Sol Reklam
Sağ Reklam

Tanıtım 20 Kasım, Dünya Çocuk Hakları Günü!

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

minatodr1

"minatodr1.design"
Katılım
30 Ocak 2019
Mesajlar
189
Elmaslar
239
Puanlar
6.885
Yer
Japan
5dd4dd895542841ef8366708.jpg



Dünyada yaşayan 540 milyon tane çocuk ve onların hakları var. Öğrenmek istersen devam edelim mi?

Hayvanlara olduğu gibi çocuklara da kötü davranıldığı ve onların yaşam standartları kısıtlandığı için onlarada hak verilmiştir. Çocuk hakları, hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavram.

Çocuklar dünyayı değiştiricek kişilerdir. Hepsinin eşit şartlarda yetişmesi ve eşit muamele görmesi gerekmektedir. Çocuklar çalışmamalı, okumalıdır. Çocuklar hayal kurmalı, çizmeli, yazmalı ve düşünmelidir.

Çocuklarının haklarının korunması için 20 Kasım 1989 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Her 20 Kasımda Çocuk Hakları günü kutlanmaktadır.

ÇOCUKLARIN HAKLARI NELERDİR?


1- Her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir. Her çocuk vazgeçilmez haklara sahiptir.

2- Çocuk Hakları, bütün çocuklar içindir. Doğum yerleri, konuştukları dil ne olursa olsun fark etmez. Büyüklerinin inançları ya da görüşleri nedeniyle hiçbir çocuğa ayrım yapılmaz!

3- Çocuklarla ilgili bütün yasa ve uygulamaları oluşturanlar, önce çocukların yararını düşünmek zorundadır. Devlet, çocukların koruma ve bakımını üstlenenlerin sorumluluklarını yerine getirmeleri için önlemleri alır ve onların sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerine bakar.

4- ÇHS’de yazılı olan hakların uygulanması için gereken her türlü çabanın gösterilmesi gerekir. Devlet çocukların bu haklardan yararlanmasını sağlar.

5- Devlet, hakların uygulanması konusunda çaba gösterirken başta anne baba olmak üzere çocuktan sorumlu olan kişilerin haklarına karşı saygılı olur.

6- Yaşamak, her çocuğun temel hakkıdır ve herkesin ilk görevi çocukların yaşamını korumaktır.

7- Her çocuğun bir isme ve vatandaşlığa sahip olma hakkı vardır. Devlet, çocuk doğduğunda bu ismi kaydeder ve çocuğa bir kimlik verir.

8- Çocuklara verilen isim, vatandaşlık hakkı ve aile bağları korunmalıdır. Tüm bunlar zorla değiştirilemez ve alınamaz, değiştirilmek istenir ya da çocuğun elinden bu haklar alınırsa devlet bu duruma karşı çıkmalıdır.

9- Her çocuğun ailesiyle birlikte yaşama hakkı vardır. Anne baba çocuğa bakamıyorsa, çocuk bu durumdan zarar görmesin diye ona başka bir bakım sağlanmalıdır. Bu durumda da her çocuğun, anne ve babasıyla düzenli olarak görüşebilme hakkı vardır.

10- Anne babası ayrı ülkelerde yaşayan çocukların aileleriyle birlikte olabilmeleri için devletler kolaylık gösterir.

(Çocuk hakları sözleşmesi 54 maddeden oluşmaktadır. 45 Maddeye herkes erişebilirken, bu sözleşmeyi imzalayan devletler geri kalan 9 maddeye erişebilir. Konunun uzamaması için bütün maddeleri yazmadım.)



Çocuklar açmamış çicektir, solmadan kurtaralım.
 
S

Silinen üye 79251

Ziyaretçi

Çocuk hakları, 23 Nisan gibi önemli bir gündür. Ayrıca anlatım tarzını da baya bir beğendim. Elinize ve kaleminize sağlık ;) <3
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı