe sebep olması her diyot tipinde bu değer farklıdır ve doğal olarak projeye göre seçilen diyotta değişir.


TRANSİSTÖR:

Transistör aslında bir nevi yükselticidir. Yani girişine uygulanan bir sinyalin güçlenmesini sağlar. Tıpkı megafonlar gibi ki zaten megafonların yapısını da transistörler oluşturur.

Ancak transistörlerin devrim yaratmasının sebebi:
transistor1.jpg


Bu gördüğünüz fotoğraf ilk transistöre aittir. Şimdi telefonlarınızın içinde bundan onlarca işlemcilerinizde anakartlarınızda binlercesinin olduğunu düşünün. Sizce boyutları hala aynı kalabilir mi?

Tabii ki kalamaz. İşte püf nokta bu. Transistörlerin küçültülmesive ilk kez transistörlü daha doğrusu ilk kez küçültülmüş bir transistör kullanılarak piyasaya sürülen radyolar sayesinde bugünkü teknolojinin önü açıldı.

Şimdi uğraşılan şey daha da küçültebilmek. Ancak bir sorun var. Kuantum diyarına dair bilgimiz buna izin veriyor mu ?
 
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı