Sol Reklam

MisterArda

Skripter-Pluginer!
Katılım
20 Kasım 2017
Mesajlar
255
Elmaslar
153
Puanlar
6.820
Yer
California
Merhaba ben Arda. Bugün "Gelmiş Geçmiş" serisinin ilk bölümüne hoş geldiniz. Serimizin ilk bölümü Pablo Escobar'ı anlatıyor. Yarın ise yani çarşamba günü ise daha belirlemedim. Ama illa bir kişi olacak. Hadi fazla uzatmadan konuya geçelim.



Hepiniz Pablo Escobar adını duymuşsunuzdur. Ama yakından inceleyenler ya vardır ya yoktur. İşte bugün bu
konuyu yapma amacım bu. Haydi gelin, konumuza geçelim. Arkadaşlar geçmeden önce en altta kaynaklar bulunmaktadır.


indir.png

(Pablo Escobar Narcos dizisinde nakliyat yaparken çekilen bir sahne.)


Pablo Escobar'ın Biyografisi

Tam adı Pablo Emilio Escobar Gaviria'dır. Çiftçi bir babanın ve ilkokul öğretmeni bir annenin 7 çocuğundan biri olan Pablo Escobar 1 Aralık 1949 tarihinde Kolombiya’nın Rionegro şehrinde dünyaya geldi. Ailesi ile birlikte sonradan Envigado şehrinin kenar mahallelerine taşındı.
Yoksul bir ailenin çocuğu olan Escobar, küçükken ailesinin parasızlıktan dolayı çektiği sıkıntılara şahit oldu. Annesine zor günlerde ''Sabret, büyüyünce istediğin her şeyi ayağına getireceğim'' dediği bilinir.
Pablo, başta annesi olmak üzere tüm ailesini sefaletten kurtarmak için hırslı bir genç olarak yetişti. Para kazanmak için her yolu kendine hak olarak görmeye başlaması, onu erken yaşta suça itti.

Pablo-Emilio-Escobar-Gaviria-became-the-infamous-leader-of-the-Medellin-cartel..jpg

(Pablo Escobar'ı konu alan Narcos dizisinde bir sahne)

Pablo Escobar'ın Suç ve Uyuşturucu Kariyeri

Suç kariyerine ufak çapta hırsızlıklarla başladı. İlerleyen yıllarda kaçak sigara ve sahte ikramiye biletleri satarak dolandırıcılık dünyasına girdi.
Kolombiya’da o dönem sigara kaçakçılığı piyasasında büyük bir rekabet vardı ve bu mücadeleye halk arasında ''Marlboro Savaşları'' adı verilmişti. Pablo’nun bir sonraki adımı ise araba çalıp, satmak oldu.
İşleri gittikçe büyüten Pablo, Kolombiya’nın büyük kentlerinden Medellin’de ünlü ve varlıklı insanları fidye için kaçırmaya başladı.
1970’lerin başında uyuşturucu piyasasının en önemli ürünü esrardı. Ancak 70’li yılların ortasında kokain popüler olmaya başladı. Kokain üretimi için kaçakçılık cenneti olan Kolombiya çok uygun bir ülkeydi. Kokain’in üretildiği en büyük koka tarlaları da komşu ülkeler olan Peru ve Bolivya’daydı.
Pablo Escobar Medellin şehrindeki ünlü uyuşturucu baronu Fabio Restrepo’yu öldürüp onun operasyonunu ele geçirdi. Onun üretim ve dağıtım şebekesini dünyanın o güne dek görmediği bir uyuşturucu karteline çevirdi. Ortaklık kurduğu kişiler arasında Medellin’in en güçlü suç baronları vardı.
Pablo Escobar’ın liderliğinde, Peru ve Bolivya’daki tüm Koka hamuru satın alındı ve Kolombiya’daki büyük Kokain çiftliklerinde işlenmeye başlandı. Sıra bu kokaini yüksek fiyatlara ABD pazarına satmaya gelmişti. Bu noktada Pablo Escobar, dâhiyane bir çözüm buldu.
Özel uçak satın alan Escobar, uçakların tekerleklerine kokain gizledi ve taşınan kokainlerin ilk durağı olan Panama’ya uçuşları bizzat kendisi yaptı. Panama’da yolcu uçaklarının tekerleklerine gizlenen kokain, Amerika’ya sokuldu ve başta Florida olmak üzere tüm eyaletlere yayıldı.
80’li yıllara gelindiğinde, Pablo Escobar günde 15 ton kokaini Amerika’ya kaçırıyordu. Pablo’nun kazandığı para ve kurduğu suç çetesi, onu iyice gözü kara yapmış ve işlerin ölçeğini inanılmaz boyutlara taşımıştı. Boeing 727 model yolcu uçakları satın alan Escobar, yolcu koltuklarını çıkarıp, uçakları tamamen kokain ile doldurmaya başladı.


s-2495e9ba2fde307db28e7d0b39c0b64c8d75b56d.jpg

(Bu fotoğraf ise en önemli fotoğraf diyebilirim. Narcos dizisinde bu fotoğraf hakkında Pablo Escobar'ın bu resime ait sabıkası onun bulunmasına neden oldu. Yani onu suçlamak için bir kanıttı bu. Yani şuan Escobar yaşıyor olabilirdi.)



Pablo Escobar'ın Siyasete Atılımı

Pablo Escobar'ın gençliğinde arkadaşlarına ''Kolombiya’nın başkanı olacağım.''dediği bilinmektedir. Escobar, büyük paralar harcayarak 1982 yılında milletvekili seçilmeyi başardı.
Ancak Kolombiya kabinesinde dönemin Adalet Bakanı, Pablo’nun kirli işlerini mecliste açıklamaya başlayınca, istifa etmek zorunda kaldı. Ama tabiiki Pabloi, Kolombiya kabinesinde bulunan Adalet Bakanına suikast düzenledi.

Pablo Escobar'ın Tutuklanması ve Hapisten Kaçması

1991 yılında Cesar Gaviria hükümeti döneminde Pablo Escobar hakkında tutuklama kararı çıkartıldı. Escobar hükümetin kararlı olduğunu anlayınca, teslim olmaya karar verdi. Çünkü teslim olmazsa, yakalandığında ABD’ye teslim edilmesi söz konusuydu.
Pablo, teslim olurken, hükümetle ABD’ye gönderilmeyeceğine dair bir anlaşma yaptı ve bir şart daha öne sürdü: Kendi hapishanesini inşa etmesine izin vereceklerdi.
Pablo, milyonlarca dolar harcayarak içinde spa ve kumarhane bulunan bir hapishane inşa etti. Hapishanenin gardiyanlarını da devlet memurları içinden kendi kafasına göre seçti. Halk arasında Escobar Oteli veya Club Medellin olarak bilinen bu hapishanenin, 5 yıldızlı bir otelden farkı yoktu.

Ancak Escobar’ın keyfi kısa sürdü. Hükümet kendisini standart bir hapishaneye transfer etmek isteyince, firar etmek durumunda kaldı.

Pablo-Escobar-gallery-sppilage.jpg

(Pablo Escobar konuşma yaparken.)


Pablo Escobar'ın Ölümü

Ve evet parasını mezarına götüremedi.
Pablo Escobar hapishaneden kaçtıktan sonra, hükümet güçleri ile kendisi arasında 16 ay süren bir kovalamaca yaşandı. Bu dönemde ailesini korumak için büyük çaba sarf etti ve para harcadı.

Başlatılan arama operasyonları süresince, kolluk güçleri Pablo Escobar’ın Medellin Karteli’ni de yıprattı. Pablo’nun ortaklarının birer birer öldürülmesi sonucunda, Medellin Karteli çökmeye başladı ve sonunda dağıldı.
İyice köşeye sıkışan Escobar, süreç boyunca sadece hükümet güçleri tarafından değil, Los Pepes adındaki bir çete tarafından da amansızca kovalandı.
Pablo’nun öldürdüğü insanların yakınlarından oluşan bu çete, Medelin Karteli’nin rakibi olan Cali Karteli tarafından da destekleniyordu ve bu insanlar Pablo’yu öldürmek için adeta ant içmişti.
3 Aralık 1993 günü, Pablo Escobar askerler ile girdiği bir çatışmada öldürüldü. Bacağından, göğsünden ve kulağından vurulmuştu. Birçok insan onun yaralandığını ve sağ ele geçirilmemek için kulağına kurşun sıkarak intihar ettiğini düşünmektedir.
Pablo Escobar’ın Kolombiya‘da nefret edeni kadar, seveni de çok olduğundan; cenazesine 25.000 kişi katılmış ve bir devlet büyüğü gibi uğurlanmıştır. Bir Amerikan gazetesi olan New York Times, bu tablonun ardından; insanların gelecekte onun mezarını bir azizmiş gibi ziyaret edeceklerini ve saygı göstereceklerini yazmıştır. Pablo’nun bu kadar çok sevilmesinin en başta gelen nedeni, yoksullar için yüzlerce ev inşa etmiş olmasından kaynaklanır.


swkfw.jpg

(Bu fotoğrafta önemli sayılır. Pablo Escobar çocuğu ile Beyaz Saray'ın önünde fotoğraf çekiliyor. Bu ise Pablo'nun ne kadar güçlü olduğunu ifade ediyor. Düşünsenize adam nakliyat yaparken Beyaz Saray'ın önünde fotoğraf çekiliyor.)

Pablo Escobar Hakkında 10 İlginç Bilgi

1 - Pablo Escobar her hafta tahmini olarak 420 milyon dolar kazandı.

2 - Puerto Triunfo'daki abartılı evinde Escobar aynı zamanda, içinde su aygırı, zürafa, fil ve diğer hayvanları barındıran özel bir hayvanat bahçesi inşa etti.


3 - Kötü anılmasına rağmen, Escobar, Kolombiya'daki fakirlere yardım için bir kuruluş kurdu. Hastanelere ve kiliselere yardım yaptı, futbol stadyumları ve parklar inşa etti.

4 - Pablo Escobar içinde Polis,adalet sorumluları,gazeteciler gibi meslek gruplarında olan 4000 bireyi öldürmekle sorumlu tutuluyor.

5 - Escobar'ın en büyük korkusu, suçluluların iade edilmesiydi. Son yıllarını Amerikan hapishanelerinde geçirmek istemiyordu. Çünkü Amerika çok sert bir ülkeydi.

6 - Pablo Escobar, fakirlere yardım etmesi nedeniyle, Robin Hood takma adını kazandı.


7 - Escobar'ın kazancının yaklaşık yüzde onluk kısmı, yolda bozuluyordu. Fareler bunun en büyük nedeniydi. Çünkü fareler kokain zehirini çok severler. Hatta bilim adamları kokainin etkilerinin onların üstünde denediler.

8 - Escobar'ın zirve yaptığı tahmini para miktarı 30 milyar dolar.

9 - Escobar suçlu iadesini kabul etmediği için Kolombiya'nın 10 milyar dolar borcunu ödemeyi kabul etti.

10 - Uyuşturucu ticaretinden önce, Escobar çalıntı mezar taşlarını satıyor ve araba hırsızlığı yapıyordu.

pablo-escobar-in-panama-city.jpg

(Pablo'nun dostları Panama'da keyif yaparken. Ama aranıyorken.)

narcos.jpg

(Narcos'da bir sahne. Pablo ile kokainleri. Çok severim bu resmi.)


pablo-narkolar-duvar-kagidi-1920x1080-3920_48.jpg

(Pablo ve paraları.)


Pablo-Escobar-1920-2.jpg

(Pablo Medellin'de iken.)


frame-1-261142.png

(Narcos'da bir sahne.)





Evet konunun sonuna geldik. Elmas verirseniz mutlu olurum. Vermezseniz canınız sağolsun. Sizin kararınız sonuçta.
Sizi seviyorum MC-TR ailesi. O güzel ellerinizden bi' yorum yazarsanız mutlu olurum.


Arkadaşlar tek bir kaynağım var onu da Onedio'dan aldım. Ama 10 Maddesini aldım. Gitmek için >>> Tıklayın












 

Ekler

  • indir (2).jpg
    indir (2).jpg
    10 KB · Görünt.: 37
  • Pablo-Emilio-Escobar-Gaviria-became-the-infamous-leader-of-the-Medellin-cartel..jpg
    Pablo-Emilio-Escobar-Gaviria-became-the-infamous-leader-of-the-Medellin-cartel..jpg
    270,4 KB · Görünt.: 36
Son düzenleme:
S

Silinen üye 79251

Ziyaretçi

Hayatını güzel özetlemişsin. Ellerine sağlık. Netflix'de filmi bile çıktı :D
 

MisterArda

Skripter-Pluginer!
Katılım
20 Kasım 2017
Mesajlar
255
Elmaslar
153
Puanlar
6.820
Yer
California

eyüp

kayıplarım beni azaltmaz
Emektar
Katılım
7 Ekim 2017
Mesajlar
260
Elmaslar
518
Puanlar
15.220
Yer
Mars
Başarılı bir konu olmuş emeğine sağlık. <3
 

MisterArda

Skripter-Pluginer!
Katılım
20 Kasım 2017
Mesajlar
255
Elmaslar
153
Puanlar
6.820
Yer
California

RisardHacker

Demir Cevheri Gibiyim
Katılım
10 Kasım 2016
Mesajlar
223
Elmaslar
145
Puanlar
13.820
Yer
İstanbul
Minecraft
TheBreakee
Merhaba ben Arda. Bugün "Gelmiş Geçmiş" serisinin ilk bölümüne hoş geldiniz. Serimizin ilk bölümü Pablo Escobar'ı anlatıyor. Yarın ise yani çarşamba günü ise daha belirlemedim. Ama illa bir kişi olacak. Hadi fazla uzatmadan konuya geçelim.



Hepiniz Pablo Escobar adını duymuşsunuzdur. Ama yakından inceleyenler ya vardır ya yoktur. İşte bugün bu
konuyu yapma amacım bu. Haydi gelin, konumuza geçelim. Arkadaşlar geçmeden önce en altta kaynaklar bulunmaktadır.


Eki Görüntüle 59328
(Pablo Escobar Narcos dizisinde nakliyat yaparken çekilen bir sahne.)


Pablo Escobar'ın Biyografisi

Tam adı Pablo Emilio Escobar Gaviria'dır. Çiftçi bir babanın ve ilkokul öğretmeni bir annenin 7 çocuğundan biri olan Pablo Escobar 1 Aralık 1949 tarihinde Kolombiya’nın Rionegro şehrinde dünyaya geldi. Ailesi ile birlikte sonradan Envigado şehrinin kenar mahallelerine taşındı.
Yoksul bir ailenin çocuğu olan Escobar, küçükken ailesinin parasızlıktan dolayı çektiği sıkıntılara şahit oldu. Annesine zor günlerde ''Sabret, büyüyünce istediğin her şeyi ayağına getireceğim'' dediği bilinir.
Pablo, başta annesi olmak üzere tüm ailesini sefaletten kurtarmak için hırslı bir genç olarak yetişti. Para kazanmak için her yolu kendine hak olarak görmeye başlaması, onu erken yaşta suça itti.

Eki Görüntüle 59326
(Pablo Escobar'ı konu alan Narcos dizisinde bir sahne)

Pablo Escobar'ın Suç ve Uyuşturucu Kariyeri

Suç kariyerine ufak çapta hırsızlıklarla başladı. İlerleyen yıllarda kaçak sigara ve sahte ikramiye biletleri satarak dolandırıcılık dünyasına girdi.
Kolombiya’da o dönem sigara kaçakçılığı piyasasında büyük bir rekabet vardı ve bu mücadeleye halk arasında ''Marlboro Savaşları'' adı verilmişti. Pablo’nun bir sonraki adımı ise araba çalıp, satmak oldu.
İşleri gittikçe büyüten Pablo, Kolombiya’nın büyük kentlerinden Medellin’de ünlü ve varlıklı insanları fidye için kaçırmaya başladı.
1970’lerin başında uyuşturucu piyasasının en önemli ürünü esrardı. Ancak 70’li yılların ortasında kokain popüler olmaya başladı. Kokain üretimi için kaçakçılık cenneti olan Kolombiya çok uygun bir ülkeydi. Kokain’in üretildiği en büyük koka tarlaları da komşu ülkeler olan Peru ve Bolivya’daydı.
Pablo Escobar Medellin şehrindeki ünlü uyuşturucu baronu Fabio Restrepo’yu öldürüp onun operasyonunu ele geçirdi. Onun üretim ve dağıtım şebekesini dünyanın o güne dek görmediği bir uyuşturucu karteline çevirdi. Ortaklık kurduğu kişiler arasında Medellin’in en güçlü suç baronları vardı.
Pablo Escobar’ın liderliğinde, Peru ve Bolivya’daki tüm Koka hamuru satın alındı ve Kolombiya’daki büyük Kokain çiftliklerinde işlenmeye başlandı. Sıra bu kokaini yüksek fiyatlara ABD pazarına satmaya gelmişti. Bu noktada Pablo Escobar, dâhiyane bir çözüm buldu.
Özel uçak satın alan Escobar, uçakların tekerleklerine kokain gizledi ve taşınan kokainlerin ilk durağı olan Panama’ya uçuşları bizzat kendisi yaptı. Panama’da yolcu uçaklarının tekerleklerine gizlenen kokain, Amerika’ya sokuldu ve başta Florida olmak üzere tüm eyaletlere yayıldı.
80’li yıllara gelindiğinde, Pablo Escobar günde 15 ton kokaini Amerika’ya kaçırıyordu. Pablo’nun kazandığı para ve kurduğu suç çetesi, onu iyice gözü kara yapmış ve işlerin ölçeğini inanılmaz boyutlara taşımıştı. Boeing 727 model yolcu uçakları satın alan Escobar, yolcu koltuklarını çıkarıp, uçakları tamamen kokain ile doldurmaya başladı.


Eki Görüntüle 59327
(Bu fotoğraf ise en önemli fotoğraf diyebilirim. Narcos dizisinde bu fotoğraf hakkında Pablo Escobar'ın bu resime ait sabıkası onun bulunmasına neden oldu. Yani onu suçlamak için bir kanıttı bu. Yani şuan Escobar yaşıyor olabilirdi.)



Pablo Escobar'ın Siyasete Atılımı

Pablo Escobar'ın gençliğinde arkadaşlarına ''Kolombiya’nın başkanı olacağım.''dediği bilinmektedir. Escobar, büyük paralar harcayarak 1982 yılında milletvekili seçilmeyi başardı.
Ancak Kolombiya kabinesinde dönemin Adalet Bakanı, Pablo’nun kirli işlerini mecliste açıklamaya başlayınca, istifa etmek zorunda kaldı. Ama tabiiki Pabloi, Kolombiya kabinesinde bulunan Adalet Bakanına suikast düzenledi.

Pablo Escobar'ın Tutuklanması ve Hapisten Kaçması

1991 yılında Cesar Gaviria hükümeti döneminde Pablo Escobar hakkında tutuklama kararı çıkartıldı. Escobar hükümetin kararlı olduğunu anlayınca, teslim olmaya karar verdi. Çünkü teslim olmazsa, yakalandığında ABD’ye teslim edilmesi söz konusuydu.
Pablo, teslim olurken, hükümetle ABD’ye gönderilmeyeceğine dair bir anlaşma yaptı ve bir şart daha öne sürdü: Kendi hapishanesini inşa etmesine izin vereceklerdi.
Pablo, milyonlarca dolar harcayarak içinde spa ve kumarhane bulunan bir hapishane inşa etti. Hapishanenin gardiyanlarını da devlet memurları içinden kendi kafasına göre seçti. Halk arasında Escobar Oteli veya Club Medellin olarak bilinen bu hapishanenin, 5 yıldızlı bir otelden farkı yoktu.

Ancak Escobar’ın keyfi kısa sürdü. Hükümet kendisini standart bir hapishaneye transfer etmek isteyince, firar etmek durumunda kaldı.

Eki Görüntüle 59325
(Pablo Escobar konuşma yaparken.)


Pablo Escobar'ın Ölümü

Ve evet parasını mezarına götüremedi.
Pablo Escobar hapishaneden kaçtıktan sonra, hükümet güçleri ile kendisi arasında 16 ay süren bir kovalamaca yaşandı. Bu dönemde ailesini korumak için büyük çaba sarf etti ve para harcadı.

Başlatılan arama operasyonları süresince, kolluk güçleri Pablo Escobar’ın Medellin Karteli’ni de yıprattı. Pablo’nun ortaklarının birer birer öldürülmesi sonucunda, Medellin Karteli çökmeye başladı ve sonunda dağıldı.
İyice köşeye sıkışan Escobar, süreç boyunca sadece hükümet güçleri tarafından değil, Los Pepes adındaki bir çete tarafından da amansızca kovalandı.
Pablo’nun öldürdüğü insanların yakınlarından oluşan bu çete, Medelin Karteli’nin rakibi olan Cali Karteli tarafından da destekleniyordu ve bu insanlar Pablo’yu öldürmek için adeta ant içmişti.
3 Aralık 1993 günü, Pablo Escobar askerler ile girdiği bir çatışmada öldürüldü. Bacağından, göğsünden ve kulağından vurulmuştu. Birçok insan onun yaralandığını ve sağ ele geçirilmemek için kulağına kurşun sıkarak intihar ettiğini düşünmektedir.
Pablo Escobar’ın Kolombiya‘da nefret edeni kadar, seveni de çok olduğundan; cenazesine 25.000 kişi katılmış ve bir devlet büyüğü gibi uğurlanmıştır. Bir Amerikan gazetesi olan New York Times, bu tablonun ardından; insanların gelecekte onun mezarını bir azizmiş gibi ziyaret edeceklerini ve saygı göstereceklerini yazmıştır. Pablo’nun bu kadar çok sevilmesinin en başta gelen nedeni, yoksullar için yüzlerce ev inşa etmiş olmasından kaynaklanır.


Eki Görüntüle 59329
(Bu fotoğrafta önemli sayılır. Pablo Escobar çocuğu ile Beyaz Saray'ın önünde fotoğraf çekiliyor. Bu ise Pablo'nun ne kadar güçlü olduğunu ifade ediyor. Düşünsenize adam nakliyat yaparken Beyaz Saray'ın önünde fotoğraf çekiliyor.)

Pablo Escobar Hakkında 10 İlginç Bilgi

1 - Pablo Escobar her hafta tahmini olarak 420 milyon dolar kazandı.

2 - Puerto Triunfo'daki abartılı evinde Escobar aynı zamanda, içinde su aygırı, zürafa, fil ve diğer hayvanları barındıran özel bir hayvanat bahçesi inşa etti.


3 - Kötü anılmasına rağmen, Escobar, Kolombiya'daki fakirlere yardım için bir kuruluş kurdu. Hastanelere ve kiliselere yardım yaptı, futbol stadyumları ve parklar inşa etti.

4 - Pablo Escobar içinde Polis,adalet sorumluları,gazeteciler gibi meslek gruplarında olan 4000 bireyi öldürmekle sorumlu tutuluyor.

5 - Escobar'ın en büyük korkusu, suçluluların iade edilmesiydi. Son yıllarını Amerikan hapishanelerinde geçirmek istemiyordu. Çünkü Amerika çok sert bir ülkeydi.

6 - Pablo Escobar, fakirlere yardım etmesi nedeniyle, Robin Hood takma adını kazandı.


7 - Escobar'ın kazancının yaklaşık yüzde onluk kısmı, yolda bozuluyordu. Fareler bunun en büyük nedeniydi. Çünkü fareler kokain zehirini çok severler. Hatta bilim adamları kokainin etkilerinin onların üstünde denediler.

8 - Escobar'ın zirve yaptığı tahmini para miktarı 30 milyar dolar.

9 - Escobar suçlu iadesini kabul etmediği için Kolombiya'nın 10 milyar dolar borcunu ödemeyi kabul etti.

10 - Uyuşturucu ticaretinden önce, Escobar çalıntı mezar taşlarını satıyor ve araba hırsızlığı yapıyordu.

Eki Görüntüle 59334
(Pablo'nun dostları Panama'da keyif yaparken. Ama aranıyorken.)

Eki Görüntüle 59336
(Narcos'da bir sahne. Pablo ile kokainleri. Çok severim bu resmi.)


Eki Görüntüle 59337
(Pablo ve paraları.)


Eki Görüntüle 59338
(Pablo Medellin'de iken.)


Eki Görüntüle 59339
(Narcos'da bir sahne.)





Evet konunun sonuna geldik. Elmas verirseniz mutlu olurum. Vermezseniz canınız sağolsun. Sizin kararınız sonuçta.
Sizi seviyorum MC-TR ailesi. O güzel ellerinizden bi' yorum yazarsanız mutlu olurum.


Arkadaşlar tek bir kaynağım var onu da Onedio'dan aldım. Ama 10 Maddesini aldım. Gitmek için >>> Tıklayın












Vay canına irkildim :S
 
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı