Sol Reklam
Sağ Reklam

Kim Kimdir? - Türk Matematik ve Astronomici Ali KUŞÇU

Ponçik Panda

Herkesin bir korkusu vardır.

Discord:

Ponçik Panda#6328

Katılım
10 Şubat 2019
Mesajlar
70
Elmaslar
43
Puanlar
6.320
Yaş
22
Yer
Kahramanmaraş
Minecraft
UmutTKMN
Gerçek ismi Ali bin Muhammed Ebü-l Kasım’dır.1403 Özbekistan'nın Semerkant şehrinde dünyaya gelmiştir. Babası Timur'un (1369-1405) torunu olan Uluğ Bey'in (1394-1449) doğancıbaşısı (Osmanlı döneminde, padişahın av kuşlarını yetiştiren, bunlara bakan ve törenlerde hizmet eden kimse.) idi. "Kuşçu" lâkabı buradan gelmektedir. (Timur İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nda bir astronom, matematikçi ve dil bilimcidir.)
Ali KUŞÇU Semerkant'da yetişmişdir. Burada bulunduğu süreçte, Uluğ Bey de dahil olmak üzere, Kadızâde-i Rûmî (1337-1420) ve Gıyâsüddin Cemşid el-Kâşî (?-1429) gibi dönemin önemli bilim adamlarından matematik ve astronomi dersleri almıştır. Ali Kuşçu bir aralık, öğrenimini tamamlamak amacı ile, Uluğ Bey'den habersiz Kirman'a gitmiş ve orada yazdığı Hall el-Eşkâl el-Kamer adlı risalesi ile geri dönmüştür. Dönüşünde risaleyi Uluğ Bey'e armağan etmiş ve Ali Kuşçu'nun kendisinden izin almadan Kirman'a gitmesine kızan Uluğ Bey, risaleyi okuduktan sonra onu takdir etmiştir.

turk-matematik-ve-astronomi-bilgini-ali-kuscu1.png


Uzun Hasan’la yolu kesişen Kuşçu’yu Hasan Bey elçi olarak Fatih Sultan Mehmet’e gönderir, Fatih’i etkileyen Kuşcu’ya Fatih hocalık teklif eder.

Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan, Kuşçu'ya çok itibar etti ve onu Tebriz'de alıkoydu. Tebriz’den dönüşünde karşılamak için sınıra bir heyet gönderir. Bunların arasında Hocazade Müslihü,d-Din Mustafa da vardı. Ayasofya’ya 200 altın maaşla Müderris olarak atanır. Sinan Paşa bile derslere (Molla Lütfü’yü) göndererek katılmıştır.
Uzun Hasan, Osmanlılarla barış konuşmalarını yürütmek üzere elçi olarak Ali Kuşçu'yu İkinci Mehmet'e (Fatih) yolladı. Ünlü bilgine hayran olan İkinci Mehmet, kendisinden İstanbul'da kalmasını rica etti.
Kuşçu, bu daveti elçilik görevini bitirdikten sonra gerçekleştirebileceğini bildirdi ve Tebriz'e geri döndü. Bir süre sonra ise bütün ailesini alarak İstanbul'a geri geldi. İkinci Mehmet'in emriyle Kuşçu, Osmanlı-Akkoyunlu sınırında büyük bir törenle karşılandı ve Ali Kuşçu Ayasofya medresesine müderris(cami ve medreselerde ders veren kişiler) oldu.
Ali Kuşçu 7 Şaban 879 (16 Aralık 1474) Cumartesi günü vefat etmiştir.
Hüseyin Efendi(Avransaraylı) eserinde : "Eyüp Sultan Türbesi hareminde gömülüdür. 1230-1235 senelerine gelinceye dek bâkî idi, sonra kayboldu" dediğine göre 1815-1819 senelerine gelinceye kadar kabri muhafaza olunmuş fakat daha sonra yerine bir başkası defnolmuştur. Buna göre kabri 173-177 senedir kayıp bulunmaktadır.




turk-matematik-ve-astronomi-bilgini-ali-kuscu.jpg


Ali Kuşçu’nun astronomi ve matematik alanında yazmış olduğu iki önemli eseri vardır

Bunlardan birisi, Otlukbeli Savaşı sırasında bitirilip zaferden sonra Fatih’e sunulduğu için Fethiye adı verilen astronomi kitabıdır. Eser üç bölümden oluşmaktadır.
-Birinci bölümde gezegenlerin küreleri ele alınmakta ve gezegenlerin hareketlerinden bahsedilmektedir.
-İkinci bölüm Yer’in şekli ve yedi iklim üzerinedir.
-Son bölümde ise Ali Kuşçu, Yer’e ilişkin ölçüleri ve gezegenlerin uzaklıklarını vermektedir.
Döneminde hayli etkin olmuş olan bu astronomi eseri küçük bir elkitabı niteliğindedir ve yeni bulgular ortaya koymaktan çok, medreselerde astronomi öğretimi için yazılmıştır.

Ali Kuşçu’nun diğer önemli eseri ise, Fatih’in adına atfen Muhammediye adını verdiği matematik kitabıdır.
Kabri Eyüp Sultan Türbesi’ndedir. Ali Kuşçu’nun Eyüp Sultan’daki mezarı (Ayvansaraylı Hüseyin Efendi eserinde “Eyüp Sultan Türbesi hareminde gömülüdür. 1230-1235 senelerine gelinceye dek bâkî idi, sonra kayboldu” dediğine göre 1815-1819 senelerine gelinceye kadar kabri muhafaza olunmuş, fakat daha sonra yerine bir başkası defnedilmiştir.) günümüzde kaybolmuştur. Mekanı cennet olsun.

ESERLERİ
1- Risale Fi'l Fethiye (Fetih Risalesi):
"Risale Fi'l-Hey'e" adlı eserin Arapçası'dır. Ali Kuşçu bu eserin sonuna, gök cisimlerinin uzaklıklarıyla ilgili bir bölüm ekleyerek Zafer günü tamamlanacağı için "Risale Fi'l Fethiyye" ismini almıştır. Ali Kuşçu bu eserinde, ekliptiliğin eğilimini bizzat kendisi hesap ederek 23o 30’ 13’’ olarak bulmuştur. Bu değer bugünkü hesaplara göre çok yakındır. (23o 27’) Eserin ilaveli ve açıklamalı ilk tercümesi 1548'de Seyit Ali bin Hüseyin tarafından yapılmış ve Halep'te basılmıştır.

2- Şerh-i Tic-i Uluğ Bey: Ali Kuşçu'nun astronomiyle ilgili en mühim eseri budur. Uluğ Bey Ziycine dair yazdığı Farsça bir şerhtir.

Eser, zamanının en yüksek matematik ve astronomi bilgilerini ihtiva etmektedir, ayrıca eserde astronomi için gerekli olan fiziki bilgilere de yer verilmiştir. Kitabın iki aslı bulunmaktadır. Bunlardan birisi İstanbul Rasathanesi Kütüphanesi No: 113'te, diğeri ise Ragip Paşa Kütüphanesi No: 928'de kayıtlıdır.

3- Risale Fi'l Muhammediye: Cebirden ve hesaptan bahsetmektedir. Fatih'e takdim edilmiştir. Fatih de onu "Fethiye" adlı eserle ciltleterek özel kütüphanesine koymuştur. Eserin son sayfasında Ali Kuşçu'nun kendi el yazması ve imzasından anlaşıldığına göre, kitap 1471 yılında tamamlanmıştır. Eserin aslı Ayasofya Kütüphanesi No: 2733'te kayıtlı olarak bulunmaktadır.

Kelâm ve Usul-i Fıkıh ile ilgili eserleri
1- Eş-Şerhu'l Cedid ale't-Tecrid
2- Haşiye ale't-Telvin

Dil ve gramer ile ilgili eserleri
1- Şerhu'r-Risalet-i-vaz'iyye
2- Risale fi vazi'l-müfredat
3- Unkudü'z-Zevahir
4- Şerhuş-Şafiye li'bni'l-Hacib
5- Fa'ide li-tahkiki lami't-ta'rif
6- Risale ma ene kültü


 

Nikto

.
Katılım
8 Kasım 2014
Mesajlar
3.051
Elmaslar
1.099
Puanlar
0
Eline sağlık biz hala Avrupalı bilim adamlarını övelim.
 

Umut 0

Odunlara Vur Vur Vur!

Discord:

ChefEternal#1780

Katılım
31 Mart 2019
Mesajlar
44
Elmaslar
42
Puanlar
2.120
Güzel bir anlatım olmuş ellerine sağlık.
81030
 
S

Silinen üye 79251

Ziyaretçi

Bu adam 9. sınıf Matematik ders kitaplarında geçiyor. Gerçekten Matematik uğruna hayatını harcayan birisidir. Bu arada çok güzel anlatmışsın.
 

Ponçik Panda

Herkesin bir korkusu vardır.

Discord:

Ponçik Panda#6328

Katılım
10 Şubat 2019
Mesajlar
70
Elmaslar
43
Puanlar
6.320
Yaş
22
Yer
Kahramanmaraş
Minecraft
UmutTKMN
Eline sağlık biz hala Avrupalı bilim adamlarını övelim.
Güzel bir anlatım olmuş ellerine sağlık.
Eki Görüntüle 81030

Bu adam 9. sınıf Matematik ders kitaplarında geçiyor. Gerçekten Matematik uğruna hayatını harcayan birisidir. Bu arada çok güzel anlatmışsın.
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Elimden geleni yapamaya çalışıyorum.
 
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı