Sol Reklam

İnceleme Medieval 2 Total War İncelemesi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

UcanKebab

Odunlara Vur Vur Vur!
Katılım
23 Kasım 2014
Mesajlar
29
Elmaslar
150
Puanlar
13.370
Yaş
24
Yer
Dünya
Merhaba forum ahalisi! ilk oyun incelemem ile karşınızdayım.

XvrJg0.jpg


Şüphesizki Total war serisi arasında en çok ilgi gören oyundur. Kingdoms adlı ek paketi için yüzlerce mod yapılmıştır. Bu yazıda oyunun tarihi süreçlerini, ipuçlarını, ek paket için en iyi mod tavsiyeleri ve en çok kullanılan hilelere kadar tüm ayrıntıları yazacağım.

Medieval II: Total War Oyunu 1080 ve 1530 yılları arasında geçmektedir. Oyunda Türkler ''The Turks'' olarak geçmektedir. Çünkü Çünkü 1077'de Anadolu'daAnadolu Selçuklu Devleti kurulmuştur. 1290'lı yıllarda devlet yıkılmış ve Anadolu Beylikleri ortaya çıkmıştır. 1299'da Osmanoğulları beyliği 1453'de Osmanlı İmparatorluğu olmuştur. Bu yüzden Türklere devlet ismi vermek yerine The Turks olarak Anadolu'dan başlatmaktadır.

vEvRWD.png


Oyun orta-çağ Avrupa'sını ve Dünyasını bize yansıtmaktadır. Medieval II: Total War'da keşif ağacı bulunmaktadır ve bu ağaç oyunun sonunda barutun bulunmasıyla tamamlanır. Oyunun çizelgesi ortaçağda Yeni Dünya'nın keşfi döneminde. Amerika'nın keşfi ve ele geçirilmesi dönemine kadar genişler.
1530'da ise oyunun son safhasında biz Türkler 1529-I. Viyana Kuşatmasını yapıyorduk ve Kanuni Sultan Süleyman Devlet Başkanıydı.
Oyunda gerçek tarih ile bağlantılı olarak doğa olayları, Moğol ve Timur İmaratorluğu'nun akınları da oyuna yansıtılmıştır.
Belli bir Turn'den sonra haritanın doğusundan 5-6 birlik şeklinde çıkmaya başlıyorlar.

rQoRbz.jpg


Oyunda Türkleri seçerseniz başlangıç olarak size dört şehir veriyor. Başkent Iconium(Konya),Caesarea(Kayseri), Yerevan(Erivan) ve Mosul(Musul). Türklerde Hristiyanların haçlı seferine(Crusades) karşılık olarak Cihad çağrısı yapma özelliği vardır. Türkler için fetih edilmesi gereken kutsal şehirler iseConstantinople(İstanbul) ve Jerusalem(Kudüs). Hedef ülke olarak da Bizans İmparatorluğunun sona erdirilmesi istenmektedir. Oyun hakkında madde madde ipucu vermek gerekirse;

* Başkent mutlaka ülkenizin merkezi yani ortalarında olsun. Hem güvenlik hemde ticari gelirler için önemlidir. İsyan olasılığını da azaltır.

* Forumlarda geçen AI yapay zeka demek, ekstra bir bilgi olarak verelim.

* Liman(Port) ablukaya alınırsa her tur için o bölgeden elde ettiğin tüm ticaret gelirini kaybedersin.

* Harita üzerinde dolaşan büyük, küçük Rebel ordularını zaman zaman temizleyin. Hem ekonomiye zarar verir hemde halkı mutsuz eder. Haritada sisi kaldırmak ve alan açmak için sınırlara ve yol üzerilerine Watchtower dikin.

* Eğer herhangi bir diplomat bir şehre gelip eğiliyorsa ama anlaşma ekranı çıkmıyorsa direk hazırlıklarınızı yapın ya casus var yada savaş çıkacaktır. Sizin devletinizi keşfetmek ve plan yapmak için geldi demektir.

* Become a Vassal: oyunda diplomatik seçeneklerden biri olan become a vassal o ülkenin sömürgesi altına girmektir. Eğer Vassal olursan, bir turda bütün geliştirme ve harcamalarını yaptıktan sonra, kalan paranı vassalı olduğun ülkeye gönderirsin. Ayrıca Ülke sana sormadan (izin almadan) ülkenden geçiş hakkına sahip olur. Bir ülke ile savaşa girdiğinde otomatik olarak sen de girersin. Ama senin girdiğin ile o girmeyebilir. Bu durumda vassallık düşmez (Ama ittifaklık olsaydı düşerdi.)

5d12BM.jpg


Devlet Adına Çalışanlar: Devlet olarak ürettiğiniz asker dışındaki birimler hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse.

Suikastçı: Oyundaki komutan, prens, devlet liderleri veya devlet adına çalışan tüm birimlere becerinize göre suikast yapma şansı tanıyan karakterdir. Her Turn'de tek bir hakkı vardır.


Tüccar: Harita üzerindeki kaynaklardan her Turn altın toplar. Kaynağın sağladığı altın miktarı ve tüccarın ticaret seviyesi(Finance) önemlidir. Ne kadar fazla ise o kadar çok altın toplar.

Din görevlileri (Rahip, imam, piskopos, kardinal, kafir,cadı) Genelde bölgedeki dini yaymak ve orduya kutsal bir güç vermek için kullanılır.

* Şehirde kendi dini seviyenizi yükseltmeniz için din görevlisi üretin ve %100 olana kadar bekletin. Bu din görevlilerini şehirden çıkarmanız gerekmez. Şehrin içinde veya dışında olması fark etmiyor ve içeride tutuyorum.

* Sizin şehrinize başka bir devletin din adamı gelip kentin önünde duruyorsa dinini yaymaya çalışıyor demektir. Kentinizde 1-2 tane Spy bulundurun ve Suikastçı ile onları öldürün.

* Haçlı veya Cihad ordularına din görevlisi koyarsanız askerlerin kaçma olayı azalıyor fakat garnizonun ilerleyeceği mesafe azalır. Ben genelde 2 tane koyuyordum.

Ajan: Genelde kalelere sızarak içindeki askeri birlik ve binalar hakkında bilgi almak için kullanılır. Bir kaleye 3 tane ajan sızdırırsanız kalenin kapısını k** başları ile kırmadan direk savaş esnasına geçince açabilirsiniz.

* Ordu veya Kale içerisinde Spy bulundurmanız size karşı suikast yapma oranını düşürür ve kalenize girmek isteyen ajanları yakalarsınız.

Elçi (Diplomat, Prenses): Devletler arası diplomasi için kullanılan kişilerdir.




Oyundaki Devletler
Oyunda 22 adet ulus bulunmaktadır. Oyuna ilk başlayanlar sadece 5 (İngiltere, İspanya, Fransa, Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu, Venedik) ile oynayabilmelerine rağmen oyun içerisinde yok ettikleri devletlerle oynama hakkını elde ederler. Bu uluslar içinden 17 tanesi oyuncu tarafından kullanılabilmektedir (Moğollar, Timur İmparatorluğu, Papalık Devleti ve Aztekler ile oyunda oynatılmamaktadır. Bunlar sadece yapay zekanın denetimindedir). Bu uluslar şu şekilde sıralanır:

The Turks (Türkler)
France (Fransa)
The Holy Roman Empire (Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu)
Spain (İspanya)
Venice (Venedik)
Scotland (İsk**ya)
Russia (Rusya)
Portugal (Portekiz)
Moors (Emeviler)
Egypt (Mısır)
England (İngiltere)
Byzantine Empire (Bizans İmparatorluğu)
The Mongols (Moğollar)
Timurids (Timur İmparatorluğu)
Hungary (Macaristan)
Milan (Milan)
Sicily (Sicilya)
Papal States (Papalık)
Poland (Polonya)
Denmark (Danimarka)
Aztecs (Aztekler)

Bu uygarlıklar dışında bağımsızlık çabasında olan ve her devlet ile düşman olan Asiler (Rebels) de bulunur. Yer yer değişiklik gösterir. Örnek olarak: The Seljuks Rebels (Selçuklu Asileri).

Oyunda Tüm Devletleri Açmak
Medieval II: Total War'da sadece 5 devlet ile oynana biliniyor. Fakat ufak bir değişiklik ile tüm devletleri açabilirsiniz.
C:\Oyunun Kurulu Olduğu Yer\Medieval II Total War\data\world\maps\campaign\imperial_campaign\descr_strat.txt

Text dosyasını herhangi bir Notepad editörü ile açın. Oynayacağınız devletleri playable kısmına ekleyin ve dosyayı kaydetmeniz yeterli.

En Popüler Modlar
Medieval II: Total War
'da en popüler modları zamanla buraya ekleyeceğim. Mod oynayabilmeniz için Kingdomsek paketi yüklü olması gerekir.

1) Stainless Steel: Normal oyuna göre daha zordur. Mod'un grafikleri ve yapay zekası olsun en popüler modlardan biridir.

2) The Last Kingdom: Şuan versiyon 3.06 bulunmaktadır. Haritası İngiltere ve çevresidir.

3) Bellum Crucis: En iyi modlardan biridir. Şuan 7.0 yeni versiyonu çıkmıştır. Fakat İtalyanca dil destekli olduğu için oynamada sıkıntı çekiliyor.

4) Third Age: Total War: Yüzüklerin efendisini konu alan bir moddur. Harita ve askeri birimler olsun çok iyi tasarlanmıştır. Şuan 3.2 versiyonu bulunmaktadır. Hiç denemeyenler için tavsiye edilir. En yüksek puanı alan moddur.

5) Broken Crescent: Başka popüler modlardan biri olan Broken Crescent'in 2.3 versiyonu bulunmaktadır. Gelecek vaat eden modlardan biridir.

Oyunda Kullanılan Hileler
Medieval II: Total War'da en çok kullanılan 4 hileyi örnek vererek yazacağım. Hileyi yazmak için klavyenin sol üst köşesindeki tırnaklı e (é) tuşuna basarak konsolu açmanız yeterli. Genelde ESC tuşunan altında oluyor.

add_money 999999 para ekleme hilesi.
process_cq ''Kent İsmi'' kentteki yapım aşamasında olan binaları bitirir.
toggle_fow Tüm haritadaki sisi kaldırır.
add_population ''Kent İsmi'' ''Eklenicek Nüfus'' Yazdığınız kente istediğiniz miktarda nüfus ekler.(En fazla 2000 yapmanızı öneririm. Daha fazlasında isyan çıkabiliyor.)

Kaynaklar
tr.wikipedia.org/wiki/Medieval_II:_Total_War
en.wikipedia.org/wiki/Medieval_II:_Total_War
wiki.totalwar.com/w/Medieval_II_Total_War
www.twcenter.net (Total War Center)
www.totalwar-turkiye.com (Total War Türkiye)
 

Mr_TeneKe

Kültür Bidonu
Katılım
28 Ağustos 2015
Mesajlar
34
Elmaslar
127
Puanlar
0
Yaş
44
Yer
Havana / Küba
Diğer forumda konuşamıyordun buraya gelince dilin açıldı :P


Ellerine sağlık onun haricinde. Güzel konu.
 

UcanKebab

Odunlara Vur Vur Vur!
Katılım
23 Kasım 2014
Mesajlar
29
Elmaslar
150
Puanlar
13.370
Yaş
24
Yer
Dünya

Sincap

Birisi mi Spawnlandı?
Katılım
28 Ağustos 2015
Mesajlar
0
Elmaslar
10
Puanlar
0
Yaş
25
Yer
Jahrein'in sakalların arasında.
Ben bu oyundan hep korkmuşumdur, beni zorlayacağını düşünüyorum. Sid Meier's: Civilization V serisi ile arasında zorlık bakımından ne kadar fark var. Bu daha fazla mı zorlar yoksa daha mı kolay? Bu arada inceleme süper olmuş oyuna biraz kanım ısındı.
 

UcanKebab

Odunlara Vur Vur Vur!
Katılım
23 Kasım 2014
Mesajlar
29
Elmaslar
150
Puanlar
13.370
Yaş
24
Yer
Dünya
Ben bu oyundan hep korkmuşumdur, beni zorlayacağını düşünüyorum. Sid Meier's: Civilization V serisi ile arasında zorlık bakımından ne kadar fark var. Bu daha fazla mı zorlar yoksa daha mı kolay? Bu arada inceleme süper olmuş oyuna biraz kanım ısındı.
Moğol ve timur istilası hariç, Hardda zorlanmadan oynayabiliyorum.
 

EminGny

Birisi mi Spawnlandı?
Katılım
28 Ağustos 2015
Mesajlar
8
Elmaslar
40
Puanlar
8.750
Yaş
23
Vay qeqo, etiketler yakıyor hany xd
 

Sincap

Birisi mi Spawnlandı?
Katılım
28 Ağustos 2015
Mesajlar
0
Elmaslar
10
Puanlar
0
Yaş
25
Yer
Jahrein'in sakalların arasında.
Moğol ve timur istilası hariç, Hardda zorlanmadan oynayabiliyorum.
Ekonomi olayları falan var mı? Çok kafamı karıştırıyor onlar eğer ekonomi çok sıkıntılı değilse hemen alacağım oyunu. Civilization kesmiyor artık.
 

UcanKebab

Odunlara Vur Vur Vur!
Katılım
23 Kasım 2014
Mesajlar
29
Elmaslar
150
Puanlar
13.370
Yaş
24
Yer
Dünya
Ekonomi olayları falan var mı? Çok kafamı karıştırıyor onlar eğer ekonomi çok sıkıntılı değilse hemen alacağım oyunu. Civilization kesmiyor artık.
Diğer ülkelerle ticaret antlaşması yapabilirsin. Bide bütün parayla bina asker çıkartırsan 10 turn'a gidersin :D Yada hile kullanabilirsin.
 

Sincap

Birisi mi Spawnlandı?
Katılım
28 Ağustos 2015
Mesajlar
0
Elmaslar
10
Puanlar
0
Yaş
25
Yer
Jahrein'in sakalların arasında.
Diğer ülkelerle ticaret antlaşması yapabilirsin. Bide bütün parayla bina asker çıkartırsan 10 turn'a gidersin :D Yada hile kullanabilirsin.
Tamam ya alıyorum oyunu, hile kullanmayacağım sonra kısa süre güçlenince canım sıkılıyor.
 

Mr_TeneKe

Kültür Bidonu
Katılım
28 Ağustos 2015
Mesajlar
34
Elmaslar
127
Puanlar
0
Yaş
44
Yer
Havana / Küba
Attila oynadım, TW oyunlarının biraz sakatlayıcı olduğunu düşünüyorum.

Stronghold serisi daha benim beyin yapıma uygun. (Son oyun hariç onu da kanaldaki kötü oyunlar serisinde inceleyeceğim :D)
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı