
ÖNSÖZ
Nerede ise bütün bilgisayarlarda bulunan bu işletim sistemi bilgisayar denince aklımıza ilk gelen işletim sistemlerinde yer alıyor. Yazılım dünyasının en güçlü markası olan Micrasoft'un bu eseri Windows 23 sene önce piyasaya sürüldü ve bir hayli destek aldı. Geçen zaman içinde Microsoft Windows 98, Windows ME, Windows XP, Windows 7, Windows 8/8.1 ve Windows 10 sürümlerini ve daha fazlasını satışa sunarak gerçekten fazla miktarlarda para elde etti.
NOT: Resimler genel kaynaklardan alıntıdır, bilgiler yabancı kaynaklardan temin edilmiştir.
SÜRÜM ADI
Adı hakkında kısa bilgi
Eklenen yenilikler & güncellemeler.
Adı hakkında kısa bilgi
Eklenen yenilikler & güncellemeler.
Windows 1.0

Micrasoft'un ilk yayınladığı Windows sürümü olan Windows 1.0 beklendiği gibi pek başarılı olamamıştır aksine daha da kötüye gitmiştir.
İlk Windows sürümü olduğundan yenilik beklememiz doğru değil. Peki ne var bu Windows 1.0'da? Windows 1.0 MS-DOS üzerine geliştirilen 16 bitlik bir işletim sistemidir. Windows 1.0 ile birlikte ilk kez kullanılmaya başlanan Notepad, Paint, Writer ve benzeri Windows'un temel yazılımları ortaya çıkmıştır.

Windows 2.0
Windows 2.0, Windows 1.0 üzerine geliştirilmiş ve yenilikler eklenmiş olduğundan dolayı Windows 1.1 olarak da adlandırabileceğimiz bir Windows sürümü olmuştur.
İlk kez Micrasoft Office ailesinin Word ve Excel üyeleri Windows 2.0 ile birlikte duyurulmuş lakin Mac OS X benzerliği nedeniyle Microsoft ve HP, Apple ve diğer üreticiler tarafından açılan davalar ile boğuşmuştur ve sebepsiz yere kan davaları gibi olaylar meydana gelmiştir.

Windows 3.0

İlk kez oyunların eklendiği Windows 3.0 Solitaire ve Minesweeper gibi oyunların çıktığı işletim sistemi olmuştur ve eklenen oyunlar hala mevcut.
Windows işletim sistemleri arasında ilk kez büyük başarıyla karşılanan sürüm olan Windows 3.0 kullanıcı arayüzünde ve eğlence kısmında önemli iyileştirmelerle ve gelişmelere imza attı.

Windows 95

1995 yılında duyurulması ve satışa sunulması nedeniyle 95 adını alan Windows 95 ilk 32 bit Windows sürümüdür.
Başlat menüsü ve Internet Explorer‘ın kullanacılara sunulduğu bu işletim sistemi olan Windows 95 ile aynı zamanda görev çubuğu da kullanıma sunulmuştur ve işlemler kolaylaşmıştır.

Windows 98

Windows 95 gibi adını satışa çıktığı ve kullanıma sunulduğu yıl olan 1998'in son iki rakamından almaktadır. Gelişmiş olan internet hizmeti, hızlı başlatma ve harici aygıtlar (USB) ile bağlanmayı tanıyan özelliği ile öne çıkan Windows 98 kısa sürede ün saldı.
Outlook (E-Mail) yazılımının da çıkış noktası olan Windows 98, Microsoft WebTV yazılımı ile kullanıcılarına bilgisayarlarından Televizyon izleme olanağı sunmuştur.

Windows ME
Windows‘un 2000 yılında duyurulan ve son kez duyurulduğu yıla göre adlandırılan sürümü olan Windows Milennium Edition adını Milenyum döneminden almıştır.
Windows 98‘deki tüm sorunların ve hataların onarıldığı Windows ME sürümü Windows Live Movie Maker (video düzenleyici) ve Windows Media Player (video oynatıcı) yazılımlarına ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca Windows ME ile birlikte sistem geri yükleme (backup) özelliği kullanıma sunulmuştur.

Windows XP

Microsoft tarafından kişisel bilgisayarların yanı sıra sunucular için de geliştirilen Windows XP, Microsoft‘un en iyi işletim sistemlerinden biri olarak gösterilebilir.
Korsanın büyük oranda engellendiği Windows XP, çok iyi satışlardan gelir elde etmiştir ve bunun yanında artık adını herkese duyurmuştur. ClearType, Uzaktan Erişim, Kullanıcı Hesapları ve Internet Explorer 6 yazılımları Windows XP ile birlikte gelmiştir, hatasız bir yazılım ortaya çıkarmıştır ve herkesin bildiği o meşhur arkaplana ev sahipliği yaptı.

Windows Vista

Microsoft Firması‘nın en başarısız işletim sistemlerinden biri olan Windows Vista Windows Aero adındaki saydam arayüz özelliği ile dikkatleri üstüne çekti.
Windows kenar çubuğunun da ilk kez geldiği Windows Vista, XP’de çok stabil çalışan pek çok seyi bozması ile ilk kez kullanıcılarına sunulduğunda hiç ama hiç sevilmemiş, Service Pack 1 ve 2 güncellemeleri ile yaşanan sorunlar düzelmesine karşın, kullanıcılar Vista‘yı tercih etmemiştir ve başarısızlığı Micrasoft'un yüzüne vurulmuştur.

Windows 7

En çok tercih edilen ve sade temasıyla sunulan Windows 7 Vista'dan sonra Windows kullanıcılarını gülümseten bir sürüm oldu ve bu sürümle ilk kez geliştirici sürümleri denenmiş bu şekilde 2009 yılından önce Windows 7 çok hızlı bir şekilde duyurulmuştu.
Esasında yedinci temel Windows sürümü olması nedeniyle Windows 7 ismini alan işletim sistemi, geliştirilen görev çubuğu, sade teması ve arayüz özellikleri ile ön plana çıkmıştır.

Windows 8 & Windows 8.1

Windows 7'den sonra Metro arayüzü ile dikkat çekmeye çalışan Windows 8, uygulama mağazası (sanal mağaza) ile yeni bir sistem ortaya sunmuş olsa da Windows 7'nin hiçbir zaman yerini tutamamış ve o kadar değeri kazanamamıştır.
Başlat menüsünün yok olması kullanıcıların Windows 8‘i özellikle tercih etmemesine sebep yaratmıştır.
Windows 8‘de yaşanan sorunların giderildiği ve Windows 7 kadar işlevli olmasa da bir başlat menüsünün getirildiği Windows 8.1, Windows 8 ile kıyaslandığında çok daha fazla beğenilmiş, ancak yine de Windows 7 kadar başarılı olamamıştır. + ALINTI

Windows 10

En son ve 2018 yılında güncel olan Windows sürümü Windows 10, başlat menüsünün geri gelmesi metro arayüzü ile birleşmesi, Cortana ve Microsoft Edge gibi pek çok yenilikle gelmiş ve yapılan araştırmalarda kullanıcılardan tam puan (10'da 10) almıştır.
Bununla birlikte Windows 10 Yıldönümü güncellemesi ile sistemdeki birçok hata giderildiği gibi yeni özellikler de kullanıcılara sunuldu.
KAYNAKLAR: ShiftDelete, Wikipedia, Google Images, EkşiSözlük...
