OLAYIN ÖZETİ
Şahıslar:
Erisos (Quezly takımının sahibi ve siparişle ilgilenen yönetici)
Florinsky (Bize özel haritayı yapan Quezly'de çalışan bir mimar)
Proomp (Sipariş verip mağdur olan müşteri, yani ben)
Llampis (Mağdur olan müşterinin ortağı, yani benim ortağım)
Olayın özeti:
Quezly adlı takımdan özel harita siparişi oluşturduk. 200x200 boyutunda Çin temalı lobi haritasının fiyatı 400₺, satış hakları fiyatı ise 300₺ olmak üzere toplamda 700₺'ye anlaştık. Harita ücretini (400₺), harita teslimatı sırasında ödedik ancak satış hakkı ücretini beklenmedik bir sorun yaşadığımız için hemen ödeyemedik.
Satış hakkını alacağımız için haritanın herhangi bir yerde tanıtılmamasını istedik ve anlaştık fakat satış hakkı ücretini ödeme konusunda net tarih veremediğimiz için sipariş ticket'ı Florinsky tarafından kapatıldı ve hemen ardından satın aldığımız sözde "özel" haritayı mc-tr'de reklam amaçlı "müşterimize yaptığımız harita" diye tanıttılar. Bunu görür görmez Erisos ile iletişime geçtim. Haritayı herhangi bir yerde paylaşılmaması konusunda anlaştığımızı hatırlatmıştım fakat satış hakkı ücretini ödemediğimizi ve sipariş ticket'ının kapatıldığını söyledi. Bunun üzerine şaşırdım, durumu izah ettim, uzunca tartıştık ve sonuç olarak bir anlaşmaya vardık.
Anlaşmamız şöyleydi; satış hakkı ücretini (300₺) en geç 20.11.2023'e kadar ödeyecektik ve beklettiğimiz için karşılık olarak, bize verecekleri 1 haritanın render'ını alacaktık (harita render'ı: haritayı 3d mimari görselleştirme işlemi, birnevi photoshop, bkz: tıkla).
19.11.2023 (yani dün) haritada kullanılan 4 adet büyük ve önemli yapıların (ç)alıntı olduğunu öğrendik (2 adet sağda ve solda kullanılan duvarların, 1 adet ortada kullanılan kapının ve 1 adet ejderhanın özel değil ücretsiz/alıntı olduğunu öğrendik).
Bu durum üzerine Florinsky ve Erisos ile konuştum fakat herhangi bir kesin uzlaşmaya varamadık. Aldıkları son karar ile iade yapılmayacağını ve satış haklarının da verilmeyeceğini söylediler. Halbuki satış haklarını alacağımıza dair anlaşmıştık? Haritanın satışı yapılması durumunda, haritayı kendi siteleri üzerinden ücretsiz dağıtacaklarını da söylediler.
Satış haklarıyla beraber alacağım haritayı satış haklarıyla alamadım üstüne özel diye sipariş vermeme rağmen harita özel değil.
Şahıslar:
Erisos (Quezly takımının sahibi ve siparişle ilgilenen yönetici)
Florinsky (Bize özel haritayı yapan Quezly'de çalışan bir mimar)
Proomp (Sipariş verip mağdur olan müşteri, yani ben)
Llampis (Mağdur olan müşterinin ortağı, yani benim ortağım)
Olayın özeti:
Quezly adlı takımdan özel harita siparişi oluşturduk. 200x200 boyutunda Çin temalı lobi haritasının fiyatı 400₺, satış hakları fiyatı ise 300₺ olmak üzere toplamda 700₺'ye anlaştık. Harita ücretini (400₺), harita teslimatı sırasında ödedik ancak satış hakkı ücretini beklenmedik bir sorun yaşadığımız için hemen ödeyemedik.
Satış hakkını alacağımız için haritanın herhangi bir yerde tanıtılmamasını istedik ve anlaştık fakat satış hakkı ücretini ödeme konusunda net tarih veremediğimiz için sipariş ticket'ı Florinsky tarafından kapatıldı ve hemen ardından satın aldığımız sözde "özel" haritayı mc-tr'de reklam amaçlı "müşterimize yaptığımız harita" diye tanıttılar. Bunu görür görmez Erisos ile iletişime geçtim. Haritayı herhangi bir yerde paylaşılmaması konusunda anlaştığımızı hatırlatmıştım fakat satış hakkı ücretini ödemediğimizi ve sipariş ticket'ının kapatıldığını söyledi. Bunun üzerine şaşırdım, durumu izah ettim, uzunca tartıştık ve sonuç olarak bir anlaşmaya vardık.
Anlaşmamız şöyleydi; satış hakkı ücretini (300₺) en geç 20.11.2023'e kadar ödeyecektik ve beklettiğimiz için karşılık olarak, bize verecekleri 1 haritanın render'ını alacaktık (harita render'ı: haritayı 3d mimari görselleştirme işlemi, birnevi photoshop, bkz: tıkla).
19.11.2023 (yani dün) haritada kullanılan 4 adet büyük ve önemli yapıların (ç)alıntı olduğunu öğrendik (2 adet sağda ve solda kullanılan duvarların, 1 adet ortada kullanılan kapının ve 1 adet ejderhanın özel değil ücretsiz/alıntı olduğunu öğrendik).
Bu durum üzerine Florinsky ve Erisos ile konuştum fakat herhangi bir kesin uzlaşmaya varamadık. Aldıkları son karar ile iade yapılmayacağını ve satış haklarının da verilmeyeceğini söylediler. Halbuki satış haklarını alacağımıza dair anlaşmıştık? Haritanın satışı yapılması durumunda, haritayı kendi siteleri üzerinden ücretsiz dağıtacaklarını da söylediler.
Satış haklarıyla beraber alacağım haritayı satış haklarıyla alamadım üstüne özel diye sipariş vermeme rağmen harita özel değil.
1 - Olayın Ayrıntıları
1. Quzly.net adlı takımdan bir özel harita siparişi oluşturdum.
2. Sonra detayları konuştuk. Haritayı satış haklarıyla/sahipliğiyle beraber almak istediğimi belirttim. Harita fiyatını 400₺ + satış hakkı için 360₺'ye anlaştık.
3. Sonra satış hakkını 360'dan 300'e düşürerek yeniden anlaştık ve herhangi bir sözleşmeye tabi tutulmak istemediğimi belirttim ve kabul ettiler:
4. Ödemenin nasıl yapılacağını da konuştuk ve satış hakkı ücretini (300₺) en son ödeyebileceğimizi de kendileri söylediler:
5. Daha ödemeye geçmeden, haritanın yapımına bile başlanmadan takım kurucusu Erisos, satış haklarını ödemeyip haritayı satarsak sitelerinde bedavaya yayınlayacaklarını dile getirdiler. Böyle bir şey demesine şok oldum çünkü daha konuşmanın başındayız. Aynı tavrını son konuşmamızda da gösterdi.
6. Bu arada harita satın alımını tek başıma yapmadım, bu işe ortağımı da kattım.
7. Haritanın satış haklarını alacağımı belirttim.
8. Satış hakkı ücretini hemen ödeyecektik fakta ortağımın aniden borca girmesinden dolayı satış hakkı ücretini ödemeyi erteleyeceğimi belirttim ve ticket kapatıldı.
9. Satış haklarını alacağım için haritanın herhangi bir yerde paylaşılmasını istemediğimi belirtmiştim fakat mimar arakdaş Florinksy ticket'ı kapatmış, takım kurucusu arkadaş Erisos ise hemen ardından haritayı mc-tr'de paylaşmıştı.
10. Sonrasında haritanın mc-tr'de paylaşılmasıyla ilgili DM attım.
11. Mc-tr'de paylaşılan harita konusunun kaldırılmasını ve zaten satış haklarını ileriki bir zamanda alacağımı belirttim
12. Ayrıca satış haklarını alacağımızı söylemişken ve onlar da bunu kabul etmişken haritayı nerede satacağımızı, anlaşma yapıldıktan sonra sordu ve cevap olarak, yurtdışında dedim fakat zorla site/discord öğrenmeye çalıştı ve hakları vermeyeceğiz demeye başladı. Ancak zaten discord'umuz tam hazır değil, boş ve sitemiz de tam hazır değil
13. Neyse uzunca tartıştıktan sonra bir anlaşmaya varmaya başladık. Satış haklarını 1-2 hafta sonra alacağımızı belirttim, bu durumda bekledikleri için karşılık olarak onların 1 haritasının render'ını yapmamızı istediler. (harita render'ı: haritayı 3d mimari görselleştirme işlemi, birnevi photoshop, bkz: tıkla)
14. Ve bu şekilde bir anlaşma yaptık.
15. Sonrasında harita render'ı için haritayı vermelerini bekledik ve verdikleri harita dosyası bozuk olduğu için yeniden sorunsuz bir şekilde vermelerini tekrardan bekledik. Render alırken harita bozuk olduğu için sorunlar yaşadık ve bunu konuştuk. Daha sonra yeni bir harita siparişi yaptıklarını ve o haritayı bittikten sonra render almamız için bize ileteceklerini belirttiler.
16. En geç 20.11.2023'te 300₺ olan satış hakkı ücretini ödeyecektik, 19 Kasım'da satış hakkı ücretinin ödenmesi için hatırlatma maksatlı dm attılar. Sonrasında ücreti ödemeden önce haritanın oyun içi görsellerini bir arkadaşıma attım ve arkadaşım, haritadaki kullanılan bazı yapıların ücretsiz/alıntı olduğunu söyledi. Bunun üzerine sinirlendim ve haritanın tamamen bize özel olup olmadığını en ince ayrıntısına kadar araştırdım. Yoğun ve uzun bir araştırma sonrasında "özel" diye aldığımız haritanın ortasında kullanılan kapının ücretsiz bir haritadan alıntı olduğunu gördüm.
17. Bu durum için haritayı yapan Florinksy'a dm attım fakat haritanın ortasında kullanılan bu duvarın çalıntı olmadığını iddia etti.

18. Uzunca tartıştıktan sonra o kapıyı kendisinin yaptığını kanıtlayamadığı için revize edebileceğini söyledi. Ben de 1 adet ücretsiz alıntı yapının kullanılmasının pekte sorun teşkil etmeyeceğini düşünerek revize edilmesini kabul ettim.
19. Ancak haritanın sağında ve solunda kullanılan 2 duvarın da başka bir haritadan alıntı olduğunu öğrendim ve bunun için tekrar dm attım. Rahatsızlık için %50 iade sağlayabileceğini söyledi ve sonrasında grup oluşturdu.
20. Florinsky, Erisos'u dahil ederek bir grup kurdu. Gruptan bazı açıklamalar yapmaya çalıştılar. 3 adet yapısının (2 adet sağda ve solda kullanılan duvar, ve 1 adet ortadaki kapı yapılarının) ücretsiz/alıntı olduğunu öğrendiğim için %50 iadeyi kabul etmedim, onun yerine tam iade istedim. Ancak sözleşmeleri gereği bunun mümkün olamayacağını söylediler. Daha sonra gruba AmonPl (mc-tr yetkilisi olarak değil takım yöneticisi olarak) geldi. Bir çözüme varılmasını teklif etti. Bunun üzerine karşılıklı tekliflerde bulunduk ve bir anlaşmaya vardık. Anlaşma şu şekilde olacaktı: yaşanılan durumdan dolayı satış hakkı ücretini 300₺ yerine 200₺ olarak ödeyecektik ve onlara 1 harita render'ı yapmayacaktık.
21. Ancak ertesi gün bu anlaşmayı da bozarak satış haklarını vermekten vazgeçtiklerini, sebep olarak ise sözleşmelerinin 2.1 ve 2.2 maddelerini ihlal ettiğimi söylediler. İhlal ettiğim durum ise harita dosyasını başkalarıyla paylaşmam denildi fakat kendi para ödediğim harita dosyasını kimle ne için paylaşayım? Diğer bir sebepse takımlarına karşı asılsız iddialarda bulunmam olarak söylendi. Haritada ücretsiz/alıntı yapılar olduğunu iddia ettim, kapının alıntı olduğunu kabul ettiler fakat diğerlerini kabul etmediler.
22. Satış haklarını vermekten vazgeçip anlaşmayı bozdukları için haritayı yeniden araştırdım ve haritada kullanılan ejderhanın da 3 yıl önce paylaşılmış ücretsiz bir haritadan alınıp düzenlendiğini fark ettim. Bu durumda iyice sinirlendim ve baktım ki herhangi bir uzlaşmaya varamıyoruz, dedim ki "kara listede görüşürüz." Bunun üzerine gruptan çıkarıldım.
2 - Haritada kullanılan ücretsiz/(ç)alıntı yapıların kanıtları
1. Haritada kullanılan büyük kapı
Bize özel diye sunulan haritanın kapısı (ücretsiz bir kapı)

Kapının kullanıldığı orijinal harita

Birebir aynı şekil olmasının dışında renkler ve yerleştirilen bloklar bile %100 aynıdır. Soldaki orijinal, sağdaki bizim haritada kullanılan:

O ücretsiz haritanın linki:
www.planetminecraft.com
2. Haritanın sağında ve solunda kullanılan duvarlar
Bize yapılan "özel" haritada (ç)alıntı duvarı hafiften düzenleyerek kullandılar
Orijinal duvar
Orijinal duvarın detayları
"Özel" haritamızda kullanılan duvarın detayları
Farklı bir açıdan orijinal duvarın detayları
Farklı bir açıdan "özel" haritamızda kullanılan duvarın detayları
Duvarları aldığı haritanın linki:
www.planetminecraft.com
3. Ejderha
Ejderhayı 2 duvarın arasına yerleştirecekti, alan küçük olduğu için ejderhanın gövdesi çok kalın fakat çok kısaydı. Ayrıca kafası da gövdesine kıyasla orantısız bir şekilde çok büyüktü. Bu yüzden son revize olarak ejderhanın vücudunu silip sadece kafasını kullanmıştık.
Ejderhanın orijinalinde bıyıkları çit ile yapılmıştı fakat beyaz bir blokla değiştirmiş
Orijinal
Yakın kıyaslama (soldaki düzenlenmiş hali, sağdaki orijinal hali; ejderhanın orijinalinde bıyıkları çit ile yapılmıştı fakat beyaz bir blokla değiştirmiş)
Ayrıca ejderha orijinalde çok uzun fakat bizim haritamızda ejderhanın küçük olması gerekiyordu o yüzden gövdeyi de değiştirmiş.
Ek olarak Orijinal ejderha tahminimce 1.12 sürümünde yapılmış, bizim harita 1.20 sürümünde yapıldı ve orijinal ejderha haritası 3 yıl önce ücretsiz paylaşılıp dosyanın bozuk/sorunlu olabileceği nedeniyle dosya paylaşımı silinmiş. Bu yüzden bazı bloklar değiştirilmiş olabilir.
Ücretsiz orijinal ejderha linki:
www.planetminecraft.com
Zaten bu ejderha bizim haritamıza entegre olabilecek bir yapı değildi o yüzden ejderha çok kötü gözüküyordu.
Subarashí Kófuku Minecraft Map
Hello! Thanks for viewing this project. Here's some information about the project Project Name Subarash K fuku Time to finish 3 Days Main Theme...
2. Haritanın sağında ve solunda kullanılan duvarlar
Bize yapılan "özel" haritada (ç)alıntı duvarı hafiften düzenleyerek kullandılar

Orijinal duvar

Orijinal duvarın detayları

"Özel" haritamızda kullanılan duvarın detayları

Farklı bir açıdan orijinal duvarın detayları
Farklı bir açıdan "özel" haritamızda kullanılan duvarın detayları

Duvarları aldığı haritanın linki:
-| Lobby |- Japanese theme | DOWNLOAD Minecraft Map
RESOURCE INFORMATION Total size 250x250 THE LOBBY CONTAINS x8 NPC spots easily editable there is room for special needs x5 Crate spots easily editable...
3. Ejderha
Ejderhayı 2 duvarın arasına yerleştirecekti, alan küçük olduğu için ejderhanın gövdesi çok kalın fakat çok kısaydı. Ayrıca kafası da gövdesine kıyasla orantısız bir şekilde çok büyüktü. Bu yüzden son revize olarak ejderhanın vücudunu silip sadece kafasını kullanmıştık.
Ejderhanın orijinalinde bıyıkları çit ile yapılmıştı fakat beyaz bir blokla değiştirmiş

Orijinal

Yakın kıyaslama (soldaki düzenlenmiş hali, sağdaki orijinal hali; ejderhanın orijinalinde bıyıkları çit ile yapılmıştı fakat beyaz bir blokla değiştirmiş)
Ayrıca ejderha orijinalde çok uzun fakat bizim haritamızda ejderhanın küçük olması gerekiyordu o yüzden gövdeyi de değiştirmiş.
Ek olarak Orijinal ejderha tahminimce 1.12 sürümünde yapılmış, bizim harita 1.20 sürümünde yapıldı ve orijinal ejderha haritası 3 yıl önce ücretsiz paylaşılıp dosyanın bozuk/sorunlu olabileceği nedeniyle dosya paylaşımı silinmiş. Bu yüzden bazı bloklar değiştirilmiş olabilir.
Ücretsiz orijinal ejderha linki:
Oriental Palace with Dragon!! [Plus Timelapse] Minecraft Map
Hey everyone, this is my first post in a while, and it's one I'm very proud of! The main features are the swan palace, the tallest building,...
Zaten bu ejderha bizim haritamıza entegre olabilecek bir yapı değildi o yüzden ejderha çok kötü gözüküyordu.

Kötü durması nedeniyle ejderhanın yönünü değiştirmiştik fakat yine de kötü gözüktüğü için gövdesini silip sadece kafasını haritada tutmuştuk.

Son düzenleme: