Sol Reklam

Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

IYusuf_DemirI

O Bir Yutupçu!

Discord:

Yusuf Demir#4555

Katılım
4 Aralık 2016
Mesajlar
1.067
Elmaslar
1.322
Puanlar
13.560
Yaş
28
Yer
İstanbul/Maltepe
Facebook
Yusuf Demir
Üniversiteye geçiş sürecim;
Öncelikle merhabalar, ben Yusuf. 22 yaşında olup zamanında herkes gibi Üniversite sınavına hazırlanmış olup sınavı başarılı bir şekilde geçmiş bulundum. Bölümleri araştırırken sürekli olarak Mimari veyahut Yönetimsel alanlar ile ilgili araştırmalar da bulunsam da pek bana göre bir bölümün gelmediği fikrine kapıldım. Aradan bir kaç gün geçtikten sonra ilgili okul ve dershane öğretmenlerim sayesinde kariyer planlamasına vb. durumlara karşı bir kaç bilgilendirme konuşmasında bulunduk. Lise okulumda Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik servisine hiç uğramamamdan ötürü bu tür bir bölüm ile alakalı pekte fikir sahibi değildim. Aile çevremizden bir kaç Rehberlik servisi görevini sürdüren öğretmen ile konuşunca bu bölümün aslında çocukluğumdan beridir istediğim ve hayalini kurduğum bir öğrenim planına sahip meslek olduğu kanısına vardım.

Öğrenim hayatım boyunca çok fazla ders çalışmamamdan ötürü orta seviyeli bir puan ile Fatih Üniversitesine yerleşme ihtimalim doğdu seçimimi yaparken de bu okuldan yana kullanmıştım seçimimi. Fatih Üniversitesi yaşanılan Fetö olaylarından ötürü kapatılmaya yüz tutmuş bir öğrenim yerleşkesi olarak kabul görüldü ve orada bulunan öğrencileri transfer-yeniden seçim veyahut yatay geçiş gibi alternatif yollar ile başka öğretim yerleşkelerine gönderme planları gün yüzüne çıktı. Şuan Maltepe Üniversitesinde Pdr(İng) bölümünde okuyorum ve bölüm öğretmenleri her ne kadarda sıkıcı bir şekilde dersi anlatsalar da benim amacım bu bölümde güzel bir eğitim zamanı geçirmek.

psikolojik-danismanlik-nedir-ne-dedgildir.png


Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Bölümü Nedir?

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünün odak noktasının insan olması sebebiyle insanın olduğu her yerde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yazımızda üniversite sonrası önümüzdeki alternatifler ve bireysel tercih ve ilgi alanımız dönük çalışabileceğimiz meslek alanlarına yer vereceğiz.

Böylelikle üniversitelerde okuyan öğrencilerimize yol haritası çıkarmak ve onları aydınlatmak istiyoruz.
Mesleğimizin büyük kitlelere hitap etmesi ve güncel olması sebebiyle öncelikle inancımız bir psikolojik danışman adayının sürekli gelişime açık olması ve öğrencilik yıllarında bu anlamda süreç geçirmesi. Öğrencilik yıllarında peki ne yapmalıyız. Bununla ilgili olarak çalışma alanlarımızı göz önünde bulundurarak farklı alanlarda kısa süreli de olsa staj yapma, gözlem yapma şansımızı yaratmalıyız. Bu hem bizi mesleki anlamda geliştirecek hem de ileriki meslek hayatımız için bir vizyon oluşturma konusunda yarar sağlayacaktır.

Dernek ve Sosyal Hizmet faaliyetlerinde etkin yer almanın da bu süreçte yararlı olduğuna şahit olduk ve oluyoruz. Çeşitli üniversitelerin, kolejlerin ve PDR Derneğinin düzenli olarak yaptıkları kongre, sempozyum, seminer, çalıştay vs. etkinliklere katılmanın ve mesleki kaynaşmanın sağlanmasının da önemini biliyor ve öneriyoruz. Alanımız psikoloji, eğitim ile ilgili kitaplar okumak, film ve dizi izlemek gibi kişisel ve yararlı faaliyetlere de önem göstermeliyiz. Ki unutmamız gerekir ki iyi bir psikolojik danışman sadece psikolojik film veya dizi izleyen değil, insanın içinde olduğu her şeyde ders çıkarabilen ve ayrıntıları yakalayan bireydir. Aynı şekilde sadece alan kitapları değil roman okuyarak da kişisel tahliller ve ilişkiler hakkında bir şeyler çıkarmak iyi bir psikolojik danışmanın hedeflemesi gereken şeylerdir. Bu konuda kendimize sınır ve kısıt çizmeden hareket etmeli ve yaşantı olan her yerde bulunmalıyız. Gezi ve gözlem, insanları tanımak, gözlemlemek, yazı ve şiir yazmak, fotoğrafçılık, resim yapmak, dans ve drama, tiyatro gibi birçok sosyal etkinlikte bu hedef planlarımız arasında olmalıdır diye düşünüyorum.


maxresdefault (1).jpg



Bu bölümün alanları;

1.Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda(Okulöncesi, İlkokul, Ortaokul, Lise) “Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen” unvanıyla çalışabilirler.

2. Özel Eğitim Kurumları’nda (Okulöncesi, İlkokul, Ortaokul, Lise) “Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen” unvanıyla çalışabilirler.

3. MEB Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde “Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen” unvanıyla çalışabilirler.

4. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde “Psikolojik Danışman” unvanıyla çalışabilirler.

5. Üniversitelerin Akademik Personel Kadrolarında Ve Üniversitelerin Psikolojik Danışma Birimlerinde Psikolojik Danışman” unvanıyla çalışabilirler.

6. Özel Psikolojik Danışma Merkezleri ve Psikokoterapi Merkezlerinde “Psikolojik Danışman” ve uzmanlıklarına göre Psikoterapist unvanıyla çalışabilirler.

7. Yüksek Lisans yaparak tercih ettikleri alanlarda uzmanlaşabilirler. Uzmanlaştıkları alanlarda uzmanlık derece ve unvanlarına göre çalışabilirler. Aynı zamanda Odyoloji Yüksek Lisansı yaparak da kamu ve özel sağlık kuruluşlarında “Odyolog” olarak görev alabilirler.

8. Askeri Liseler, Astsubay Meslek Yüksek Okulları, Harp Okulları ve Türk Silahlı Kuvvetleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimlerinde görev alabilirler.

9. Dershane ve Etüt Merkezlerine “Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen” unvanıyla çalışabilirler.

10. Aile ve Çocuk Mahkemelerinde kadrolu olarak Pedagog, Sosyal Hizmet uzmanı ve Bilirkişi olarakçalışabilirler.

11. Denetimli Serbestlik Şubeleri ve CezaevlerindePedagog” unvanı ile çalışabilirler.

12. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Polis Akademisinde, Polis Meslek Yüksekokullarının Psikolojik Danışma Merkezlerinde, Rehberlik ve Danışma Büro Amirliklerinde, Çocuk Şube ve Büro Amirliklerinde “Psikolojik Danışman” unvanıyla çalışabilirler.

13. Sosyal Hizmetler Kurumu’na bağlı kreş, anaokulu, yurtlar, toplum merkezlerinde “Psikolojik Danışman” ve “Sosyal Hizmet Uzmanı” olarak görev alabilirler.

14. Aile Danışma Merkezleri’nde “Aile Danışmanı” olarak görev alabilirler.

15. Özel Şirketler, Sağlık Kuruluşları ve İşletmelerin İnsan Kaynakları ve Eğitim Birimlerinde “Psikolojik Danışman”, “İnsan Kaynakları Uzmanı”, “Kariyer ve Yönetim Danışmanı”, “Eğitim Danışmanı”

16. Uzmanlaşarak Eğitim ve Koçluk Merkezlerinde Eğitim Danışmanı, Koç (Yönetim Koçu, Eğitim Koçu, Öğrenci Koçluğu vb.) olarak çalışabilirler.

17. Diyanet İşleri Bakanlığı, Spor ve Gençlik Bakanlığı gibi bazı bakanlıklarda “Psikolojik Danışman” kimliği ile alım yapmaktadırlar.

18. Anaokulu ve Kreşlerde “Psikolojik Danışman” ve “Kurum Müdürü” unvanlarıyla iş imkânları olmaktadır.


Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ne Değildir?

1. Rehberlik çocuğun elinden tutup yürütmek, bütün ihtiyaçlarını karşılamak değildir.
2. Rehberlik öğrenciyi korumak, her sıkıntıdan kurtarmak, problemlerini çözmek için doğrudan yardım yapma değildir.
3. Rehberlik öğrenciye öğüt vermek, telkinde bulunmak, tavsiye yapmak değildir.
4. Rehberlik öğrencilere test uygulamak, anket yapmak, fiş doldurmak dosya tutmak gibi rutin işler değildir.
5. Rehberlik okulda disiplini sağlama, öğrencileri tehdit etme, kontrol altında bulundurma, onları yargılama işi değildir.
6. Rehberlik idarenin istek ve arzularını öğrencilere empoze etmek, öğrenci ile okul idaresi arasında aracılık etmek işi değildir.
7. Rehberlik öğrencilerin devamsızlıklarını incelemek, karne yazmak sekreterlik yapmak değildir.
8. Rehberlik öğrenciyle ahbaplık etmek, sohbet yapmak, dertleşmek değildir.
9. Rehberlik bilgi vermek, ikna etmek inandırarak ve önderlik ederek çocukların davranışlarını etkilemek değildir.

struggle-between-the-brain-and-the-heart-artistic-hd-wallpaper-1920x1200-2305.jpg


Psikolojik Danışman Kime Denir?

Psikolojik danışman, üniversitelerin Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, bölümlerinden mezun olan ve dört yıllık lisans eğitimi alan kimselerdir. Genellikle okul ortamında çocuk ve ergenlerin, eğitim, öğrenme ve gelişim sorunlarıyla uğrasan yardım mesleğidir. Bölüm mezunlarına Psikolojik Danışman veya Rehber Öğretmen unvanı verilir.
Psikolojik danışmanların, hizmet verdiği kimseler hasta kimseler değildir. Bunlara danışan denir. Psikolojik danışmanlar, okulda ve hayatta başarısız ve uyum güçlüğü gösteren öğrencilerle ve onların aileleriyle görüşür, bireysel ve grup danışmaları yapar, testler uygular ve sorunların kaynağını ortaya çıkarmaya çalışır. Birey ve öğrencilerin, kişilik, yetenek ve ilgilerine uygun programlara yönelmelerine yardımcı olur.

Psikolog Kime Denir?

Üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültesi, Psikoloji bölümlerinden mezun olan ve dört yıllık lisans eğitimi alan kimselerdir. Psikoloji mezunlarının istihdam alanları konusunda önceliği daha çok özel ofislerdir. Bununla beraber hastaneler, adliyeler ve eğitim kurumları da psikoloji mezunlarının çalışabileceği alanlardır. Psikoterapi yaparlar. Bireylere test, envanter gibi psikolojik ölçme araçları uygularlar. İlaç tedavisine başvuramazlar. Yönlendirme yaparlar.

Psikiyatr Kime Denir?

Üniversitelerin Tıp Fakültesi bölümlerinden mezun olan, Kişilik bozukluklarına yol açmış, kökleşmiş, ağırlaşmış ve bilinçaltına inmiş problemlerin çözümüyle uğrasan kişilerdir. Psikoterapistler; altı yıllık tıp eğitiminden sonra üç yıllık uzmanlık eğitimi almış kişiler ve patolojik psikolojide en az üç yıllık doktora eğitimi yapmış ve ruh sağlığı hastanelerinde bir yıl kadar bir uygulamalı eğitim görmüş kişilerdir. Nevrotik ve psikotik gibi ciddi davranım bozukluklarının teşhisi ve tedavisiyle uğraşırlar ve bunların uğraştıkları kişiler hasta kişilerdir. İlaç tedavisine başvurabilirler.

Kaynakça
Karaköse, B. , Yılmaz, E. ve Şahin, S. , (2002) Rehberlik ve Psikolojik Danışma, Kayseri Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Kayseri
Tan, H. (2000) Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, İstanbul MEB yayınları
aktuelpdr
ve diğer web siteleri.
a54ce5b5b8762434be609cf8d54e1da4.jpg
 

Citrus

Arcenia Network & Team Zephyr

Discord:

Citrus#4361

Katılım
11 Ağustos 2015
Mesajlar
1.056
Elmaslar
940
Puanlar
16.030
Yer
Antalya
Minecraft
HyperCitrus
Başarılı konu, benimde abin PDR okudu ve şuanda doğu görevinde öğretmen. Son yılı. Gaziantepde.
 

IYusuf_DemirI

O Bir Yutupçu!

Discord:

Yusuf Demir#4555

Katılım
4 Aralık 2016
Mesajlar
1.067
Elmaslar
1.322
Puanlar
13.560
Yaş
28
Yer
İstanbul/Maltepe
Facebook
Yusuf Demir
Başarılı konu, benimde abin PDR okudu ve şuanda doğu görevinde öğretmen. Son yılı. Gaziantepde.
Pdr bölümü gerçekten güzel bir bölüm. Hele ki çocukları falan seviyorsan gerçekten tam senlik bir bölüm. İnsanları anlamaya ve onlara hayatlarında çözümler bulmaya dayalı bir bölüm olması da beni gerçekten kendine çekmesinde çok büyük bir etken oldu.
 

Citrus

Arcenia Network & Team Zephyr

Discord:

Citrus#4361

Katılım
11 Ağustos 2015
Mesajlar
1.056
Elmaslar
940
Puanlar
16.030
Yer
Antalya
Minecraft
HyperCitrus
Pdr bölümü gerçekten güzel bir bölüm. Hele ki çocukları falan seviyorsan gerçekten tam senlik bir bölüm. İnsanları anlamaya ve onlara hayatlarında çözümler bulmaya dayalı bir bölüm olması da beni gerçekten kendine çekmesinde çok büyük bir etken oldu.
Abim ilk görevine Artvin de gitmişti ve ilkokulda görevliydi. Çocuklar tam karadeniz ağzıyla konuştuğu için pek anlayamadığını söylemişti. Ama pdr ninde bazı üzüntü dolu yanları var. Örnek olarak tacize, istismara uğramış kızlar var. Onların o bitmişliklerini görünce sinirleniyor ve üzülüyor insan.
 

IYusuf_DemirI

O Bir Yutupçu!

Discord:

Yusuf Demir#4555

Katılım
4 Aralık 2016
Mesajlar
1.067
Elmaslar
1.322
Puanlar
13.560
Yaş
28
Yer
İstanbul/Maltepe
Facebook
Yusuf Demir
Abim ilk görevine Artvin de gitmişti ve ilkokulda görevliydi. Çocuklar tam karadeniz ağzıyla konuştuğu için pek anlayamadığını söylemişti. Ama pdr ninde bazı üzüntü dolu yanları var. Örnek olarak tacize, istismara uğramış kızlar var. Onların o bitmişliklerini görünce sinirleniyor ve üzülüyor insan.
Maalesef ki, dünyanın dört bir yanında bu tür olaylar mevcut. En kötüsü ise müslümanlığın bu kadar yaygın olduğu ve bu kadar yaşanmadığı bir yerde bu tür olayların yaşanması. Her zaman sevdiğim bir söz vardır ''İnsan kusurludur, İslam kusursuzdur.'' tabi bir insanın İslam'ı yaşayabilmesi ve onu idrak edebilmesi için her şeyden önce insani değerleri bilmesi lazım. İnsan insan olamadıktan sonra varsın müslüman olmasın.
 

Citrus

Arcenia Network & Team Zephyr

Discord:

Citrus#4361

Katılım
11 Ağustos 2015
Mesajlar
1.056
Elmaslar
940
Puanlar
16.030
Yer
Antalya
Minecraft
HyperCitrus
Maalesef ki, dünyanın dört bir yanında bu tür olaylar mevcut. En kötüsü ise müslümanlığın bu kadar yaygın olduğu ve bu kadar yaşanmadığı bir yerde bu tür olayların yaşanması. Her zaman sevdiğim bir söz vardır ''İnsan kusurludur, İslam kusursuzdur.'' tabi bir insanın İslam'ı yaşayabilmesi ve onu idrak edebilmesi için her şeyden önce insani değerleri bilmesi lazım. İnsan insan olamadıktan sonra varsın müslüman olmasın.
Haklısınız, benim abim de böyle üzüldüğü durumlarda gelir içini bana döker. Birbirimizin sır küpü olduk.
 

Farid

Odunlara Vur Vur Vur!

Discord:

FaridJaffa#4919

Katılım
6 Nisan 2020
Mesajlar
35
Elmaslar
6
Puanlar
0
Yaş
23
Minecraft
FaridJaffa
psikoloji konulari guzel ben cok ugrasmistim boyle konularla
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı