
Merhaba Bu gün sizler için topladığım bilgiler ile İnekler hakkında bilgiler vericem.
İnek kocaman uslu bir hayvandır. İyiliği de büyük, nemli gözlerinden okunur. Boynuzları vardır, ama onları hiç bir zaman insanlara veya hayvanlara eziyet için kullanmaz. Onun öldürücü silahı kuyruğudur. Kendini rahatsız eden sinek ve böcekleri kuyruğuyla öldürür. Prensipleri, her şeyi telaşlanmadan yapmaktır. İnek ile sığır yerken, çalışırken diğer işlerini yaparken hiç acele etmez. Ailede tek aceleci danadır. Diğer yavrular gibi atlar, zıplar, merakla her tarafı tetkik eder. Dana iki, üç yaşına geldi mi artık büyümüş sayılır.

Büyüyen dana erkekse sığır dişi ise inek adını alır. Kuvvetli bir hayvan olur ve araba veya pulluğu çeker. O zaman öküz diye anılır. Damızlık olarak kullanılacak ise Boğa adını alır.
TÜRKİYE’DE SIĞIR IRKLARI:
Boz İnek (Plevne Irkı): Batı Anadolu ve Trakya’da çok vardır. Kurşunimtrak beyaz renkte olan bu inekler bol süt verirler.
Yerli Kara İnek: Daha çok Yozgat, Samsun, Kastamonu. Çankırı, Çorum ve diğer orta Anadolu illerinde bulunur. Bu ırkın inekleri yılda 500-600 litre kadar süt verirler. Eti de makbul tutulur.
Doğu Kırmızı İnek: Daha çok kuzey Anadolu ile kuzey doğu Anadolu bölgelerinde bulunur. Rengi parlak kahverengidir. Kasaplık olarak beslenirse de çok bol süt vermesinden ötürü makbul tutulur.
Güney Kırmızı İnek (Silifke ırkı): Akdeniz bölgesi ile güney Anadolu bölgesinde, bulunur. Renkleri koyu kahverengidir. .
Montafon İneği (Avusturya Irkı): Yılda 3-4 bin-litre süt verirler. Türkiye’de Devlet Çiftliklerinde saf ırk ‘olarak üretildikleri gibi yerli ırklarla çaprazlanıp bol süt veren melez ırklar da elde edilmektedir.
Bunlar gerçekten talihli ineklerdir. Modern biçimde yapılmış ahırlarda yaşarlar. Buraları çok temiz, aydınlık ve her türlü konforu olan yerlerdir; yemliğinin yüksekliği ayarlıdır, su çeşmeleri vardır, yataklık otları her zaman taze ve temizdir. Bu ahırlarda hiç sinek olmadığı için inekler rahat rahat yaşarlar ve çok süt verirler.
İnek taze ve kuru ot yani saman yer, ama havuç ve pancar verildiği zaman almamazlık etmez. Tuzu çok’ sever. Dağlardaki otlaklarda inekler bütün yaz otlamaları için açıkta bırakılır. Çiftçinin otları kış için topladığı ovalarda ise inek sadece sonbaharda dışarı otlamaya bırakılır ve çiftçilerin topladıkları otlardan kalan artıkları yer.
Tabi Bilimler Tarihi üzerinde araştırma yapan araştırmacılar, dünyadaki ilk öküzün yabani öküz olduğunu söylerler. Bu hayvanın fosilleri Avrupa’nın birçok yerlerinde bulunmuştur. Demek ki öküz birkaç milyon yıl önce bizim memleketimizin otlarını yiyormuş. Bu hayvan nasılmış? Bulunan fosillerden örnek alınarak yabani öküzün iskeletini mümkün olduğu kadar doğru yapmak imkanı bulunmuştur. Yabani öküz şimdiki öküzden daha yüksek, boynuzlarının daha kalın, kuyruğunun daha uzun olduğu anlaşılmıştır. Yüzyıllar geçtikçe devamlı avlar ve azalan otlaklar yüzünden bu cins yabani öküzlerin yavaş yavaş ortadan kayboldukları görülmüştür. Bu hayvana bugün rastlamanın imkanı yoktur, yabani öküzler Polonya’da yaşıyorlardı, 1627 de hemen öldürüldüler.
Büyük mamut ve diğer tarih öncesi hayvanlar gibi yabani öküz de ortadan kalktı. Yerini kendinden daha küçük ve uysal olan sığır, inek gibi torunlarına bıraktı.
Önemli Video!