Sol Reklam
Sağ Reklam

Disk Yapılandırması (RAID) - Hakkında Bilgi

Bilgilendirici Olarak İlk Konum Görüşlerinizi Alalım :D

  • Gerçekten Efsane Bir Konu

  • İyi Görünüyor Fakat Daha İyisini Yapılabilirdin

  • Kendini Geliştirmelisin


Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Alicancreeper

SkyBlock-Faction

Discord:

Alican#8319

Katılım
28 Nisan 2017
Mesajlar
280
Elmaslar
124
Puanlar
13.820
Yer
Bandırma


Merhaba, bugün sizlere pek tercih edilmeyen yada pek açılmayan bir bölümde konu açmış bulunmaktayım. Bu bölümde konu açmamın sebebi benim bilişim ile alakalı konulara ilgimden dolayı ve bu tarz bilgilendirici konuların tabiki bir forumda bulunması gerektiğini düşündüğüm için açtım. Bu konu umarım yararlı olacak ve Disk Yapılandırması (RAID) konusunda herkes bilgilenmiş olacaktır diye düşünüyorum. Gelin isterseniz hep birlikte konumuza Disk Yapılandırması nedir ne değildir bi görelim. :)

Günümüzde bilgisayarlar yüksek işlem hızlarına ulaşmışlar ve bu hız artarak devam etmektedir. İşlem hızın öncelikle önemli olduğu durumlarda ise sabit disklerin önemi daha da artmaktadır. İşletim sistemleri, performansı artırmak için çeşitli araçlar sunuyor olsa da disklerin fiziksel sınırları vardır. Birkaç tane diski, eş zamanlı olarak kullanmak bu fiziksel sınırlamanın olumsuz etkilerini gidermek açısından oldukça önemlidir.
Temel olarak veri okuma ve yazma hızlarını artırmak ve güvenliği sağlamak amacıyla birden fazla diskin bir arada kullanılmasına RAID (Redundant Array of Indepented Disk Drives-Bağımsız Disklerin Artıklıklı Dizisi) adı verilmektedir. RAID oluşturulmasının amacı; hata toleransı sağlamak, daha fazla depolama alanı sağlamak ve performansı yükseltmektir.
RAID denetçi kartları ile yapılandırılan RAID teknolojisine, “Donanımsal RAID” adı verilir. Artık son kullanıcılar da, işletim sistemleri ile birlikte gelen araçlar yardımıyla RAID teknolojilerini kullanabilmektedirler. Buna “Yazılımsal RAID” denir.
RAID yapılandırması için disklerin, dinamik disk olması gerekir. Bir diski, dinamik olarak biçimlendirmek için Disk Yöneticisinden, disk üzerine sağ tıklanmalı ve “Dinamik Diske Dönüştür”e tıklanmalıdır.


1569438593292.png

Dinamik Diske Dönüştürme İşlemi
Evet yeterince bilgi verdiğimi düşünüyorum. Şimdi sıra geldi RAID 0, RAID 1, RAID 5 ve RAID 10'dan bilgi vermeye. :)

RAID 0; İlk olarak RAID 0'dan başlıyorum ve sizlere şu şekilde bilgi vermek istiyorum. RAID 0, disk şeritleme olarak adlandırılır. RAID 0 yapılandırmasını gerçekleştirmek için en az 3 en fazla 32 dinamik diskin olması gerekir. 32’den fazla disk kullanıldığında performans önemli ölçüde azalmaktadır.
3 diskten oluşan RAID 0 yapısını aşağıda görebilirsiniz.
Bu yapılandırmada, veriler 3 diske paylaştırılarak yazılır. Windows yazılacak veriyi, şerit adı verilen bloklara ayırır ve kümedeki tüm disklere, bu şeritleri sırayla yazar. Yani kümede üç disk varsa, verinin bir kısmını Disk 1’e, bir kısmını Disk 2’ye ve bir kısmını da Disk 3’e yazar. Bu işleme şeritleme adı verilir. Bu yapılandırma ile hız artar, ancak herhangi bir diskte sorun olması durumunda veri bütünlüğü kaybolacağı için veri anlamını yitirir.
Disk Yönetimi, şeritleme kümesinin genel boyutu olarak en küçük disk biriminin boyutunu alır. Örneğin, en küçük birim boyutu 1 GB ise üç diskten oluşan şeritleme kümesinin boyutu 3 GB’tır.


1569439300491.png

RAID 0
RAID 1; Şimdi ise RAID 1'den bahsedelim. RAID 1, disk yansıtma olarak adlandırılır.
-> RAID 1 için, iki birim iki sürücüde aynı biçimde yapılandırılmalıdır.
-> En az 2 dinamik diskin olması gerekir.
-> Veriler her iki diske de yazılır.
-> Disklerden biri arızalanırsa, veriler diğer diskte de bulunduğu için kaybedilmez.
-> RAID 1 ile depolama alanı boyutu yarı yarıya azalır. Örneğin 60 GB boyutundaki bir diski yansıtmak için bir 60 GB disk daha gerekir. Bu 60 GB bilgiyi saklamak için 120 GB alan kullanılacağı anlamına gelir.
2 diskten oluşan RAID 1 yapısını, aşağıdaki resimde görebilirsiniz.


1569439804298.png

RAID 1
-> RAID 1, genellikle sistem dosyalarının yedeklerini tutmak için kullanılır.
-> Aynı veri iki diske yazıldığı için hız yaklaşık olarak %50 düşer. Fakat disklerin birinde herhangi bir sorun olduğunda diğeri kaldığı yerden devam eder, veri kaybı yaşanmaz.

RAID 5; RAID 5, eşlikli disk şeridi olarak adlandırılır. RAID 1 ile karşılaştırıldığında, hataya dayanıklılığının yanı sıra daha az yük ve daha iyi okuma performansı sağlar.
RAID 5’i yapılandırmak için RAID 0’da olduğu gibi en az üç disk kullanılır. Ancak RAID 0’dan farklı olarak, tek bir diskin arızalanması halinde, tüm sürücü kümesinin kullanılamaz olmasını engellemek için eşlik hata denetimi özelliği bulunur.


1569440137107.png

RAID 5
Bir algoritma ile bilgiler disklere sırası ile yazılırken, her defasında bir diske yazılan bilgilerin algoritması kaydedilir. Bu şekilde devam eden veri yazma işlemi ile RAID 5 sistemindeki herhangi bir diskin arızalanması durumunda sistemin çalışmaya devam etmesi, arızalı diskin sistem kapanmadan değiştirilmesi ve RAID 5 yapının tekrar oluşturulmasını sağlamaktadır. Burada tek bir disk güvenlik için kullanılmaktadır. Bu yüzden toplam kapasite, bir disk eksik olacaktır.
RAID 10; Son olarak Hosting Şirketleri'nin de tercih ettiği yani sık kullanılmakta olan RAID 10'dan bahsedelim. RAID 1 ve 0’ın bir kombinasyonudur. Genel olarak RAID 1+0 olarak ifade edilir. RAID 1’in ikizlemesi ile RAID 0’ın bölümlemesini kombine eder. En iyi performansı veren RAID seviyesidir ama aynı zamanda diğerlerinden daha pahalıdır. Diğer RAID seviyelerinin iki katı diske ihtiyaç duyar, en azından dört tanesine. Bu RAID seviyesi yüksekçe fayda sağlanan veri tabanı sunucuları veya birçok yazma operasyonu gerçekleştiren donanımlar için idealdir. RAID 10, bir donanım veya yazılım olarak uygulanabilir ama yazılım olarak kullanılmaya çalışıldığında performans avantajları kaybolmaktadır.

Son olarak RAID 10'dan da bahsettiğimize göre konumuzu artık yavaş yavaş sonlandıralım. Umarım faydalı ve bilgilendirici bir konu olmuştur. Konu önerilerinize ve fikirlerinize her zaman açığım aşağıda yorumlarda önerileriniz var ise belirtirseniz çok sevinirim.

KENDİNİZE İYİ BAKIN
 
S

Silinen üye 79251

Ziyaretçi

Doğruyu söylemek gerekirse bu konuyu okumadan önce konu hakkında hiç bilgim yoktu. Şu an en az senin kadar bilgili oldum :D
 

Alicancreeper

SkyBlock-Faction

Discord:

Alican#8319

Katılım
28 Nisan 2017
Mesajlar
280
Elmaslar
124
Puanlar
13.820
Yer
Bandırma
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı