Sol Reklam

Korkulur Bir Rüya mı Yoksa Sadeleştirilmesi Gereken Bir Engel mi?

SYN_T3SL4

If you can't handle it you will win nothing !

Discord:

Halil#4439

Katılım
11 Mart 2016
Mesajlar
991
Elmaslar
911
Puanlar
19.300
Yaş
22
Yer
Aydın / Kuşadası
Minecraft
SYN_T3SL4
Öncelikle kendimden bahsetmek istiyorum. Küçüklüğümden beri Fizik ve Matematiğe fazlaca bir merakım var. Bu merak kimi zaman beni 3D Yazıcı gibi mekanik projelere iterken kimi zamanda uzayın derinliklerinde düşünmeme sebep oluyor. Bu konunun amacı da aslında bir şeyleri netleştirmek. Lise dönemim boyunca bir sürü fizik öğretmenim oldu. Yani sürekli değiştiği için bireysel olarak konulara hakimdim ancak konuları bir türlü bir araya getiremiyordum. Umarım bu konu lisede olan tüm arkadaşların mantıksal sorun yaşamalarına engel olur.

Öncelikle Fizik dediğimiz şeyi tanımlamakla başlayalım. Fizik insanların doğaya dair yaptıkları açıklamalar bütünüdür. Bunu kimi zaman tezlerle kimi zaman deneylerle kimi zaman da Einstein gibi "Düşünce Deneyleri" ile yaparız.

Fiziği anlamak için daha doğrusu fizik konuları arasında bağlantı kurabilmek için sıralamayı bilmek gerek. Fiziği öncelikle ikiye ayıracağım.

• Doğrulanmış Fizik,
• Spekülatif Fizik,

Doğrulanmışların doğruluğundan en azından bizi hiç yanıltmadığından eminiz.

(Öncelikle paint yeteneklerimden ötürü kusura bakmayın :))

Adsız.jpg



Bu tabloda birkaç teorisi esgeçtim çünkü şuan için onlar sadece kafa karıştıracaktır. Şimdi bu tabloda da görüldüğü gibi şuan gelinen son nokta Sicim Teorisi ve M Kuramıdır.

Peki tüm bu çabalar yani "Nihai Denklem"in önemi nedir.

Elimizde iki dünya var.
• Kuantum Alemi (Küçükler)
• Bilinen Alem (Büyükler)

Newton Mekaniği Bilinen alemi çok güzel bir şekilde tanımlıyor. Ancak cisimler biraz küçülmeye başladı mı Newton çaresiz kalıyor. Hatta Newton'ın modelini geliştiren Einstein'ın Göreliliği bile yetersiz kalıyor.

İşte o noktada Dirac amcamızın Schrödinger'in ve daha nice Kuantumcunun fikri ki bunların başı yani Kuantum Fiziği'nin doğuşu Planck ile başlar. Planck işin içinden çıkamadığı için bir sabit belirler. Aslında işin içinden çıkamadığı için demeyelim. Her denklemi çözen ortak bir nokta farkettiği için diyelim.

İşte tüm bu teorilerin amacı nihai kurama ulaşabilmek. Hem büyükler hem de küçükler alemini sağlayan ortak bir denklem.

Bu iki dünya arasında ki farkı şöyle anlatayım. Büyükler alemine göre bir kara deliğin çekirdeği yani olay ufkunun olduğu kısımda bilinen fizik yasaları çöker ve orada sonsuz altını çiziyorum sonsuz bir kütleye sahip olan bir cisim vardır. Büyükler alemi bize böyle söylüyor. Ancak küçükler alemi de bunun sadece olasılık ve ısıya bağlı bir olay olabileceğini söylüyor. Yani birisi elma tek meyvedir derken diğeri armut tek meyvedir diyor. Ve ikisinin de gerçeklik payı var çünkü ikiside meyve. İşte bu yüzden ortak bir denklem üzerinde çalışılıyor.

Şimdi gelelim Fizik dersi ve Teknolojide bunların işlenmesine.

Öncelikle fizik dersinde bunları bilmeniz ya da en önemlisi aklınızda bir süreç oluşması demek olaylara bakış açınızı değiştirir. Örneğin okullarda Kopernik'in adı sürekli geçerken Tycho Brahe'nin ismini hiç duymazsınız halbuki Tycho bir ada alıp bunu gözlemevine çeviren belki de ilk bilim insanıdır. Ancak sizler bunları araştırdıkça ve biri size bir şeyler anlattıkça yapbozun eksik parçaları oturacaktır.

Teknoloji alanına gelirsek. Eğer kuantum sırlarını çözebilirsek gördüğünüz işlemciler 0.001 nanometreye bile ulaşabilir. Aynı zamanda görelilik zaten GPS sistemlerinde kullanılıyor ancak bunların sentezi gerçekleşirse işte o zaman tüm algımız değişebilir.

Konumu bitirmeden önce sizlere:
Carlo Rovelli == Fizik Üzerine 7 Kısa Ders
Nicholas Mee == Yerçekimi
kitaplarını şiddetle öneririm. Yalnız dikkat edin Yerçekimi kitabı nispeten daha ağırdır.

Konumu güzel bir alıntıyla bitirmek istiyorum:

"
Eskiden gökyüzüne bakıp yıldızlardaki yerimizi merak ederdik, şimdi başımızı eğip topraktaki yerimizi düşünüyoruz. "
 
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı